LIPA IN LIPOVEC

Svet rastlin / LIPA IN LIPOVEC

Lipa in lipovec veljata za tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za lajšanje simptomov prehlada ter tradicionalno zeliščno zdravilo za lajšanje blagih simptomov duševnega stresa. Močno vroč poparek po ljudskem izročilu spodbuja potenje  in izboljšuje odpornost proti prehladu, katarjem zgornjih dihal in gripi. S kliničnimi poskusi so potrdili dobre uspehe zdravljenja pri gripoznih obolenjih otrok pa tudi pri preprečevanju nahoda in gripe. Zaradi sluzi lipov čaj najbrž tudi rahlo blaži vnetja dihal, farnezol, ki ga vsebuje njegovo eterično olje, pa tudi rahlo blaži krče in miri.

Opis rastline

Pri nas v Sloveniji rasteta dve vrsti lipe: lipovec in lipa. Lipovec ima manjše liste in bogatejša socvetja kakor velikolistna lipa. Cvete približno 14 dni kasneje in je tudi pogostnejši kakor lipa. Razlikujeta se tudi po barvi dlačic na spodnji strani listov, v stičišču listnih žil: lipovec ima rdeče-rumene, lipa pa belkaste dlačice. Lipovec cveti junija in julija, lipa pa samo junija.

Drogo – lipov cvet pridobivamo iz obeh dreves. Cvetje s prepoznavnim pergamenastim ovršnim listom potrgamo le dan, največ pa 4 dni potem, ko se je razcvetelo, ker je tedaj v njem največ učinkovin. Cvetje se suši ne predolgo v zračnih sušilnicah pri temperaturi največ 45 stopinj C. Suho lipovo cvetje je treba razrezati in shraniti v tesno zaprtih posodah. Že najmanjša vlaga lahko uniči njegov aromatični vonj in mu zmanjša učinkovitost.

Ime:
Lipa in lipovec
Latinsko ime rastline:
Tiliae flos (cvet)
Botanično ime:
Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., Tilia x vulgaris Heyne
Pravni status:
H (Rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Eterično olje, flavonoidi, malo sluza, čreslovine in sladkor. Učinkujejo tudi številne druge snovi, kakor pri vseh zdravilnih rastlinah, vendar so zlasti pomembni flavonoidi in eterično olje.

Cvet

razvita socvetja s pergamenastim ovršnim listom se uporablja za lajšanje simptomov prehlada ter za lajšanje blagih simptomov duševnega stresa 

Listi

Ljudsko zdravilstvo uporablja listje lipe včasih pri želodčnih težavah.

Lubje lipe

Ljudsko zdravilstvo uporablja lubje lipe za blaženje prebavnih krčev. Verjetno učinkuje pri temu sluz. Kdaj pa kdaj uporabljajo čaj iz lipovega lubja za obkladke in za izpiranje. Vendar pada ta uporaba v pozabo, ker imamo za take namene boljša sredstva.

Lipovo oglje

Včasih so v ljudskem zdravilstvu uporabljali oglje iz lesa lipe pri črevesnih in kožnih obolenjih.

Delovanje in uporaba 

  • Olajša izkašljevanje. (EFSA-Q-2008-3423)
  • Deluje pomirjujoče za usta in grlo. Olajša občutek žgečkanja v grlu in žrelu. Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke. (EFSA-Q-2008-4340)
  • Tradicionalno se uporablja za pomoč pri boljšem spanju. Uporablja se za zmanjšanje napetosti, nemirnosti in razdražljivosti. (EFSA-Q-2008-4341)
  • Prispeva k odpravi prebavnih težav. Podpira dobro delovanje prebavnega trakta. (EFSA-Q-2010-00540)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Lipov sirup za dišeče napitke

Potrebujemo:

  • 150 g svežih lipovih cvetov
  • 1,3 l vode
  • neškropljena pomaranča

Potrebujemo:

V kozarec s pokrovom natlačimo lipove cvetove, nato jih zalijemo z mlačno vodo. Kozarec postavimo na sonce in pustimo počivati 24 ur – poiščemo tak prostor, kjer bo sonce od jutra do večera. Naslednji dan na kolute narežemo pomarančo (samo oranžen del, bel del pri olupkih odstranimo). Lipovi vodi dodamo 1,2 kg sladkorja in rezine pomaranče. Kozarec zapremo in postavimo na toplo ter večkrat premešamo. Ko se sladkor stopi, precedimo in shranimo v hladilniku.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Pri priporočeni uporabi ne poznamo nobenih nezaželenih učinkov. Ne uporabljajte lipovih cvetov, če ste preobčutljivi na katerokoli zdravilno učinkovino. Za tinkture in ekstrakte, ki vsebujejo etanol, je obvezno ustrezno označevanje za etanol.

Zanimivosti

Lipa je bila že v Antiki simbol prijateljstva. Zevsovemu svetišču sta delali senco dve drevesi. Eno je bilo Jupitrovo drevo hrast, drugo pa je bila lipa, znamenje nežne zvestobe. Pri ljudstvih srednje Evrope je bila lipa že v daljni preteklosti drevo življenja in zdravja, modrosti in pravičnosti. Pod njo so se zbirali starešine, se posvetovali in razsojali, pod njo se je smela govoriti le resnica. Pri Slovanih je lipa simbolizirala žensko milino, lepoto in srečo ter zakonsko ljubezen. 

VIRI

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 236-237.

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Community herbal monograph on Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., Tilia x vulgaris Heyne or their mixtures, flos. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-tilia-cordata-miller-tilia-platyphyllos-scop-tilia-x-vulgaris-heyne_en.pdf 

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 160.

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 186 – 187.

Zavod za gozdove Slovenije. Pridobljeno s http://www.zgs.si/iskalec/index.html?tx_indexedsearch_pi2%5Baction%5D=search&tx_indexedsearch_pi2%5Bcontroller%5D=Search&cHash=0253bcc45a26982d32e152fd38b7a688

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave