OZKOLISTNI TRPOTEC

Svet rastlin / OZKOLISTNI TRPOTEC

Trpotec je prastara zdravilna rastlina. Od nekdaj je veljalo, da ranocelniki, zdravniki in lekarnarji ne smejo izpustiti trpotca iz svojega seznama zdravilnih pripravkov. Uporabljamo ga pri katarjih dihalnih poti ter kratkotrajnih blagih vnetjih ustne sluznice in žrela. Sveže iztisnjen sok zdravi prebavne težave, želodčne bolezni in črevesne katarje.  

Opis rastline

Ozkolistni trpotec je ena najpogostejših zdravilnih rastlin pri nas. Raste povsod po suhih travnikih, na poljih, grobljah in ob poteh. Velikokrat jo najdemo v družbi z drugima dvema vrstama, ki imajo prav tako zdravilni učinek.  Je odlično sredstvo proti kašlju. Sluzi, grenčine in kremenčeva kislina zagotavljajo učinek, ki je po svoje podoben učinku lapuhovega lista. V njem so tudi snovi, ki delujejo antibiotično. Prav zaradi teh snovi prepričljivo pomaga pri vročinskih pljučnih in bronhialnih boleznih. 

Ime:
Ozkolistni trpotec
Latinsko ime rastline:
Plantaginis lanceolatae folium
Botanično ime:
Plantago lanceolata L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

V listih so glavne sestavine taninske čreslovine, sluzi in iridoidna glikozida avkubin in katalpol. Poleg tega vsebuje droga še fenilkarboksilne kisline, klorogensko kislino, flavonoide, kremenčevo kislino in veliko mineralnih snovi. Zaradi čreslovin deluje kot adstringens, zaradi sluzi pa vpliva blažilno na vnetja. Izboljša izločanje sluzi in izkašljevanje. Uporabljamo ga pri katarjih zgornjih dihalnih poti, pri vnetjih sluznice ustne votline in žrela ter pri obolenjih debelega črevesa. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za zdravljenje ran. 

Cvet

Na koncu stebla je valjast do okrogel klas z drobnimi cvetovi. Cvetovi nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Korenina

Korenina trpotca nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Listi so edini zdravilni del rastline.

Steblo

Dolga gola in robata stebla iz srede pritlične rozete poženejo do 40 cm. Steblo nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

  • Spodbuja rast koristne črevesne mikroflore (EFSA-Q-2008-4237).
  • Pomaga ohranjati zdravo delovanje jeter, podpira prebavo in čiščenje telesa (EFSA-Q-2008-4240).
  • Deluje pomirjujoče za usta in grlo / Olajšanje pri žgečkanju v grlu in žrelu / Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke (EFSA-Q-2008-4510).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Trpotčev sirup s poparkom

Potrebujemo:

  • Sveži listi trpotca (250 g)
  • Sladkor (1 kg)
  • Limona
  • Med

Potrebujemo:

Liste trpotca poparimo s pol litra vrele vode in pustimo, da se ohladi. Pripravek lahko takoj precedimo  in tekočino vmešamo v sladkorno raztopino ali pa ga pustimo stati do 12 ur. Sladkorno raztopino dobimo tako, da v liter hladne vode vmešamo sladkor in počasi kuhamo do vretja. Raztopino pustimo vreti toliko časa, da se sladkor dobro raztopi. Na koncu, ko se mešanica ohlaja, po želji dodamo še limonin sok in med. Sirup pretočimo v manjše sterilizirane steklenice in shranimo v hladnem in temnem prostoru.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Nezaželeni učinki in druge nevarnosti niso znani. 

Zanimivosti

Z rednim pitjem trpotčevega čaja se lahko odvadimo kajenja. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: on Plantago lanceolata L., folium. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/equiseti-herba

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 227-228.

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 165-168.

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 186-187.Onaplus.delo.si. Pridobljeno s https://arhiv.onaplus.delo.si/zdravilni-trpotec-tako-sami-naredimo-sirup-proti-kaslju

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave