EVKALIPTUS

Svet rastlin / EVKALIPTUS

Evkaliptovo eterično olje je sestavni del številnih zdravil, predvsem proti kašlju, bronhitisu in astmi. Proti astmi in bronhitisu se obnese tudi čaj iz evkaliptovih listov.  

Opis rastline

Evkalipt je doma v jugozahodni Avstraliji in Tasmaniji. Evkaliptovo drevo zraste do 70 metrov visoko. V zdravilstvu je pomembno evkaliptusovo olje. Vrsta zdravil iz olja za vtiranje, za inhaliranje in tudi za uživanje, predvsem proti prehladnim obolenjem, je nepregledna. Evkaliptusovo olje se pridobiva s prepuščanjem toka pare skozi sveže liste ali končne veje. Po ohlajanju se eterično olje loči od vode in ga lahko poberemo. Zeliščna zdravila, ki vsebujejo ta pripravek iz evkaliptusovega olja, so običajno na voljo v trdnih ali tekočih oblikah za peroralno jemanje, v tekočih oblikah za inhaliranje ali uporabo kot dodatki za kopel in v tekočih ali poltrdnih oblikah za nanašanje na kožo. Pripravke evkaliptusovega olja lahko najdemo tudi v kombinaciji z drugimi rastlinskimi snovmi v nekaterih zeliščnih zdravilih.

Ime:
Evkaliptus
Latinsko ime rastline:
Eucalyptus
Botanično ime:
Eucalyptus globulus Labill
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Pomembna učinkovina je eterično olje z evkaliptolom; droga, ki jo pridobivajo danes, vsebuje najmanj 3 % eteričnega olja. Druge učinkovine, kot so grenčine, smole in čreslovine, niso posebno pomembne. 

Cvet

Cvetovi nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Korenina

Korenine nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Nabirajo starejše liste le na gojenih drevesih. Eterično olje iz njih pridobivajo z destilacijo.

Steblo

Steblo nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

Pomirjujoče za usta in grlo / Olajšanje pri draženju grla in žrela / Blagodejno in prijetno deluje na grlo, žrelo in glasilke (EFSA-Q-2008-4747)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Naravno razpršilo proti komarjem

Potrebujemo:

  • 100 ml prazna razpršilka
  • 50 ml 96-odstotnega nedenaturiranega alkohola
  • 20 kapelj eteričnega olja citronele
  • 20 kapelj eteričnega olja poprove mete
  • 20 kapelj eteričnega olja citronskega evkalipta
  • 20 kapelj eteričnega olja cedre
  • 50 ml hidrolata (npr. poprova meta)

Potrebujemo:

V razpršilko vlijemo alkohol in nakapljamo eterična olja. Dobro premešamo in do vrha zalijemo z vodo ali hidrolatom. Razpršilo je namenjeno uporabi na oblačilih.

Opozorila in nezaželeni učinki:

V času ocene HMPC niso poročali o neželenih učinkih zdravil z evkaliptusovim oljem. Ne smemo ga dajati otrokom z anamnezo napadov (krčev), z ali brez povišane telesne temperature. Prav tako ne otrokom, mlajšim od 30 mesecev, ker obstaja nevarnost spazma grla (glasovnice). Poleg tega ne smejo uporabljati vročih kopeli z evkaliptusovim oljem bolniki z večjimi poškodbami kože in odprtimi ranami, akutnimi kožnimi boleznimi, visoko vročino, hudimi okužbami, hudimi težavami s krvnim obtokom in srčnim popuščanjem.

Zanimivosti

V sredozemskih deželah, v tropskih krajih Azije in Afrike ga sadijo predvsem za izsuševanje močvirij, ker zelo hitro raste.  

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 354-355.

Čas za zemljo.si. Pridobljeno s https://www.caszazemljo.si/trajnostno/naravno-v-boj-proti-komarjem-pazljivo-kaj-dajete-na-kozo.html

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: the medicinal uses of eucalyptus oil. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/eucalypti-aetheroleum

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave