NAVADNI ŠIPEK

Svet rastlin / NAVADNI ŠIPEK

Zaradi mnogihvitaminov in drugih učinkovin je šipek zelo uporabna zdravilna rastlina.V srednjem veku so šipkov čaj priporočali pri pljučnih in drugih nalezljivih boleznih zaradi velikih količin vitamina C v plodovih, ki so vplivale na ugoden potek bolezni in izboljšale odpornost. 

Opis rastline

Navadni šipek zelo pogosto raste v živih mejah ob gozdnih robovih ali kot osamelci na suhih, sončnih travnikih po vsej Sloveniji. Nabira se zrele rdeče plodove navadnega šipka in se jih suši. Pred sušenjem plodove razrežemo, izčistimo semena in dobro operemo. Posušeni plodovi imajo prijeten aromatičen vonj po sadju in kiselkast, malce trpek okus. Čaj pripravljen iz šipka, velja v ljudskem zdravilstvu za zelo zdravilen napitek, ki ga priporočajo zlasti proti prehladnim obolenjem in kašlju. 

Ime:
Navadni šipek
Latinsko ime rastline:
Rosa canina L.
Pravni status:
H (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Sestavine in učinkovine 

Šipek deluje rahlo diuretično, pospešuje odvajanje vode. Je pomemben vir vitamina C. Šipkov čaj je koristen kot preventivno sredstvo pri prehladih. Čaj poveča obrambne sposobnosti organizma in deluje osvežilno pri vročinskih boleznih. Znano je namreč, da vitamin  Plodovi vsebujejo pektin (25 %), fruktozo (30 %), veliko mineralnih snovi, predvsem kalija, nekaj čreslovin, flavonoide (rutin), sadne kisline, med njimi predvsem veliko askorbinske kisline, tj. C-vitamina (več kot 0,3 %), karotinoide in druge vitamine. Zaradi pektina in sadnih kislin deluje tudi blago odvajalno. 

Uporabni deli rastline

Šipkovi plodovi se uporabljajo zaradi vitamina C ob spomladanski utrujenosti in pri boleznih z vročico; tudi ob gripi dvigajo telesno odpornost. 

Korenina

Korenina šipka nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Listi

Listi so neparno pernato deljeni največkrat v 5 do 7 lističev, ki imajo nazobčan rob. Listi nimajo zabeleženih zdravilnih učinkov.

Steblo

Šipek je do nekaj metrov visok bodičast grm. Steblo šipka nima zabeleženih zdravilnih učinkov.

Delovanje in uporaba 

  • Pomaga pri pomirjanju prehlada/prispeva k dobremu fizičnemu počutju/prispeva k obrambi telesa (EFSA-Q-2008-4403)
  • Pomaga podpirati prebavo/prispeva k normalnemu delovanju črevesnega trakta/prispeva k dobremu fizičnemu počutju (EFSA-Q-2008-4404)
  • Prispeva k odpornosti proti škodljivim mikroorganizmom/prispeva k fizičnemu dobremu počutju (EFSA-Q-2008-4405)
  • Prispeva k obrambi telesa (EFSA-Q-2008-4597)

Recept z rož’cami tete Pehte:

Šipkova marmelada

Potrebujemo:

  • 40 dag šipka
  • 7,4 dag sladkorja
  • 3-4 žlice limoninega soka
  • košček cimetove skorjice

Potrebujemo:

Šipek preberemo in odstranimo peclje, vsak plod razrežemo na štiri dele in odstranimo seme. Dobro operemo. Šipek in vse sestavine z dodatkom malo vode kuhamo pri nizki temperaturi do mehkega. Nato vse skupaj pretlačimo skozi gosto sito, še enkrat na hitro prevremo, napolnimo pogrete kozarce in zapremo.

Opozorila in nezaželeni učinki:

Samo izjemoma se po večmesečni neprekinjeni uporabi šipkovega čaja ali marmelade pri nekaterih ljudeh pojavijo alergične reakcije na koži, ki pa izginejo takoj, ko šipek za nekaj časa prenehamo uživati. 

Zanimivosti

Rimski naravoslovec Plinij med drugim omenja, da šipek pomaga pri pasji steklini od tod je dobila tudi svoje latinsko ime. 

VIRI

EFSA Claims; https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/general-function-health-claims-under-article-13

Uradni list. 4369. Pravilnik o razvrstitvi zdravilnih rastlin, stran 13637. Pridobljeno s https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/88951

Pahlow M. (1987). Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Ljubljana: Cankarjeva založba, 303-304.

Vizita.si. Pridobljeno s https://vizita.si/recepti/sipek-uporaben-tudi-v-kuhinji.html

Galle-Toplak, K. (2002). Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana:  Založba Mladinska knjiga, 200-201.

Bohinc P. (1991). Slovenske zdravilne rastline. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 260.

SVET RASTLIN

Celovita obravnava zdravstvene težave s pomočjo narave