NJIVSKA PRESLICA

Svet rastlin / NJIVSKA PRESLICA

Njivska preslica je že dolgo cenjena kot odlična zdravilna rastlina ne glede na to, da jo obravnavamo kot plevel. Že v času antike omenjajo njeno delovanje kot diuretik, pri ranah in pri kašlju. Danes jo uporabljamo v čajnih mešanicah pri revmi, kroničnemu kašlju, kot diuretik in v obliki kopeli pri kožnih težavah. 

Opis rastline

Preslica je med ljudmi dobro poznana rastlina, ne le zaradi svojih zdravilnih učinkov, ampak tudi zato, ker je trdovraten plevel, ki se razraste po njivah in travnikih. V Sloveniji raste več vrst preslice, ki se jih izogibamo, saj so rahlo strupene. Te vrste večinoma potrebujejo močvirna, senčna rastišča, zato ni veliko možnosti, da bi jih zamenjali.  Ljudsko zdravilstvo uporablja čaj iz njivske preslice pri pljučnih boleznih, revmi in protinu, za grgranje in izpiranje ust, pri vnetjih v žrelu, kot obkladke za rane, ki se težko celijo ter proti boleznim mehurja in ledvic. V času prehladov je učinkovito sredstvo za preprečevanje obolenja, ker spodbuja obrambne moči telesa. 

Ime:
Njivska preslica
Latinsko ime rastline:
Equiseti herba
Botanično ime:
Equisetum arvense L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Glavne učinkovine so kremenčeva kislina, flavonoidi in saponini. V drogi je veliko aluminijevega in kalijevega klorida ter mangana. Vsebuje tudi različne flavonske glikozide, onitin, polienske in dikarboksilne kisline, β-sitosterol ter vitamin C. Diuretično delujejo flavoni in velika količina kalija. Drogo največkrat uporabljamo skupaj z drugimi drogami v diuretičnih čajnih mešanicah. Vpliv preslice je pomemben tudi pri bronhialnih težavah ter pri revmi in protinu. Zunanje je uporabljamo pri ranah, ki se slabo celijo, pri kožnih čirih, pri preležaninah, slabi prekrvavitvi kot posledica sladkorne bolezni, pri kožnih obolenjih, krčnih žilah in ozeblinah. 

Poganjek

Preslico sestavljajo zeleni sterilni in fertilni poganjki, ki nosijo spore. Kot drogo uporabljamo zel – to so posušeni sterilni poganjki.

Korenina

Korenina preslice nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Nima listov in cvetov, ker je praprotnica. 

Steblo

Spomladi poženejo stebla z rokavci okrog kolenc z klasi. Ko dozore ta stebla odmro in požene do 60 cm visoka zelena rastlina z žlebičastim steblom.  

Delovanje in uporaba 

 • Lahko pomaga pri remineralizaciji telesa / Silicijev dioksid v njivski preslici pomaga v optimalnem stanju ohranjati lase, nohte in kožo (EFSA-Q-2008-4627).
 • Zaradi zaščitnega učinka izboljša delovanje jeter / Bogato je z zaščitnimi spojinami, ki ščitijo jetrne celice pred strupenimi snovmi (EFSA-Q-2010-00269).
 • Ohranja stene krvnih žil in koronarnih arterij trdne in neprepustne / Ohranja elastičnost arterij / Podpora za sprostitev krvnih žil / Dovaja miokardu oksigenirano kri (EFSA-Q-2010-00352).
 • Prispeva k normalni holerezi / čiščenju telesa (EFSA-Q-2010-00472).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Čajna mešanica z njivsko preslico

Potrebujemo:

 • Njivsko preslico (10 g)
 • Lapuh (10 g)
 • Lipovega cvetja (10 g)
 • Suličastolistnega trpotca (10 g)
 • Koprčevih plodov (5 g)
 • Črnega bezga (5 g)
 • Timijana (5 g)

Potrebujemo:

Dve čajni žlički mešanice prelijemo s ¼ vrele vode, pustimo stati 15 min in odcedimo. Pijemo 2 do 3 skodelice čaja na dan. Sladkamo z medom. 

Opozorila in nezaželeni učinki:

Pri uporabi zdravil, ki vsebujejo zel njivske preslice, so poročali o neželenih učinkih. Ti vključujejo alergijske reakcije kadar se uporabljajo za blažje težave s sečili, blage želodčne in prebavne težave. Ne uporabljamo je v primeru, da imamo težave pri zastajanju vode v telesu, ki je posledica slabega delovanja srca ali nezadostnega delovanja ledvic. 

Zanimivosti

Kot zdravilno rastlino uporabljamo samo njivsko preslico (Equisetum arvense), močvirska preslica (Equisetum palustre) pa je strupena.

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: on the medicinal uses of horsetail herb. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/equiseti-herba

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 217-218.

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 427-428.

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 98-99.

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 218.

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave