Aloe Vera

Svet rastlin / Aloe Vera

Iz aloje pridobivamo dve drogi z dvema različnima učinkoma: alojino smolo, ki
deluje odvajalno, in alojin gel, ki zdravi nekatere kožne bolezni in ga uporabljamo tudi v kozmetiki
in prehrani.

Opis rastline

Zdravilne lastnosti aloe vera pa poznamo že več kot pet tisočletij. Prve znanstvene študije o aktivnih učinkovinah aloin in emodin so nastale leta 1851 (Smith in Stenhouse). Skozi stoletja je bila rastlina obravnavana kot ”magična” rastlina, rešitev za vsako človeško bolezen. Za Egipčane je bila aloe vera celo rastlina nesmrtnosti.

Aloe vera je trajnica, ki raste v obliki grma in ima s trnjem posute, zelene in mesnate liste. Poznamo več kot 150 vrst aloe vera. Za njeno odvajalno delovanje so odgovorni antranoidni glikozidi. Odvajalno delovanje je posledica povečane gibljivosti debelega črevesa in povečanega izločanja vode v lumen črevesa. Poleg tega se aloe vera uporablja tudi za nego in zdravljenje kože. Predklinični poskusi so dokazali, da aloe vera pospeši celjenje ran ter deluje protivnetno, protiartritično, protibakterijsko in tudi hipoglikemično.

Ime:
Aloe Vera
Latinsko ime rastline:
Aloes folii succus siccatus
Botanično ime:
Aloe barbadensis Mill. and Aloe (various species)
Pravni status:
– sluzi (gel) aloe: H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila) – vrste aloe: ZR (zdravilo, ki se izdaja le na recept)

Sestavine in učinkovine 

Aloe vsebuje mnoge substance, ki jih lahko uvrstimo v tri velike skupine:

 • kompleksni sladkorji, med katerimi izstopa acemanan, ki ga najdemo v gelu lista in ima imunostimulirajoče lastnosti. 
 • antrakinoni, ki jih najdemo v lupini lista in imajo odvajalne lastnosti,
 • veliko različnih snovi s hranilnim, protivnetnim, protibolečinskim, antimikotičnim učinkom, kot so: mineralne soli (kalcij, Krom, Železo, Fosfor, Germanij, Magnezij, Mangan, Kalij, Baker, Selen, Natrij, Cink), vitamini (Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B6, Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin E), esencialne aminokisline, neesencialne in semiesencialne aminokisline, organske kisline, fosfolipidi (holin, inozin), encimi (amilaza, Bradikinaza, Karboksipeptidaza, Katalaza, Celulaza, Kreatin – fosfokinaza, Fosfataza, Lipaza, Proteaza, Transaminaza SGOT/SGPT), lignin in saponini.

Droga aloe vera vsebuje hidroksiantrakinonske derivate, ki so glikozidi, sestavljeni iz sladkorjev in antrona aloe emodina. V drogi aloe vera najdemo do 40 % hidroksiantrakinonskih derivatov. Sem spadajo aloin ali barbaloin, hidroksialoin in aloinozid. V drogi je največ aloina, ki je praviloma diastereoizomerna zmes aloina A (10S) in aloina B (10R), ki sta dve strukturni konformaciji. 

Aloin kot takšen je od leta 2001 prepovedan in ga v izdelkih na trgu ni. Pri aloe vera, se gel iz listov pridobiva s hladnim stiskanjem. Pridobljeni gel pa se nato še filtrira, da se odstrani preostanek aloina. Takšen gel potem pride na trg, ki se dodaja številnim izdelkom ali ga uporabljamo kot 100% gel aloe vera.

Cvet:

cvetovi aloe vere so različnih barv, nihajo od kovinsko – oranžne do kovinsko – rdeče. Cvetovi
aloe vere nimajo zdravilnih učinkov.

Korenina:

korenina aloe vere nima zdravilnih učinkov.

Listi:

najbolj učinkoviti v zdravstvu so listi aloe vera, saj se iz njih pridobiva gel in smolo. Smola aloe
vere se uporablja v zdravstvu pri težavah z odvajanjem. Gel pa se uporablja za lajšanje težav s kožo.
Tudi sok aloe vera se pridobiva iz listov. Največ zdravilnih učinkovin je prisotnih v rastlinah, ki so stare
vsaj 5 let.

Steblo:

Aloe vera nima stebla, je zimzelena rastlina, ki raste v obliki grma.

Delovanje in uporaba 

 • Pomaga ohranjati zdravo kožo / epitelno plast. (EFSA-Q-2008-2728)
 • Prispeva k naravni obrambi proti mikroorganizmom / ohranjanju normalnega imunskega sistema. (EFSA-Q-2008-2734)
 • Ugodno vpliva na ženske reproduktivne organe, uravnava menstrualni ciklus. (EFSA-Q-2008-3120)
 • Blagodejno vpliva pri utrujenosti, pomaga povečati odpornost na psihične obremenitve, pomaga pri spodbujanju metabolizma. (EFSA-Q-2008-3367)
 • Podpira zdravje prebavil / podpira redno odvajanje blata / podpira delovanje črevesja. (EFSA-Q-2008-4443)
 • Pomaga pri hujšanju / podpora pri nadzoru telesne teže / pomaga vzdrževati normalno telesno težo. (EFSA-Q-2010-00464)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Recept iz aloje , medu in alkohola po nasvetu patra Romana Zaga

Potrebujemo:

 • 300 g listov aloe vera vrste arborescens oz. drevesaste aloe, stare vsaj 5 let, pobrane in
  obdelane v temi
 • 50 ml žganja ali brandyja
 • 500 g medu

Postopek:

Liste aloe vere poberemo in obdelamo v temi. Obrišemo jih z mehko tkanino, odstranimo gornje
dele, konice in trnaste stranske dele, ostalo pa razrežemo na koščke in zmešamo v mešalniku skupaj z žganjem ali brandyjem in 500 g medu. Tako narejen sok hranimo v hladilniku v temi in ga uživamo v primernih količinah glede na različne bolezni.


Kdo je bil pater Roman Zaga?

V 80-tih letih je bil katoliški redovnik. Služil je v skupnosti v Rio Grande v Braziliji, kjer je odkril recept proti ‘raku’. V barakarskem naselju, kjer je živel, mu je padlo v oči, da so ljudje umirali od lakote in pomanjkanja, ne pa od raka. V teh letih dela v tem mestu je bil pater Zago priča številnim ozdravitvam, ki so bile posledica uporabe mešanice iz Aloe arborescens Miller, medu in alkohola, in tako začel priporočati uporabo pripravka po tem receptu.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Lahko se pojavijo alergijske reakcije na zdravila iz aloe vera. Neželeni učinki, o katerih so poročali pri zdravilih z aloe vera vključujejo želodčne in črevesne motnje, kot so bolečine v trebuhu in krči s tekočim blatom, zlasti pri bolnikih z razdražljivim kolonom. Ti simptomi so lahko posledica prevelikega odmerka in v teh primerih je treba odmerek zmanjšati. Dolgotrajna uporaba lahko povzroči obarvanje črevesne sluznice, ki se običajno vrne v normalno stanje, ko bolnik preneha jemati aloe vero.

Dolgotrajna uporaba zdravil iz aloe vera lahko povzroči neravnovesje vode in soli ter povzroči albumin (beljakovina) in kri v urinu. Med zdravljenjem se lahko pojavi rumeno ali rdeče-rjavo obarvanje urina.

Zdravila z aloe vera ne smejo jemati bolniki z obstrukcijo ali stenozo (zožitvijo) črevesja, atonijo (pomanjkanje normalnega gibanja mišic), vnetjem slepiča, vnetnimi črevesnimi boleznimi (kot sta Crohnova bolezen ali ulcerozni kolitis), nepojasnjenimi bolečinami v trebuhu ali hudo dehidracijo. Prav tako jih ne smejo jemati med nosečnostjo in dojenjem ter otroci, mlajši od 12 let.

Zanimivosti

Celo v Bibliji omenjajo aloe vera in to kar tri krat, v nekaterih prevodih Biblije pa celo večkrat. V Stari zavezi npr. aloe vera povezujejo z dišavami za ženske. V Visoki pesmi pa je aloe vera prispodoba žlahtnosti. V Novi zavezi pa lahko preberemo, da je bil ob rojstvu Jezus povit skupaj z dišavami aloe vera in mirte. Ker aloe vera ne diši lahko domnevamo, da so vse omembe aloe vera v Bibliji morda nanašajo na kakšno drugo rastlino, verjetno vrsto Aquilaria malaccensis.

VIRI

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 324-326, 454.

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Community herbal monograph on Aloe barbadensis Mill. and on Aloe (various species, mainly Aloe ferox Mill.and its hybrids). Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-aloe-barbadensis-mill-aloe-various-species-mainly-aloe-ferox_en.pdf 

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Bassetti, A. in Sala, S. (2011). Velika knjiga o aloji : zgodovina, botanika, sestava in farmacevtske značilnosti te legendarne rastline. Trento: Založništvo Zuccari , 44. 

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave