ČRNA DETELJA

Svet rastlin / ČRNA DETELJA

Črna ali rdeča detelja je divja rastlina iz družine stročnic in se pogosto uporablja za lajšanje simptomov menopavze, visokega holesterola in osteoporoze.

Opis rastline

Črno deteljo uporabljajo marsikje po svetu kot zdravilno rastlino. V Turčiji se uporablja kot ekspektorans, analgetik in antiseptik. Vzhodna in evropska medicina pa to vrsto uporabljata za zdravljenje ekcemov in luskavice. Indijanci so jo cenili za zdravljenje bolezni kože, pljuč, živčevja in reproduktivnega sistema. Je kratkotrajna trajnica, ki običajno obstane le 2 ali 3 leta zaradi občutljivosti na številne koreninske bolezni. 

Ime:
Črna detelja
Latinsko ime rastline:
Trifolium pratense L.
Botanično ime:
Trifolium pratense L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Estrogensko delovanje rdeče detelje je predvsem posledica izoflavonov in v manjši meri kumoestanov. Izoflavoni imajo tudi antioksidativne lastnosti. Imajo pozitiven učinek pri motnjah menopavze, osteoporoze, srčno-žilnega sistema in preprečujejo raka dojke. Najbolj aktiven izmed izoflavonov je genistein. 

Cvet

V cvetovih so bili identificirani flavonoidi, kot so kvercetin, miricetin, flavonoli in kemferol.

Korenina

Korenina črne detelje nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Lističi črne detelje so jajčasti do elipčasti, na zgornji strani sveže zeleni s svetlimi pegami in nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.   

Steblo

Steblo črne detelje nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

  • Za zdravje srca in ožilja / Izboljša delovanje srca / Krepi krvne žile / Poveča elastičnost in trdnost sten krvnih žil in kapilar / Normalizira krvni tlak (EFSA-Q-2008-3229).
  • Koristna za trdnost kosti (EFSA-Q-2008-3412).
  • Pomaga ohranjati obdobje menopavze mirno in udobno/pomaga ženskam pri soočanju z znaki, povezanimi z menopavzo, kot so vročinski oblivi, znojenje, nemir in razdražljivost (EFSA-Q-2008-4857).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Krekerji s črno deteljo (dva pladnja)

Potrebujemo:

  • 200 g moke (bele ali črne – za belo moko boste potrebovali nekaj manj vode)
  • 6 žlic olja (če uporabljate maslo, ga vzemite 80 g)
  • 1 dl hladne vode
  • žlička soli
  • 60 g sončničnih semen (lahko tudi bučnih)
  • ščepec popra
  • 30 g cvetov in listov črne detelje

Potrebujemo:

Svežo črno deteljo naberite v zdravi naravi. Vse sestavine iz recepta zmeljite v multipraktiku, dokler ne nastane kepa. To še na hitro ročno pregnetite in razdelite na pol. Vsak del posebej razvaljajte med dvema peki papirjema, dokler ne dobite tankega testa (načeloma mora biti manj kot 1 mm). Razrežite na poljubno velike kvadrate in postavite v segreto pečico na 200°C za 7 minut.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Uprava za hrano in zdravila (FDA) črno deteljo na splošno priznava kot varno. Prav tako je večina študij pokazala, da se dobro prenaša. Kljub temu se moramo zavedati njenih neželenih učinkov, medsebojnega delovanja zdravil in tveganj za določene populacije. Čeprav so redki, morebitni stranski učinki vključujejo madeže iz nožnice, podaljšano menstruacijo, draženje kože, slabost in glavobol. Osebe s hormonsko občutljivimi stanji, kot so rak dojke, rak jajčnikov ali endometrioza, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, preden vzamejo rdečo deteljo zaradi njene estrogene aktivnosti.

Zanimivosti

Rdeča detelja je eden najpomembnejših virov fitoestrogenov v naravi. Angleži jo imenujejo rdeča detelja. Črna detelja je izraz, ki ga uporabljamo nekateri slovanski jeziki, nekateri pa ji pravijo travniška detelja, kar pomeni njeno botanično ime v latinščini, Trifolium pratense. 

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave