OGNJIČ

Svet rastlin / OGNJIČ

Tradicionalno uporabljamo infuze, tinkture ali tekoče izvlečke ognjiča v obliki mazil ali omočenih oblog topikalno za zdravljenje prask, ran, kožnih razjed, vreznin, opeklin in pikov žuželk.  

Opis rastline

Vrtni ognjič  je značilen za območje Sredozemlja, sicer pa ga gojijo po Evropi in Ameriki kot okrasno ali zdravilno rastlino.  Nabiramo oranžne ali rumene jezičaste cvetove, ki imajo značilen vonj in malce aromatičen okus. Veliko ga uporabljajo v kozmetični industriji, kjer ga dodajajo v losjone, kreme in mila kot emolient in vlažilec ter za celjenje ran. 

Ime:
Ognjič
Latinsko ime rastline:
Calendulae flos
Botanično ime:
Calendula officinalis L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Sestava rastlinske droge iz ognjiča je dobro poznana. Cvetovi ali socvetja vsebujejo flavonoide (0,3 do 1,5 % mono- ali oligosaharidov izoramnetina in kvercetina, karotene (likopen in lutein) in ksantofil. Droga vsebuje 2 do 3 mL/kg eteričnih olj z oksigeniranimi seskviterpenskimi derivati (kardinoli) in polisaharidi. Eterično olje ognjiča deluje proti številnim mikrobom, saponini pa preprečujejo naselitev glivic na koži. Triterpenski alkoholi, predvsem faradiol in 4-taraksasterol, preprečujejo vnetja, zato uporabljamo pripravke iz ognjiča za zdravljenje kožnih poškodb in v kozmetiki. Pomemben je tudi vpliv ognjiča na celjenje ran.  

Cvet

Nabiramo oranžne ali rumene jezičaste cvetove, ki imajo značilen vonj in malce aromatičen okus. Le redko uporabljamo cvetne koške ali celo cele rastline. Največkrat za zdravilne namene uporabljamo cvetove. 

Korenina

Korenina ognjiča nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Listi ognjiča so dolgi, podolgovati in dlakavi. Nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov. 

Steblo

Steblo ognjiča je pokončno, dlakavo in razvejano. Nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

  • Vsebuje zelišča za zmanjševanje alergij in s protivnetnimi lastnostmi /  Pomaga telesu pri premagovanju stresa in napora, preprečuje nastanek sprememb, povezanih s starostjo (EFSA-Q-2008-3138).
  • Deluje pomirjujoče za usta in grlo / Olajšanje pri žgečkanju v grlu in žrelu / Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke (EFSA-Q-2008-4459).
  • Pomaga podpirati normalno delovanje jeter (EFSA-Q-2008-4563).
  • S provitaminom A, esencialnimi aminokislinami in antibakterijskimi sestavinami ima protiglivične, antibakterijske in zdravilne lastnosti (EFSA-Q-2010-00322).
  • Podpira dobro prebavo / pomaga ohranjati normalen apetit / za stimulacijo proizvodnje prebavnih telesnih tekočin in gastrointestinalnega gibanja / pomaga ohranjati normalno delovanje jeter / pomaga podpirati sprostitev in fizično dobro počutje (EFSA-Q-2010-00476).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Ognjičevo mazilo

Potrebujemo:

  • 200 ml kvalitetnega hladno stiskanega olivnega olja
  • 30 cvetov ognjiča
  • 20 g čebeljega voska

Potrebujemo:

Nabrane cvetove ne spiramo, temveč jih samo otresemo morebitnih živalic. Oljčno olje segrejemo samo toliko, da je zelo toplo in pazimo, da ne zavre. V segreto olje stresemo ognjičeve cvetove, s kuhalnico premešamo, pokrijemo s pokrovko in pustimo stati 1 uro, lahko tudi dlje. Zaradi cvetov bo oljčno olje postalo nekoliko motno, vendar naj vas to ne moti. Po eni uri (lahko tudi dlje) precedimo olje s cvetovi preko gaze, ki smo jo položilo preko cedila. Precejeno olje vrnemo v kozico in ker se je že ohladilo, ga ponovno nekoliko segrejemo. Sedaj dodamo čebelji vosek in mešamo tako dolgo, da se vosek povsem raztopi. Če bomo dodali preveč voska, bo mazilo zelo trdo in se ne bo dalo mazati. Če bo mazilo preredko, bo preveč tekoče in spet bomo imeli težavo pri uporabi. Dokler ne dobimo prakse, lahko naredimo preizkus tako, da z žlico kanemo malo mazila na krožniček in počakamo, da se strdi. Takoj bomo videli ali je pretrdo ali preredko. Če je pretrdo, dodamo oljčno olje, če je preredko, dodamo čebelji vosek. Še vroče oz. toplo mazilo nalijemo v posodice in jih zapremo s pokrovčkom. Napolnjene posodice ne premikamo in jih pustimo na miru, da se mazilo strdi. Nato jih hranimo v temen prostor.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Pri zdravilih iz cvetov ognjiča so poročali o preobčutljivosti kože, vendar pogostnost ni znana. Zdravila iz cvetov ognjiča ne smejo uporabljati bolniki, ki so preobčutljivi (alergični) na rastline iz družine nebinovk. 

Zanimivosti

Cvetove ognjiča uporabljamo za barvilo. Z njimi barvamo sire in maslo, uporabljamo jih tudi za barvanje las in poživljanje barve svetlih las. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: on Calendula officinalis L.,flos. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/calendulae-flos 

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 218-221

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 462-466.

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 70-71.

Oblizniprste.si. Pridobljeno s https://oblizniprste.si/nekulinaricni-nasveti/ognjicevo-mazilo/ 

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave