MELISA

Svet rastlin / MELISA

Melisa najlažje prepoznamo po listih, ki prijetno dišijo po limoni. Uporabljamo jo predvsem za pomirjanje pri živčnih obolenjih, pri živčno pogojenih želodčnih in črevesnih težavah, tudi pri zaprtju, migreni in živčnih srčnih težavah. 

Opis rastline

Domovina melise je Sredozemlje. Njene lastnosti so cenili že Grki in Rimljani. Je pomembna začimba in zdravilna rastlina. List melise lahko uporabljamo za lajšanje blagih motenj spanja, ki so posledica nemira in nervoze in za lajšanje blagih prebavnih težav. Pripravki iz melise odganjajo vetrove, blažijo krče ter delujejo antiseptično in pomirjevalno. Ima pa tudi protivirusni učinek. 

Ime:
Melisa
Latinsko ime rastline:
Melissae folium
Botanično ime:
Melissa officinalis L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Najbolj pomembno je eterično olje. Olje sestavljajo monoterpeni, predvsem citronelal in citral. Citral je mešanica geraniala ter nerola in je nosilec vonja po limonah. List melise vsebuje najmanj 0,5 % eteričnega olja, ki ima vonj po limoni. Vsebuje pa še mineralne snovi, čreslovine (droga vsebuje 4 do 5 % čreslovin), grenčine in nekaj malega flavonoidov. Eterično olje pridobivajo z destilacij z vodno paro iz cele rastline. 

Cvet

Cvetovi so mesnati belkasto rumeni ali beli. Nahajajo se v zalistjih zgornjih listov. Nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Korenina

Korenina melise nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Listi ter eterično olje pridobljeno iz listov so edini zdravilni del rastline. Nabiramo jih tik pred cvetenjem. 

Steblo

Melisino steblo je štirirobno, nima zabeleženih zdravilnih učinkov. 

Delovanje in uporaba 

 • *Klinično/znanstveno dokazano pomaga ohranjati pozitivno razpoloženje in dobro kognitivno delovanje, prispeva k optimalni sprostitvi, pomaga podpirati sprostitev ter duševno in fizično dobro počutje, prispeva k dobremu in umirjenemu počitku (EFSA-Q-2008-2817).
 • Pomaga ohranjati pozitivno razpoloženje in dobro kognitivno delovanje / Prispeva k optimalni sprostitvi / Pomaga podpirati sprostitev ter duševno in fizično dobro počutje / Pomaga ohranjati zdrav spanec (EFSA-Q-2008-2818).
 • Pomaga podpirati prebavo / Prispeva k normalnemu delovanju črevesnega trakta / Prispeva k dobremu fizičnemu počutju (EFSA-Q-2008-2819).
 • Deluje pomirjujoče za usta in grlo / Olajšanje pri žgečkanju v grlu in žrelu / Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke (EFSA-Q-2008-3036).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Kokosova torta z bananami in meliso (sestavine za 16 cm tortni model)

Potrebujemo:

 • 50 g mandljev
 • 50 g indijskih oreščkov
 • 50 g suhih fig
 • 50 g kokosovega olja

Krema:

 • 200 g kokosove moke
 • 30 g sladkorja v prahu
 • 2 banani
 • 1 žlica soka limone
 • 50 g kokosovega olja
 • 30 g nasekljane temne čokolade
 • nekaj listov melise

Potrebujemo:

Sestavine za podlago dobro zmešaš v multipraktiku. Razporediš jo po dnu tortnega modela, shraniš na hladno. Kokosovo moko nekaj minut miksaš v blenderju ali multipraktiku. Ko se zgosti dodaš še sladkor v prahu, banani, sok limone, topljeno kokosovo olje in mešaš. Ročno vmešaš še koščke čokolade. Kremo razporediš po podlagi. V terilniku zdrobiš nekaj listov sveže melise in žlico sladkorja. Melisni sladkor posuješ po torti. Torto shraniš na hladno vsaj za 6 ur. 

Opozorila in nezaželeni učinki:

Nezaželeni učinki in druge nevarnosti niso znani. 

Zanimivosti

V grškem jeziku pomeni beseda »melisa« čebela. Čebele to rastlino posebej cenijo za svojo pašo. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: on the medicinal uses of melissa leaf. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/melissae-folium

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 207-208.

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 45-46.

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 160-161.

Sketa.si. Pridobljeno s https://www.sketa.si/kokosova-torta-z-banano-meliso/

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave