KOMARČEK

Svet rastlin / KOMARČEK

Zdravila iz plodov sladkega navadnega komarčka se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje blagih prebavnih težav s krči, vključno z napenjanjem in vetrovi, zdravljenje blažjih krčev povezanih z menstruacijo ter kot zdravilo za lažje izkašljevanje pri prehladu.

Opis rastline

Že v srednjem veku so vedeli, da komarček pomaga urediti nepravilno delovanje želodca, da preprečuje napenjanje in vetrove, spodbuja tek in pomaga pri težavah z menstruacijo. Doječim materam pa naj bi povečal količino mleka, bil pa je znan tudi kot dobro sredstvo za zdravljenje vnetih prsi. Poleg uporabe v medicinske namene danes cenimo mlade liste kot zelenjavo, plodove kot začimbo in eterično olje za izdelavo bonbonov in alkoholnih pijač ter v industriji parfumov. Rastlina izhaja iz južne Evrope in za rast potrebuje veliko toplote. 

Ime:
Komarček
Latinsko ime rastline:
Foeniculi dulcis fructus
Botanično ime:
Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Mill.) Batt. & Trab.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Komarček vsebuje velike količine eteričnega olja. V kvalitetni drogi ga je lahko do 6 %. V eteričnem olju je približno 60 % trans-anetola, ki ima sladkoben vonj in okus. Poleg tega vsebujejo plodovi  nekoliko maščobnega olja, beljakovin in sladkorja. Samostojno te snovi niso zdravilne, kot stranske učinkovine pa sodelujejo pri zdravilnem delovanju komarčka. Eterično olje sprošča krče gladkih mišic v dihalnih in prebavilih (antispazmodik), pomaga odvajati vetrove (karminativ), deluje protibakterijsko (antiseptik), spodbuja izločanje žlez, deluje kot blag diuretik. Zunanje ga uporabljamo za grgranje pri vnetjih grla in hripavosti, za izpiranje oči, proti ušem ter za krepilne kopeli pri revmatizmu. 

Plod

Najkvalitetnejša droga je samo iz popolnima zrelih plodov. Vsebujejo do 6 % eteričnega olja.

Korenina

Korenina komarčka nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Lističi črne detelje so jajčasti do elipčasti, na zgornji strani sveže zeleni s svetlimi pegami in nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.  Listi vsebujejo nekaj vitamina C in provitamina A. 

Steblo

Komarček ima gladko, okroglo, progasto in razraslo steblo modrikastega videza. Steblo nima zabeleženih zdravilnih učinkov. 

Delovanje in uporaba 

  • Podpira apetit, prebavo in izločanje / Podpira zdravje prebavnega trakta (EFSA-Q-2008-2784).
  • Podpira imunski sistem / Ima antioksidativno delovanje (EFSA-Q-2008-2785).
  • Podpira proizvodnjo materinega mleka / Pomaga ohranjati zdravje dojk med dojenjem (EFSA-Q-2008-2786).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Čaj za blaženje črevesnih krčev

Potrebujemo:

  • plod komarčka (25 g)
  • plod janeža (25 g)
  • plod kumine (25 g)

Potrebujemo:

2 čajni žlički mešanice zelišč poparimo z vodo in pustimo pokrito 15 minut. Čaj pijemo od 2- do 3-krat na dan. Za otroke pa uporabimo 1 čajno žličko mešanice zelišč.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Zdravila iz plodov sladkega navadnega komarčka se na splošno dobro prenašajo. Najpogostejši neželeni učinki zdravil so povezani z alergičnimi reakcijami, ki prizadenejo kožo ali dihalni sistem.  Zdravil iz plodov sladkega navadnega komarčka ne smejo uporabljati osebe, ki utegnejo biti preobčutljive (alergične na) sladki navadni komarček.  

Zanimivosti

Za zdravilne namene so komarček cenili že stari Grki in Egipčani. V preteklosti so omenjali uporabo eteričnega olja kot protistrup pri kačjem piku ter zastrupitvah z gobami in rastlinami.

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: Foeniculi dulcis fructus, Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Mill.) Batt. & Trab. Pridobljeno shttps://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/foeniculi-dulcis-fructus

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba,159-160.

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 137-140.Bodieko .si. Pridobljeno s https://www.bodieko.si/navadni-komarcek

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave