INDIJSKI TRPOTEC (PSYLLIUM)

Svet rastlin / INDIJSKI TRPOTEC (PSYLLIUM)

Seme indijskega trpotca se lahko uporablja za zdravljenje običajnega zaprtja (zaprtje, ki ga ne povzroči fizična sprememba organa) in v stanjih, kjer je zaželeno mehčanje blata, da se zmanjša bolečina pri odvajanju, kot so analne razpoke, hemoroidi in po operaciji anusa ali danke.

Opis rastline

Indijski trpotec raste samoraslo v Iranu in Indiji in v sosednjih državah jo tudi gojijo. Vrsta indijskega trpotca Plantago Indica, je doma tudi pri nas po peščenih in kamnitih krajih južne Primorske in v okolici Celja. 

Indijski trpotec je enoletnica z razvejanim steblom, ki zraste do 1.5 do 3 dm visoko. Cveti od junija do avgusta. Seme nabiramo v avgustu in septembru.

Semena indijskega trpotca vsebujejo prehranske vlaknine, ki pomešane z vodo tvorijo gelu podobno zmes, ki deluje kot blago odvajalo (zdravilo za zdravljenje zaprtosti). Zmes se pomika navzdol po prebavilih in poveča vsebnost vode v blatu ter ga tako omehča. Seme indijskega trpotca obenem podmaže črevo, s čimer se izboljša prehajanje blata. S povečanjem prostornine blata poveča tudi napetost črevesne stene, kar sproži odvajanje blata.

Ime:
Indijski trpotec
Latinsko ime rastline:
Psyllii semen
Botanično ime:
Plantago afra L.; Plantago indica L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Zdravilna učinkovina je sluz, ki se nahaja v lupini semena. Ta v stiku z vodo nabrekne in ustvari naraven gel. Slednji mehča blato in pomaga pri lažjemu odvajanju, med potovanjem skozi prebavni trakt pa nase veže tudi strupe in obloge, ki so se s časom nabrali na črevesnih stenah.

Seme

Seme indijskega trpotca se uporablja v obliki zrelih, celih, suhih semen ali kot pripravki, pripravljeni z mletjem semena. Semenska lupina vsebuje sluz, ki v navzočnosti vode v črevesju nabrekne, blato zato rado polzi naprej, ker je zaradi sluzi postalo spolzko.

Korenina

Korenina indijskega trpotca nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Sicer ne obstajajo znanstvene raziskave o ugodnih učinkih listov trpotca na naše telo, ampak že naše babice so nas učile, da je treba pri padcu vzeti čisti list trpotca in ga lahkotno pomečkati, da začne teči sok, ter ga nasloniti na rano. Sok naj bi zmanjšal oteklino in zaustavil krvavitev. Učile so nas tudi, da obloge od listja trpotca pomirijo noge po dolgi hoji. Iz suhih listov trpotca se pripravlja tudi čaj, ker – kot navajajo babice – čaj z indijskim trpotcem očisti organizem.

Steblo

Steblo indijskega trpotca nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

 • Prispeva k črevesnemu prehodu in delovanju črevesja; prispeva k mehčanju blata in rednemu odvajanju. Pomaga nadzorovati raven holesterola v krvi. (EFSA-Q-2008-3243)
 • Znižuje raven holesterola in lipidov v krvi. (EFSA-Q-2010-00414)
 • Prispeva k črevesnemu tranzitu in delovanju črevesja. Pomaga ohranjati zdravo črevesje in olajša črevesni tranzit. (EFSA-Q-2008-4648)
 • Priporočljivo za stanja, pri katerih je zaželeno enostavno odvajanje z mehkim blatom (med nosečnostjo, hemoroidi itd.). (EFSA-Q-2008-4649)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Recept za pripravo kruha brez kvasa z dodatkom indijskega trpotca 

Potrebujemo:

 • 0,5 kg pirine moke
 • 200 g mešanih semen
 • 1 vrečka vinskega kamna
 • 1 žlička soli
 • 2 žlici olivnega olja, 
 • 0.5 l vode
 • 1 velika žlica indijskega trpotca v prahu

Potrebujemo:

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V posodo damo trpotec v prahu in dodamo vodo ter počakamo, da se zmes zgosti. V veliko skledo presejemo moko, dodamo vinski kamen in sol. Primešamo semena in prilijemo gosto zmes vode in trpotca. Sestavine premešamo, da dobimo enotno testo.

Podolgovat pekač za peko obložimo s peki papirjem. Vanj stresemo prirpavljeno testo. Kruh pečemo v ogreti pečici 35-40 minut. Kruh pred rezanjem in serviranjem ohladimo.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Uživanje indijskega trpotca ni priporočljiva pri otrocih mlajših od 6 let zaradi pomanjkanja podatkov o učinkovitosti. Sluzi v obliki praška ali granul se ne smejo žvečiti, ampak se stresejo v kozarec hladne tekočine in takoj popijejo. Semena indijskega trpotca ne smejo uživati bolniki s fekalno impakcijo in bolniki s simptomi, kot so bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, razen v primeru, ko vam je to svetoval zdravnik, ker so lahko ti simptomi znaki potencialne ali obstoječe črevesne blokade (ileus).

Pri zdravilih, ki vsebujejo seme indijskega trpotca, so poročali o neželenih učinkih, vključno s flatulenco (nabiranje plinov v želodcu in črevesju, vetrovi) in abdominalno distenzijo (napihnjenostjo trebuha). Obstaja tveganje za kopičenje trdega, suhega blata, zlasti kadar se seme indijskega trpotca ne zaužije z dovolj tekočine. Pojavijo se lahko tudi alergijske reakcije, vključno z rinitisom (izcejanjem iz nosu), konjunktivitisom (pordečitvijo in vnetjem očesne beločnice), bronhospazmom (čezmernim in dolgotrajnim krčenjem mišic v dihalnih poteh) in anafilaksijo (hudo alergijsko reakcijo). Pri uporabi pripravka v obliki praška je treba preprečiti vdihavanje praška, ker lahko to povzroči alergijsko občutljivost in morebitni razvoj alergij.

Zanimivosti

Latinsko ime je dobil po besedi planta, ki pomeni stopalo, saj list ženskega trpotca spominja na žensko stopalo. Njegovo ljudsko ime je obpotec ali celec. Gre za zelo znano in uporabljano rastlino.

Indijski trpotec so 6.000 let pred našim štetjem že poznali stari Grki in Rimljani ter nomadski narodi, ki so ga uporabljali za zdravljenje ran in za premor živalskih nog po dolgih hojah.

Viri in literatura 

VIRI

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 270.

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Community herbal monograph on  Plantago afra L. et Plantago indica L., semen. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-plantago-afra-l-et-plantago-indica-l-semen_en.pdf

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: summary for the public. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/psyllium-seed-summary-public_en.pdf 

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Vrtnarica.si. Pridobljeno s https://www.vrtnarica.si/trpotec/ 

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave