SVET FITOTERAPIJE

V naravi smo vedno našli rešitev

Ljudje smo od vedno povezani z naravo. Med drugim smo se k njej zatekli, ko smo potrebovali hrano, zavetje in pa tudi pomoč v primeru zdravstvenih težav. Prvi zapisi o tem so nastali tisočletja nazaj, ko smo raziskovali in spoznavali rastline, da bi ugotovili katera rastlina nam lahko pomaga za katero zdravstveno težavo. 

A ker to ni bilo dovolj smo šli še korak dlje in podrobneje spoznavali tudi dele rastlin

Odkrili smo v katerem delu rastline je substanca, ki blagodejno vpliva na človeško telo in na kakšen način jo je potrebno pripraviti, da bo imela najboljši učinek za pomoč pri določeni zdravstveni težavi. Lahko rečemo, da je to ena prvih oblik zdravljenja, ki smo jo kot človeštvo uporabljali in še danes so dvema tretjinama človeštva zdravilne rastline glavna pomoč pri zdravljenju. 

FITOTERAPIJA: UPORABA IZVLEČKOV ZDRAVILNIH RASTLIN ZA LAJŠANJE ZDRAVSTVENIH TEŽAV ALI ZA PREVENTIVO

Danes vedo, ki za lajšanje zdravstvenih težav ali za preventivo uporablja dele zdravilnih rastlin oz. njihove izvlečke imenujemo fitoterapija. Sodi med temeljne komplementarne metode medicine. Stremi k celoviti obravnavi zdravstvene težave, kar pomeni, da ne odpravlja samo posledice težav vendar tudi vzrok zanjo, zato moramo biti vztrajni in potrpežljivi in se zavedati, da je delovanje in s tem rezultati počasnejši kot v primeru sintetičnih izdelkov, saj imajo širok fitoterapevtski učinek.

Od sintetičnih izdelkov se razlikujejo tudi po temu, da imajo običajno manj neželenih učinkov. Kot veda se nenehno spreminja in raziskave rastlinskih učinkovin in klinične izkušnje nenehno širijo znanja.

Znanje in izkušnje so pripomogle k ustvarjanju najboljših in najkakovostnejših fitoterapevtskih izdelkov

Bogato zgodovino fitoterapije v Evropi najdemo predvsem v alpskih deželah kot so Avstrija, Švica, Italija in Nemčija. Omenjen predel imenujemo tudi alpski bazen. Zahvaljujoč odličnim pogojem za rast zdravilnih rastlin se tam s fitoterapijo ukvarja že vrsto generacij in tako se znanje in izkušnje o zeliščnih pripravkih prenašajo iz roda v rod. In prav to znanje in izkušnje so pripomogle k današnjemu nivoju moderne znanosti, ki danes ustvarja najboljše in najkakovostnejše fitoterapevtske izdelke. Prav v alpskem bazenu nastajajo tudi naši izdelki. 

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave

Vse se začne pri pridelavi in predelavi rastlin

Nekoč so rastline nabirali naključno, saj so jih morali še spoznati in ugotoviti katere so zdravilne in katere ne. Bogate izkušnje in tradicija danes fitoterapevtom omogočajo, da se danes pravilno lotevajo pridelave in predelave rastlin že od samega rastišča pa do končnega izdelka, ki je učinkovit in predvsem varen. Po svetu danes uporabljajo približno 20.000 zdravilnih rastlin. 

Pri rastišču je pomembna mikrolokacija, sestava tal, pH ipd. kjer ni uporabe pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov.

Okolja v katerih vzgajajo zdravilne rastline so tako izredno kontrolirana prav tako tudi pogoji žetve in nadaljnja predelava, katerih pogoji so strogo definirani. Rastlina, podobno kot vsak drugi organizem, ne vsebuje le zdravilne učinkovine ampak tudi pomožne snovi in snovi, ki so neuporabne, škodljive ali celo strupene. Zato je potrebno podrobno poznati vrste zdravilnih rastlin ter njihove dele in kateri od delov je uporaben in z zdravilnimi učinkovinami ter kateri deli niso uporabni, da se jih izloči. 

Vrhunski strokovnjaki sledijo smernicam

Da bi lahko ustvarili kakovosten izdelek, ki bo odpravil ali preprečil določeno zdravstveno težavo vrhunski strokovnjaki sledijo smernicam,ki narekujejo proizvodnjo v strogo validiranem okolju v skladu z najvišjimi standardi ter izbor točno določene kombinacije zdravilnih učinkovin, ki se med seboj dopolnjujejo in le v tistih koncentracijah, ki imajo znanstveno dokazano učinkovitost in hkrati ne povzročajo neželenih stranskih učinkov.
V času predelave izberejo točno določeno ekstrakcijsko metodo ter topilo. Odvisno od izbire topila dobimo kvalitativno in kvantitativno različne rastlinske pripravke. 

Prav zaradi strogo definiranih postopkov ni potrebe, da bi v formulacijah uporabljali sladkor, umetna barvila, ojačevalce okusa ipd., ki bi lahko škodovali zdravju.  

Pojmi v fitoterapiji

  1. Izvlečki ali ekstrakti so tekoči, poltrdni in trdni pripravki iz rastlinskih drog ali živalskih materialov. Najpogosteje jih pripravimo z ekstrakcijo z vodo ali z mešanico vode in alkohola. 
  2. Ekstrakcija je kemijska metoda izločitev, izločevanje snovi iz trdnih ali tekočih zmesi s topilom tako, da se pri tem snov kemično ne spremeni.
  3. Destilat s procesom destilacije dobljena snov.
  1. Droga pomeni posušene ali drugače pripravljene rastline oziroma rastlinske dele, ki so potrebni za pripravo zdravilnih pripravkov kot so izvlečki, tinkture, sokovi, destilati in podobno. Le redko so droge uporabljene nepredelane. Večino iz njih delamo pripravke. 
  2. Tinkture so tekoči pripravki, ki jih izdelamo iz enega dela materiala in petih oziroma desetih delov ekstrakcijskega topila z maceracijo, perkolacijo ali raztapljanjem gostih in suhih izvlečkov. 

Kako izbrati pravi izdelek?

Na trgu se pojavlja veliko nepreverjenih izdelkov, ki obljubljajo nerealne rešitve. Ko potrebuje človek pomoč v primeru zdravstvenih težav se lahko hitro zgodi, da težko loči med dobrim in slabim izdelkom ter izbere napačen ali neustrezen izdelek in tako stanja ne izboljša oziroma ga lahko še poslabša.

Zato priporočamo, da se za nasvet in priporočilo vedno obrnete na strokovnjake. Mnogi izdelki podjetja Sanofarm so priporočeni s strani farmacevtov ter pediatrov prav zaradi preverjene kakovosti izdelkov. Pri fitoterapevtskih izdelkih moramo biti namreč pozorni, da uporabljamo izdelke priznanih in certificiranih proizvajalcev. V takih izdelkih so namreč rastlinski izvlečki, ki so standardizirani na ustrezno koncentracijo točno določene aktivne učinkovine iz katerih so izločene substance, ki bi nam lahko škodovale in so tako zagotovljeno visokokakovostni. 

Povzeto po knjigah »Zdravilne rastline na Slovenskem« dr. Katja Galle Toplak ter »Sodobna terapija« Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač. 

RAZIŠČITE NAŠE
IZDELKE

Preverite naše linije naravnih izdelkov, ki so
primerne za vse starostne skupine

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za naročila nad 47€

100 % varen nakup

100 % varen nakup

Vaši osebni podatki so zaščiteni (gesla ali številka kreditne kartice)

Garancija vračila denarja

Garancija vračila denarja

15-dnevno vračilo denarja

Hitra dostava  naročil

Hitra dostava naročil

Naročilo odpremimo še isti (delovni) dan, v kolikor je oddano do 13.30 ure. Omogočamo tudi osebni prevzem.