Kašelj je pogosta težava, s katero se srečujejo starši otrok. Razumeti razloge za kašelj in pravilno ukrepanje je ključnega pomena za izboljšanje otrokovega počutja. Na enem mestu smo zbrali vse potrebne informacije, ki vam bodo pomagale pri spoprijemanjem z nadležnim kašljem. Pri tem vam lahko pomagajo tudi naravni pripravki, ki so varni za uporabo in zato primerni tudi za naše najmlajše.

Zakaj otroci kašljajo?

Kašelj je refleksni mehanizem, ki pomaga pri čiščenju dihalnih poti. Najpogosteje je posledica okužbe dihalnih organov, ki jo povzročajo virusi. Sprožijo pa ga lahko tudi ostali dražljaji kot so vnetja, tujki, kemikalije ali temperaturne spremembe. Zato se v zimskih dneh poleg prijetnih in zabavnih aktivnosti na prostem pogosto pojavijo tudi neprespane noči, obiski pri pediatru ter izostanki iz vrtca ali šole. Pravilno ukrepanje ob prvih znakih otroškega kašlja je ključnega pomena, saj prepreči nadaljnje poslabšanje bolezni in morebitne bakterijske okužbe ter izboljša kakovost spanja s tem pa otroku izboljša počutje in povrne energijo za vsakdanje aktivnosti. Posebno pozornost moramo nameniti najmlajšim, ki se še ne znajo pravilno izkašljevati. Pogosto se zgodi, da izmeček pogoltnejo, kar sluz preusmeri v grlo in sapnik, s tem pa poveča intenzivnost in trajanje kašlja. Izmeček bi morali izpljuniti, da se omenjenim situacijam izognemo. 

Suh in moker kašelj 

Zakaj je pomembno, da razločimo med suhim in mokrim kašljem? Suh oziroma neproduktiven kašelj se običajno pojavi na začetku prehlada ali virusne okužbe. Pogosto povzroča nelagodje v žrelu, saj otrok pri temu ne izloča sluzi. Pri tej vrsti kašlja je pomembno, da ga umirimo. Moker oziroma produktiven kašelj se pojavi, ko se okužba razvije. Otrok izkašljuje gosto sluz iz dihalnih poti. V tem primeru ni priporočljivo zavirati kašlja, saj pomaga pri odstranjevanju sluzi. Potrebno je ravno nasprotno in sicer, olajšati izkašljevanje. To storimo tako, da zmanjšamo viskoznost sluzi. 

Starši se večkrat znajdejo v v zadregi, saj težko razločijo med suhim in mokrim kašljem in ne vedo, s katerim pristopom pomagati otroku. Ko je govora o fitoterapevtskih izdelkih te zadrege ni, saj vsebujejo naravne učinkovine, kot so trpotec, evkalipt in timijan, ki lahko pomagajo pri obeh vrstah kašlja, saj pomirijo draženje ter obenem olajšujejo izkašljevanje. 

Kdaj obiskati zdravnika

Posebno pozornost je potrebno nameniti otrokom mlajšim od 3 mesecev. Pri tej starosti je namreč nujen obisk pediatra že ob prvih znakih kašlja, saj okužbe pri njih potekajo težje in so lahko celo življensko ogrožujoče.

V splošnem pa velja, da bi morali k zdravniku odpeljati otroka v primeru spodnjih težav:

 • oteženo dihanje in požiranje,
 • visoka temperatura,
 • odklanjanje hrane in tekočine,
 • bolečine v prsih pri globokem dihanju,
 • rumena ali zelena sluz pri izkašljevanju,
 • otrok izgleda vidno bolan in utrujen,
 • kašelj traja že več kot dva tedna, pri čemer se simptomi niso izboljšali.

7 nasvetov za ukrepanje v primeru kašlja

Starši lahko pomagajo otrokom na več načinov, kot so:

 1. Pitje tople tekočine.
 2. Redno prezračevanje prostorov.
 3. Izvajanje inhalacij.
 4. Čiščenje nosu s fiziološko raztopino.
 5. Izogibanje zaprtim prostorom, z veliko gneče.
 6. Sprehod na svežem zraku.
 7. Uporaba naravnih izdelkov za umirjanje kašlja.

Prva pomoč iz narave tudi za najmlajše junake

Narava ponuja številne rešitve za blaženje kašlja pri otrocih že od prvih mesecev starosti. Pri izbiri takih izdelkov je pomembno paziti na sestavine, ki ne smejo vsebovati umetnih sladil, sladkorjev, umetnih barvil in arom. Naravni pripravki, ki izhajajo iz rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj, so varna in učinkovita izbira.
Številni pediatri in zadovoljni starši že več kot 15 let zaupajo Bronhamilu, iz naravne lekarne Fitobimbi, ki celostno blaži težave zgornjih dihalnih poti. Visokokakovostne učinkovine v pravih razmerjih pomagajo staršem učinkovito ukrepati tako pri suhem kot pri mokrem kašlju. Fitobimbi Bronhamil peroralna suspenzija je primerna za otroke že od 6. meseca dalje, ne vsebuje glutena, barvil in umetnih arom, za prijeten okus, pa je dodan zgoščen pomarančni sok.

Zakaj je Bronhamil primeren tako za suh kot za moker kašelj?

Fitobimbi Bronhamil je namensko razvit za blaženje obeh vrst kašlja, suhega in mokrega. Trpotec vsebuje polisaharidne sluzi, ki imajo ugoden učinek na grlo, žrelo in glasilke, saj na sluznici zgornjih dihalnih poti ustvarijo tanko oblogo in jo zaščitijo pred draženjem ter pomirijo kašelj. Bor, timijan in evkalipt imajo balzamični učinek, redčijo sluz in lajšajo izkašljevanje. Aktivne učinkovine imajo tudi antiseptični učinek. Sinergistična moč vseh rastlinskih izvlečkov blagodejno deluje na zgornje dihalne poti, podpira delovanje respiratornega sistema ter ima pomirjajoč in ugoden učinek na grlo, žrelo in glasilke.

Medo Bimbi priporoča zmagovalni par proti kašlju

Ena od učinkovitih kombinacij iz narave, ki pomaga pri lajšanju kašlja, je Bronhamil peroralna suspenzija in Fitobalm Lipogel Advanced balzamični gel. Ta kombinacija je pridobila zaupanje številnih pediatrov in zadovoljnih staršev. Bronhamil blaži tako suh kot moker kašelj ter blagodejno deluje na zgornje dihalne poti, medtem ko Fitobalm Lipogel Advanced balzamični gel odpira dihalne poti in omogoča miren spanec otroka.

Po prehladnem obolenju se lahko kašelj zavleče in traja celo do štiri tedne. Kljub temu ni razloga za skrb, če se otrok med tem časom počuti dobro, nima povišane telesne temperature in ohranja svojo običajno živahnost.

Ne pozabimo na 6 ključnih nasvetov za odpornost otrok

Mi starši smo najpomembnejši zgled našim otrokom. In ne samo to, iz naših navad se učijo in črpajo znanje o zdravem načinu življenja. Poglejte, kako lahko spodbujate vaše otroke, da razvijejo zdrave življenjske navade, preko katerih krepijo tudi naravno obrambo telesa:

 1. Otroci naj uživajo uravnoteženo prehrano s sezonskim sadjem in zelenjavo.
 2. Spodbujajte redno gibanje in igro na prostem.
 3. Zagotovite dovolj spanja, vsaj 12 ur do 6. leta in vsaj 10 ur do 12. leta starosti.
 4. Skrbite za hidracijo, še posebej med igro in v vročih dneh.
 5. Učite jih o pravilnih higienskih navadah celotnega telesa.
 6. Po potrebi otroku ponudite naravna prehranska dopolnila za boljšo podporo imunskemu sistemu.