MORSKA ALGA FUCUS VESICULOSUS L. (MEHURJAST BRAČIČ)

Svet rastlin / MORSKA ALGA FUCUS VESICULOSUS L. (MEHURJAST BRAČIČ)

Fucus vesiculosus ima bogato zgodovino uporabe, ki sega vse do starih Grkov in Rimljanov, ki so jo uporabljali za zdravljenje različnih bolezni, vključno s težavami s ščitnico, prekomerno telesno težo in drugimi metaboličnimi motnjami.

Opis rastline

Fucus vesiculosus, znana tudi kot mehurjast bračič, je vrsta rjave alge, ki naravno uspeva v hladnih morjih, kot so Severno morje, Baltiško morje in Atlantski ocean ob obalah Severne Amerike in Evrope. Ta alga je že dolgo cenjena zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti in se pogosto uporablja v prehranskih dopolnilih, kozmetiki ter alternativni medicini. 

Ime: Mehurjast bračič
Latinsko ime rastline: Fucus vesiculosus L.
Botanično ime: Fucus vesiculosus L.
Pravni status: H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi v živilih, če so izpolnjeni vsi pogoji zakonodaje o živilih, vključno z zakonodajo o novih živilih)

Sestavine in učinkovine 

Fucus vesiculosus ali mehurjast bračič, je rjava alga, ki je bogata z različnimi bioaktivnimi spojinami. Njegova uporaba je razširjena v prehranskih dopolnilih in tradicionalni medicini.

Jod
Fucus vesiculosus je zelo bogat z jodom, elementom, ki je ključnega pomena za pravilno delovanje ščitnice. Ščitnica uporablja jod za proizvodnjo hormonov tiroksina (T4) in trijodtironina (T3), ki igrajo centralno vlogo v metabolizmu, rasti in razvoju. EFSA potrjuje, da jod prispeva k normalni proizvodnji ščitničnih hormonov in normalni ščitnični funkciji.

Alginat
Alginat je naravna vlaknina, ki jo najdemo v stenah celic Fucus vesiculosus. Ta snov ima sposobnost večanja v stiku z vodo, zaradi česar se v želodcu tvori gel, ki poveča občutek sitosti in zmanjša celotni vnos kalorij. Alginat je znan po svojih lastnostih, ki prispevajo k občutku sitosti, vendar je treba omeniti, da specifičnih zdravstvenih trditev povezanih s hujšanjem za alginat EFSA ni neposredno odobrila.

Polifenoli
Polifenoli so močni antioksidanti, ki jih najdemo tudi v Fucus vesiculosus. Te bioaktivne spojine lahko pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Čeprav so polifenoli zelo cenjeni zaradi svojih antioksidativnih lastnosti, EFSA do zdaj še ni odobrila trditev, ki bi polifenolom neposredno pripisovala zdravstvene koristi v zvezi s preprečevanjem bolezni.

Fukoksantin
Fukoksantin je še en antioksidant, specifičen za rjave alge, kot je Fucus vesiculosus. To je karotenoid, ki lahko igra vlogo pri zmanjšanju vnetij in maščobnih zalog v telesu.

Cvet

Ekvarionti, kot so alge, običajno ne cvetijo v klasičnem smislu, kot to počnejo višje rastline. Alge spadajo v skupino organizmov, ki se razmnožujejo preko drugih metod, ki so prilagojene njihovemu vodnemu okolju.

Korenina

Fucus vesiculosus L. Alge nimajo pravih korenin, kot jih najdemo pri višjih rastlinah. Namesto tega imajo strukture, kot so priseski ali rinoidi, ki jim pomagajo pritrditi na podlage, kot so skale ali drugi morski substrati..

Listi

Večina alg nima ločenih listov, stebel ali korenin. Njihova telesa so običajno oblikovana kot talusi – preprosta, a funkcionalna struktura, ki lahko opravlja fotosintezo in absorpcijo hranil.
Listi alg so pogosto zelo plastični v obliki, kar omogoča optimalno izpostavljenost svetlobi in absorpcijo hranil.

Steblo

Podobno kot listi, tudi alge običajno nimajo ločenega stebla. Talus opravlja večino funkcij stebla, vključno z nosilnostjo in transportom hranil.
Stebla alg so lahko zelo fleksibilna, kar preprečuje lomljenje v toku vode.

Delovanje in uporaba 

  • Nadzor telesne teže/Sitost Pomaga povečati občutek polnosti in sitosti / Zmanjša vnos energije / Pomaga pri hujšanju / Pomaga pri uravnavanju telesne teže / Pomaga zmanjšati telesno težo / Podpira pri programih hujšanja. (EFSA-Q-2008-4430)
  • Uravnavanje telesne teže / Pomaga pri uravnavanju telesne teže; / Pomaga povečati sitost; / Pomaga pri normalnem odvajalnem delovanju s povečanjem količine vlaknin. (EFSA-Q-2008-4431)
  • Delovanje ščitnice in proizvodnja hormonov, presnova energije / Za presnovo energije. (EFSA-Q-2008-2992 2259)
  • Podpora zdravju prebavil / Pomaga podpirati prebavo / Vzdrževanje črevesnih funkcij / Podpira boljše delovanje črevesja / Podpira redno odvajanje blata / Za redno odvajanje blata / Podpira črevesni prehod / Ohranja redno delovanje črevesja / Pomaga vzdrževati delovanje črevesja / Pomaga vzdrževati optimalno prebavno udobje. (EFSA-Q-2008-2993)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Smoothie z morsko algo Fucus vesiculosus

Potrebujemo:

  • 1 čajna žlička sušenega praška Fucus vesiculosus
  • 1 banana
  • 1 skodelica svežih ali zamrznjenih jagod
  • 1 skodelica mandljevega mleka ali mleka po izbiri
  • 1 žlica medu ali agavinega sirupa (neobvezno, za sladkanje)
  • Ledene kocke (po želji)

Postopek:

Vse sestavine dodajte v mešalnik. Mešajte na visoki hitrosti, dokler ne dobite gladkega napitka. Po potrebi dodajte ledene kocke za bolj osvežilen smoothie. Prelijte v kozarec in takoj postrezite.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Uporaba morske alge Fucus vesiculosus L. v prehranskih dopolnilih in kot del prehrane prinaša številne zdravstvene koristi, vendar je treba biti pozoren na možna opozorila in neželene učinke, zlasti zaradi visoke vsebnosti joda, ki je značilna za to rjavo algo.

Fucus vesiculosus je zelo bogat z jodom, ki je ključnega pomena za ščitnico. Prekomeren vnos joda lahko povzroči ščitnične motnje, vključno s hipertiroidizmom (povečano delovanje ščitnice) ali hipotiroidizmom (zmanjšano delovanje ščitnice), zlasti pri ljudeh, ki so že nagnjeni k težavam s ščitnico.

Zanimivosti

Fucus vesiculosus se pogosto uporablja v talasoterapiji, terapevtskih tretmajih z morsko vodo in algami, ki so znani po svojih revitalizacijskih in pomlajevalnih lastnostih.

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave