PEGASTI BADELJ

Svet rastlin / PEGASTI BADELJ

Tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za simptomatsko lajšanje prebavnih motenj ter za podporo pri delovanju jeter. Učinkovine pegastega badlja lahko varujejo jetra in pomagajo predvsem pri obnovi ob danes tako razširjeni zamaščenosti jeter. Učinkovine delujejo proti številnim jetrnim strupom. Pripravki iz semen ugodno vplivajo na poškodbe jeter, kot so zamaščena jetra, jetrna ciroza, toksične poškodbe z različnimi zdravili, pa tudi na povišanje jetrnih encimov v zvezi z žolčnimi obolenji.

Opis rastline

Uporaba pegastega badlja kot zdravilne rastline sega v čas Kristusovega rojstva. Podatke o ugodnem vplivu njegovih plodov na jetra pa imamo šele iz 16. in 17. štetja. Gre za eno redkih rastlin, ki ščiti jetra. 

Pegasti badelj je eden najlepših in največjih osatov. Cvete v juliju in avgustu. Raste na prisojnih in kamnitih mestih v Primorju. Prepoznamo ga po velikih, belo-zelenih pisanih listih, ki so trnasto nazobčani. Zgornji listi objemajo ravno in rebrasto steblo. Na koncih stebel so kroglasta in škrlatno rdeča koškasta socvetja. Iz oplojenih cvetov se razvijejo plodovi s trdo lupino in svilnatim čopom dlačic, ki pa kmalu odpade. Liste pegastega badlja nabiramo od maja do avgusta, plodove pa avgusta.

Ime:
Pegasti badelj
Latinsko ime rastline:
Silybi mariani
Botanično ime:
Silybum marianum L. Gaertn.
Pravni status:
H (Rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Izključno v plodovih je mešanica flavolignanov (1% – 3%), znana kot silimarin. Glavna učinkovina, ki ščiti jetra, je prav silimarin. Poleg njega najdemo v pegastem badlju še grenčine ter nekaj malega eteričnega olja in smol.

Plod

kod drogo uporabljamo zrele, posušene, rjavkasto lisaste plodove, ki jim odstranimo ščetinasto kodeljico (papus). Plodu rečemo strokovno Cardiu Mariae Fructus.

Korenina

Korenina pegastega badlja nima zdravilnih učinkov.

Listi

Uporabljamo sveže ali posušene nadzemne dele rastline, ki jih naberemo ob času cvetenja (julij-avgust). Nadzemnim delom rastline rečemo strokovno Cardiu Mariae Herba.

Steblo

Uporabljamo sveže ali posušene nadzemne dele rastline, ki jih naberemo ob času cvetenja (julij-avgust). Nadzemnim delom rastline rečemo strokovno Cardiu Mariae Herba.

Delovanje in uporaba 

  • Pomaga ohranjati zdravje srca. (EFSA-Q-2008-4310)
  • Uporabno za vzdrževanje fizioloških čistilnih funkcij. (EFSA-Q-2008-4311)
  • Podpira zdravje jeter, prispeva k zaščiti jeter, prispeva k razstrupljevalnemu potencialu jeter, pomaga ohranjati delovanje jeter ter dodatno spodbuja prebavo in čiščenje telesa. (EFSA-Q-2008-4538)
  • Zaščita in regenerator jeter pri uživanju produktov, ki oksidirajo na ravni jeter. (EFSA-Q-2010-00434)
  • Podpira dobro prebavo, pomaga ohranjati normalen apetit, pomaga ohranjati normalno delovanje jeter, spodbuja prebavo in čiščenje telesa. (EFSA-Q-2010-00534)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Čaj iz plodov pegastega badlja

Potrebujemo:

  • 1 čajna žlička plodov pegastega badlja
  • ¼ litra vode

Potrebujemo:

Čajno žličko plodov prelijemo z ¼ l vrele vode, pustimo stati 10-20 minut in odcedimo. Čaj pijemo vroč po požirkih, zjutraj na tešče, pol ure pred kosilom in zvečer pred spanjem, vsakokrat skodelico. Čaj lahko zmešamo s čajem iz poprove mete. S tem ne izboljšamo samo okusa, temveč marsikdaj tudi okrepimo učinek.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Lahko se pojavijo blagi gastrointestinalni simptomi, kot so: suha usta, slabost, razdražen želodec, draženje želodca, lahko se pojavi driska. Možni so tudi glavobol, alergijske reakcije. Uporaba pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let ni priporočljiva zaradi pomanjkanja podatkov. Enako velja za nosečnice in doječe mame.

Zanimivosti

Pegastemu badlju zaradi legende pravijo tudi Marijin osat. Zgodba pravi, da ko je Marija iskala miren prostor za dojenje, naj bi rastlina to uvidila in jo skupaj z otrokom zaščitila s svojimi bodečimi listi. Nekaj kapljic mleka je ob tem padlo na liste in zaradi tega naj bi danes imeli listi bele lise in črte.

VIRI

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem.  Ljubljana : Mladinska knjiga, 222-223.

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). European Union herbal monograph on Silybum marianum(L.) Gaertn., fructus. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-silybum-marianum-l-gaertn-fructus_en.pdf 

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 60.

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 230 – 231.

Nabericaj.si. Pridobljeno s https://nabericaj.si/rastline/pegasti-badelj/

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave