NAVADNA TAVŽENTROŽA

Svet rastlin / NAVADNA TAVŽENTROŽA

Tavžentroža je grenkega okusa. Uporabljamo za spodbujanje teka in pri dispepsiji zaradi zmanjšanega izločanja želodčnega soka. Grenčine spodbujajo izločanje sline in želodčnih sokov z draženjem okušalnih brbončic na jeziku. 

Opis rastline

Tavžentroža je imela že v antični medicini zelo velik ugled, ki ga je obdržala vse do danes. Raste na svetlih gozdnih jasah in vlažnih travnikih. Za zdravilne namene uporabljamo celo zel, zato rastline odrežemo nad pritlično rozeto. Tavžentroža spodbuja izločanje prebavnih sokov, tako solne kisline kot tudi prebavnih fermentov, zato jo uporabljamo pri slabem eku in želodčnih težavah, ki so posledica pomanjkanja želodčnega soka. V ljudskem zdravilstvu jo radi uporabljajo pri povišani telesni temperaturi, čeprav tega učinka do sedaj znanstveno niso mogli potrditi. Droga je podporno sredstvo pri slabem krvnemu tlaku, slabokrvnosti in slabih živcih. 

Ime:
Navadna tavžentroža
Latinsko ime rastline:
Centaurii herba
Botanično ime:
Centaurium erythraea Rafn. s.l.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Značilne učinkovine grenkega okusa so sekoiridoidni glikozidi, predvsem sverciamarin, sverozid in genciopikrozid z grenkobno vrednostjo okoli 12.000.  V izredno majhnih količinah sta prisotni dve še bolj grenki učinkovini, m-hidroksibenzoilni ester sverozida in centapikrin, ki imata grenkobno vrednost okoli 4.000.000. Plodovi tavžentrože vsebujejo centapikrinske estre, ki so izjemno grenki zato so plodovi bolj grenki od cvetov in listov.  

Plod

Plodovi so izjemno grenki, bolj kot cvetovi in listi. 

Korenina

Korenina tavžentrože nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Listi so pritlične rozete, ovalni, nameščeni nasprotno, veliko ožji od spodnjih in koničasti. V listih je najmanj učinkovin. 

Steblo

V kakovostni drogi je le malo stebelnih delov.

Delovanje in uporaba 

  • Pomaga podpirati prebavo / Prispeva k delovanju črevesnega trakta (EFSA-Q-2008-2969).
  • Tradicionalno se uporablja za lajšanje prebave / Prispeva k udobju prebave / Pomaga podpirati prebavo / Prispeva k podpiranju prebave (EFSA-Q-2008-3453).
  • Tradicionalno se uporablja za pomoč pri boljšem spanju / Tradicionalno se uporablja za zmanjšanje napetosti / Tradicionalno se uporablja za zmanjšanje nemirnosti / Tradicionalno se uporablja za zmanjšanje razdražljivosti (EFSA-Q-2008-4389).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Čajna mešanica s tavžentrožo

Potrebujemo:

  • 60 g zel tavžentrože 
  • 20 g list mrzličnika 
  • 20 g plod brina

Potrebujemo:

Poparek pripravimo iz ene čajne žlice mešanice rastlin. Čajno mešanico pijemo po pol skodelice čaja pol ure pred jedjo. 

Opozorila in nezaželeni učinki:

Nezaželeni učinki in druge nevarnosti niso znani. Zdravila s tavžentrožo ne smejo jemati ljudje z razjedami na želodcu.

Zanimivosti

Čaj iz tavžentrože učinkuje bolje, če ga pripravimo mrzlega. Čaja ne sladkamo, nesmiselno je grenčinam dušiti grenak okus s sladkorjem, s tem namreč spodbujamo želodec k večjemu izločanju kislin. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: on the medicinal uses of centaury. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/centaurii-herba 

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 305-306.

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 229-233.

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 76-77.Najinadomacija.si. Pridobljeno s https://najinadomacija.si/zdravilna-tavzentroza-recept-zganje-grencica-caj/

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave