SLADKI KOREN

Svet rastlin / SLADKI KOREN

Sladki koren so že v antičnih spisih cenili kot učinkovito zdravilo proti kašlju, hripavosti, pri težavah z ledvicami in mehurjem pa tudi pri želodčnih obolenjih. 

Opis rastline

Sladki koren ali likviricija je močan plevel, ki raste na obsončnih in suhih področjih južne Primorske. Golostebelni sladki koren uporabljajo v ljudski medicini že tisočletja za lajšanje in preprečevanje številnih bolezni. Droga je danes priznana kot učinkovito sredstvo za zdravljenje vnetij zgornjih dihalnih poti ter razjed želodca in dvanajstnika. Poleg tega ima protivirusno in antioksidativno delovanje. Na jetra deluje protivnetno. 

Ime:
Sladki koren
Latinsko ime rastline:
Glycyrrhiza glabra L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Korenina sladkega korena lahko vsebuje aktivne učinkovine celo po 1.200 letih. To so dokazali v prejšnjem stoletju z analizo rastline iz leta 756. Glavna učinkovina je triterpenski saponin glicirizin, ki je v rastlini kot kalcijeva in kalijeva sol glicirinske kisline. Pomembne sestavine rastline so tudi flavanonski glikozidi, predvsem likviretin in njegov izomer izolikviretin. Droga olajšuje izkašljevanje, saj utekočini gosto sluz (sekretolitik) in preprečuje vnetja pri katarjih zgornjih dihal. Glavni vpliv ima glicicizin, ki olajšuje izkašljevanje in preprečuje vnetja (antiflogistično delovanje). 

Cvet

Cvet sladkega korena nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Korenina

Korenina sladkega korena je ena izmed najstarejših poznanih drog, saj jo uporabljamo v medicinske namene že skoraj pet tisoč let. V skorji korenine je nakopičen glicirizin, ki daje rastlini značilen okus in je približno petdesetkrat slajši od saharoze. 

Listi

Listi sladkega korena nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Steblo

Steblo sladkega korena nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

 • Učinkovine sladkega korena pomagajo ohranjati normalno delovanje sluznice želodca in tankega črevesja (EFSA-Q-2008-3103).
 • Pomaga ohranjati lepo polt (EFSA-Q-2008-3579).
 • Uporablja se za olajšanje prebave/Prispeva k udobju prebave/Pomaga podpirati prebavo (EFSA-Q-2008-4488).
 • Pomirja zgornje dihalne poti in pomaga ohranjati udobje/Pomaga ohranjati dihalne poti čiste (EFSA-Q-2008-4762).
 • Pomaga vzdrževati ravnovesje in ugodje v prebavnem traktu ljudi z občutljivo prebavo (EFSA-Q-2008-4764).
 • Podpira imunski sistem/Ima pomembne antioksidativne lastnosti. (EFSA-Q-2008-4765).
 • Podpira delovanje celotnega reproduktivnega sistema/Pomaga ohranjati zdravje urinalnega sistema. Podpira zdravje prostate (EFSA-Q-2008-4767).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Tiramisu s kavo, čokoladnimi piškoti in sladkim korenom (10 porcij)

Potrebujemo:

 • 140 ml mleka (3,5 %)
 • 160 g Carte d’Or Tiramisu 
 • 14 g sladkega korena v prahu
 • 28 g instant kave
 • 14 g palčk sladkega korena
 • 55 g zdrobljenih čokoladnih piškotov
 • 140 ml sladke smetane

Priprava:

V mešalniku stepajte mleko, smetano, Carte d’Or Tiramisu in sladki koren. Mešajte naprej 2 minuti pri nizki hitrosti, da se sestavine premešajo, nato pri največji hitrosti 3 minute, da dobite gladko in homogeno zmes. Zmes v kozarce nadevajte s pomočjo slaščičarske vrečke. Okrasite z zdrobljenimi čokoladnimi piškoti, palčko sladkega korena, Carte d’Or čokoladnim prelivom in rahlo posujte instant kavo v prahu.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Neželeni učinki ali celo zastrupitve nastanejo redko in so skoraj izključno posledica dolgotrajnejše uporabe prevelikih količin drog. Pokažejo se v obliki mineralokortikoidnih učinkov – psevdoaldosteronizma. Zelo redko pride tudi do rabdomiolize in mioglobinurije. 

Zanimivosti

Prvotno ime za sladki koren – glykyrrhiza – izhaja iz starogrške besedne zveze glykeia rhiza, kar pomeni sladka korenina. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 286-287.

Unileverfoodsolutions.si. Pridobljeno s https://www.unileverfoodsolutions.si/recept/tiramisu-s-kavo-cokoladnimi-piskoti-in-sladkim-korenom-R90012147.html 

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 120-121.

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 138.

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine on the medicinal uses of artichoke leaf. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/liquiritiae-radix 

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 152-153, 280-289.

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave