VRTNI TIMIJAN

Svet rastlin / VRTNI TIMIJAN

Kot zdravilna rastlina je timijan pri nas v ljudskem zdravilstvu manj znan in cenjen kot njegov divje rastoči sorodnik poljska materina dušica (Thymus serpyllum), čeprav je njegov zdravilni učinek, posebno pri kašlju, močnejši. Vpliva tudi na bronhije tako, da jih razširja in zavira rast skoraj vseh bakterij. 

Opis rastline

Vrtni timijan je trajna polgrmičasta rastlina, ki lahko zraste do 50 cm visoka. Je ena najstarejših začimb, ki ima že od nekdaj močan vpliv v kulinariki, medicini, obredih, folklori. Timijan deluje kot ekspektorant in bronhospazmolitik, zato ga uporabljamo pri produktivnem kašlju (pri prehladu, bronhitisu ali oslovskemu kašlju). Utekočini sluz v dihalnih poteh (sekretolitik) in pospeši izkašljevanje (sekretomotorik). Uporabljamo ga lahko pri vnetih glasilkah in grlu, vnetju ustne sluznice in slabem ustnem zadahu. Timol deluje antiseptično in zavre rast bakterij v dihalih, prebavilih in sečilih. 

Ime:
Vrtni timijan
Latinsko ime rastline:
Thymus vulgaris L.
Botanično ime:
Thymus vulgaris L.; Thymus zygis L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Glavna učinkovina je eterično olje. Zel vrtnega timijana vsebuje 0,3 do 2,5 % eteričnega olja, v katerem sta glavni sestavini fenola timol in karvakrol, vsebuje pa še borneol, geraniol, p-cimen, linalool, α-pinen, bornilacetat in menten. Sestava eteričnega olja se spreminja glede na podnebje, rastišče in letni čas. Timijan utekočinja sluz (sekretolitik) in pomaga pri izkašljevanju (sekretomotorik). Timol, ki ga izločamo tudi preko pljuč, vpliva antiseptično in antibakterijsko v dihalih ter prebavnih in sečnih organih. 

Cvet

Timijanovo olje pridobivajo s parno destilacijo iz svežih cvetočih nadzemnih delov.

Korenina

Korenina vrtnega timijana nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Posušeni listi diše ostro aromatično in imajo rahlo grenak, aromatičen okus. Temne pike na sivozelenih lističih z zavihanimi robovi so oljne žleze. 

Steblo

Vrtni timijan je trajna polgrmičasta rastlina, za zdravilne namene in kuhanje se uporablja cel nadzemni del vključno s steblom.

Delovanje in uporaba 

 • Deluje pomirjujoče na grlo in prsni koš /Prispeva k dobremu počutju prsnega koša in grla / Prispeva k svežemu dahu / Dobro deluje na dihalne poti in/ali grlo / Pomirja dihalne poti. (EFSA-Q-2008-2882)
 • Olajša izkašljevanje. Pomaga pri suhem kašlju. (EFSA-Q-2008-3420)
 • Deluje pomirjujoče na usta in grlo / Olajšanje pri žgečkanju v grlu in žrelu / Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke. (EFSA-Q-2008-4546)
 • Deluje pomirjujoče za usta in grlo / Olajšanje pri draženju grla in žrela / Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke (EFSA-Q-2008-4878)
 • Podpira zdravje dihalnih poti. (EFSA-Q-2010-00512)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Limonada s timijanom

Potrebujemo:

 • 100 g sladkorja
 • 100 ml vode
 • 6 stebel svežega timijana
 • 180 ml limoninega soka
 • 700 ml mineralne vode
 • 1 limona

Potrebujemo:

Sladkor in vodo zmešamo v posodi, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo timijan in zavremo. Znižamo temperaturo in pustimo, da lahno vre 4 minute. Počakamo, da se sirup ohladi in iz njega odstranimo timijan. V vrču zmešamo sirup in limonin sok. Dodamo led in mineralno vodo ter dobro premešamo. Okrasimo s timijanom in narezano limono.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Pri zdravilih, ki vsebujejo timijanovo olje so poročali o alergijskih reakcijah in draženju kože, vendar pogostnost teh ni bila ugotovljena. Zdravila iz timijanovega olja ne smejo uporabljati bolniki, ki so alergični na timijanovo olje. Bolniki z odprtimi ranami, obsežnimi poškodbami kože ali akutnimi kožnimi boleznimi, visoko vročino, hudimi okužbami ali hudimi težavami s cirkulacijo, visokim krvnim tlakom ali srčnim popuščanjem ne smejo imeti polnih vročih kopeli z zdravili iz timijanovega olja. Zdravila iz timijanovega olja ne smemo nanašati na obraz.

Zanimivosti

Že v starem Egiptu so pridelovali nekatere vrste timijana, da so z njimi odišavljali smole, s katerimi so balzamirali trupla. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine on the medicinal uses of thyme oil. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/thyme-oil-summary-public_en.pdf

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine on the medicinal uses of thyme oil. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/thymi-aetheroleum#overview-section 

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba,307-308

recepti.over.net. Pridobljeno s https://recepti.over.net/recepti/recept/limonada-s-timijanom/ 

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 145-148.

Galle, K. (2008). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana : Mladinska knjiga, 234-235.

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave