POPROVA META

Svet rastlin / POPROVA META

Meta je poleg kamilice najbolj znana in priljubljena zdravilna rastlina. Poznamo jih okoli 600 različnih vrst, od katerih se zaradi zeliščnih in začimbnih lastnosti goji okoli 30 vrst. . V ljudski medicini ji pripisujejo ugodno delovanje na celo vrsto bolezni in težav. 

Opis rastline

Poprova meta je trajna zel s podzemnimi in nadzemnimi živicami, ki se rade ukoreninijo. Vsa rastlina diši po mentolu. Čaj poprove mete pomaga pri želodčnih bolečinah, preprečuje dražljaje na bruhanje. Učinkuje tudi proti vnetjem. 

Ime:
Poprova meta
Latinsko ime rastline:
Menthae piperitae aetheroleum
Botanično ime:
Mentha x piperita L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Glavna sestavina in učinkovina je eterično olje. Listi vsebujejo do 4 % eteričnega olja, ki je sestavljeno predvsem iz monoterpenov cineola, mentona (keton), mentola (alkohol), mentilacetata, mentofurana in številnih drugih. Starost listov, čas nabiranja, izvor droge in podnebne razmere vplivajo na sestavo olja. V starejših listih je več mentola in mentilacetata, v mlajših pa več mentona in Najpomembnejša sestavina eteričnega olja je mentol, ki ga je v njem do 60 %. Izvlečki iz listov delujejo spazmolitično, predvsem na gladko mišičje prebavnega trakta, pospešujejo izločanje žolča in preganjajo vetrove. Pomembna sta tudi antiseptično in analgetično delovanje. Hlapno olje zmanjšuje bolečino, in sicer neposredno na mestu nanosa ali posredno preko refleksov v oddaljenih predelih kože ali celo na drugih organih. Sam mentol na koži in sluznici vzbuja hladen občutek in vpliva rahlo anestetično. 

Cvet

Cvetovi mete so rdečkasti ali vijolično rdečkasti, njihov venček ima 4 krpice. Nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Korenina

Korenina mete nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Zdravilni del rastline so listi in iz njih pridobljeno eterično olje.  

Steblo

Močno razvejano stebla mete so gola in nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

 • Pomaga podpirati zdravo prebavo / Ima pozitiven vpliv na zdravje črevesja /Prispeva k prebavnim funkcijam / Prispeva k normalnemu delovanju črevesnega trakta / Pomaga ohranjati zdrav želodec (EFSA-Q-2008-2825).
 • Prispeva k optimalni sprostitvi / Pomaga podpirati sproščenost / Prispeva k normalnemu pomaga ohranjati zdrav spanec (EFSA-Q-2008-2827).
 • Pomaga pri napenjanju in trebušnih krčih (EFSA-Q-2008-3429).
 • Pomaga pri slabi prebavi (EFSA-Q-2008-3431).

Recept z rož’cami tete Pehte:

Poletni napitek

Potrebujemo:

 • 2dl kokosova voda
 • 1 kos manga
 • 50 g borovnic
 • 1 kos sveže breskve
 • 2 kosa svežih marelice
 • Limetina lupina
 • Led
 • Meta

Potrebujemo:

V mešalnik nalijemo kokosovo vodo in dodamo narezan mango, borovnice, breskev, marelici, naribano limetino lupinico in led. Vse skupaj zmiksamo in nalijemo v kozarca. Okrasimo s svežimi lističi mete. 

Opozorila in nezaželeni učinki:

Neželeni učinki peroralnih zdravil z oljem poprove mete vključujejo vonj po mentolu v urinu in blatu, bolečino pri uriniranju, vnetje glavice penisa, alergijske reakcije z glavobolom, počasen srčni utrip, mišični tremor, nezmožnost mišičnega usklajevanja gibi, anafilaktični šok (nenadna, huda alergijska reakcija), kontaktna občutljivost na sluznici, kot je sluznica nosu in ust, in rdeč kožni izpuščaj, zgaga, pekoč občutek okoli anusa, zamegljen vid, suha usta, slabost in bruhanje.

Pri vdihavanju so stranski učinki apneja (prekinitev dihanja), bronho- in laringokonstrikcija (zoženje dihalnih poti) pri alergičnih bolnikih.

Pri nanosu na kožo neželeni učinki vključujejo kožni izpuščaj, vnetje in draženje kože, draženje oči in sluznice (sluznice) nosu.

Za lajšanje manjših trebušnih težav zdravila iz olja poprove mete ne smejo uporabljati osebe z aklorhidrijo (odsotnost ali nizka raven klorovodikove kisline v želodcu), boleznimi jeter, žolčnimi kamni (kamni v žolčniku) in drugimi težavami, povezanimi z žolčem. Za lajšanje simptomov kašlja in prehlada, mišičnih bolečin in srbenja se zdravila iz olja poprove mete ne smejo uporabljati pri otrocih, ki so imeli krče (krče).

Zanimivosti

Legenda pravi, da je bila Meta lepa nimfa, ki jo je neuspešno preganjal promiskuitetni Zeus. Njegova žena Hera jo je iz ljubosumja vrgla na tla in jo pretvorila v rastlino, da jo lahko vsi teptajo. Zevs te čarovnije ni mogel spremeniti, vendar pa je meti podaril čarobni vonj, ki se razširi vsakič ko nanjo stopimo ali ko med prsti zmečkamo njene liste. Tako je postala simbol resnice, ki pride na dan tudi, če jo želimo poteptati. Njeno snov lahko poteptamo, vendar pa nas bo doletel njen vonj. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

European Medicines Agency, Science medicines Health, Comitee on herbal Medicinal Products (HMPC). Herbal medicine: on the medicinal uses of peppermint oil. Pridobljeno s https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/menthae-piperitae-aetheroleum 

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 249-250.

Kreft, S. in Kočevar Glavač, N. (2013). Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 348-351.

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 162-163.

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 176.

Lončar, S. , Topolovec, S. , Kočevar Fetah, M., Baćac, N., (2017). Zamolčane zdravilne moči začimb. Ljubljana : Jasno in glasno, 152-161.Mojirecepti.com. Pridobljeno s https://www.mojirecepti.com/recept/poletni-napitek.html

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave