S koncem daljšega obdobja toplega vremena smo pričakali zimo, ki običajno skupaj z zimskimi radostmi prinese tudi povečano število prehladnih obolenj. V tem obdobju se pogosteje srečujemo z neprijetnimi simptomi, kot so kašelj, zamašen nos in boleče grlo. Kašelj je med omenjenimi simptomi najpogostejši in hkrati najbolj moteče. Zato je ključnega pomena, da znamo prepoznati, ali gre za kašelj, ki je zgolj del prehlada ali pa gre za resnejšo težavo. Pravilno in pravočasno ukrepanje je ključno za obvladovanje teh neprijetnih simptomov ter resnejših zapletov.

Kašelj je refleksni mehanizem za čiščenje dihalnih poti. Sprožajo ga lahko različni dražljaji, kot so vnetja, tujki, kemikalije ali temperaturne spremembe. Pogosto je posledica okužb dihalnih organov, ki jih večinoma povzročajo virusi. S kašljem pa so pogosto povezane tudi neprespane noči, obiski pediatra in izostanki iz vrtca ali šole. Pravilno ukrepanje pri otroškem kašlju je tako ključno za nemoteno igro, izboljšano kakovost spanja ter preprečevanje nadaljnjega poslabšanja bolezni in morebitnih bakterijskih okužb, še posebej pri mlajših otrocih.

Porast okužb zgornjih dihalnih poti

Na pediatričnih oddelkih opažajo povečano število okužb zgornjih dihal s sezonskimi virusi pri otrocih, pri čemer večina izkazuje blažje simptome, je pojasnil pediater in predsednik sekcije za primarno pediatrijo, Denis Baš. Med otroki se prav tako pojavlja koronavirus, vendar na srečo večinoma ne povzroča resnejših težav. Zanimivo je, da pediatri zdaj ne izvajajo več testiranj na koronavirus, saj je postala ta okužba le eden od mnogih sezonskih respiratornih virusov (vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/pediatri-opazajo-porast-okuzb-s-sezonskimi-virusi-pri-otrocih.html, 24.11.2023).

Kdaj k zdravniku?

V večini primerov kašelj ne predstavlja razlog za večjo skrb in ga lahko učinkovito blažimo s pomočjo narave. V nekaterih primerih, pa mu moramo posvetiti večjo pozornost, še posebej če se otrok sooča s sledečimi težavami:

 • težave z dihanjem in požiranjem,
 • visoka vročina,
 • zavračanje hrane in tekočin,
 • bolečine v prsih pri globokem dihanju,
 • izkašljevanje rumene ali zelene sluzi pri mokrem kašlju in hkratno bruhanje,
 • očiten znak bolezni in utrujenosti,
 • kašlja že več kot dva tedna, pri čemer se simptomi niso izboljšali.

Ali ste vedeli?

Med hujše oblike kašlja štejemo t.i. »oslovski kašelj«, gre za endemično bolezen, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, redkeje Bordetella parapertussis in je značilna predvsem za mlajše otroke, lahko je tudi smrtno nevarna. To jesen se je pojavila prav pri naših južnih sosedih. Pred oslovskim kašljem otroke zaščitimo s cepljenjem, ki pa je prav v Dubrovniški-neretovski županiji najnižja, so pojasnili na Zavodu za javno zdravstvo Hercegovsko-neretvanske županije ter s tem izpostavili problem porasta okužb z omenjeno bakterijo v povezavi z necepljenimi otroci (vir: https://www.rtvslo.si/svet/evropa/v-mostarju-zaradi-oslovskega-kaslja-umrl-dojencek/686362, 24.11.2023).

Kako skrajšati čas kašlja

Glede na trajanje lahko kašelj delimo na več stopenj, akutni (do 3 tedne), subakutni (3-8 tednov), in kronični kašelj (več kot 8 tednov) (povzeto po: Zdravniški vestnik, junij 2017 /  vir: https://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/1859/2835, 24.11.2023).

Akutni kašelj velja za najbolj razširjeno obliko kašlja, gre pogosto za okužbo zgornjih dihalnih poti, ki jih večinoma povzročajo virusi. V tem primeru kašelj ne traja več kot 21 dni, kašelj pa lahko učinkovito pomirimo s pomočjo narave.

Tukaj je nekaj koristnih nasvetov:

 • čim več gibanja na svežem zraku, v naravi,
 • pitje tople tekočine,
 • redno prezračevanje prostorov,
 • izvajanje inhalacij,
 • čiščenje nosu s fiziološko raztopino,
 • izogibanje zaprtim prostorom z veliko gneče, če je le mogoče,
 • uporaba naravnih sredstev za lajšanje kašlja.

Pri izbiri teh izdelkov je ključno paziti na sestavine, ki ne smejo vsebovati umetnih sladil, sladkorjev, umetnih barvil in arom. Varne ter učinkovite možnosti so naravni pripravki, izdelani iz rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj.

Številni pediatri in zadovoljni starši že več kot 15 let zaupajo Bronhamilu, iz naravne lekarne FITOBIMBI, prehransko dopolnilo z balzamičnimi rastlinami, ki celostno blaži težave zgornjih dihalnih poti. Visokokakovostne učinkovine v pravih razmerjih pomagajo staršem učinkovito ukrepati tako pri suhem kot pri mokrem kašlju. Vsebuje trpotec, ki blagodejno deluje na dihalne poti; ima pomirjujoč in prijeten učinek na grlo, žrelo in glasilke. Eterično olje timijana deluje antimikrobno; pripomore k lažjemu izločanju sluzi; pomiri dražeč kašelj. Eterično olje evkalipta pomirja grlo, žrelo in glasilke; lajša simptome prehlada in kašlja. Eterično olje bora olajša dihanje.


Fitobimbi Bronhamil je primeren že za otroke od 6. meseca dalje, ne vsebuje glutena, barvil in umetnih arom, za prijeten okus, pa je dodan zgoščen pomarančni sok. Skupaj s Fitobalm balzamičnim gelom te popelje na sprehod po gozdu.

Bronhamil in Fitobalm gel bosta v vašem domu pričarala vonj gozda.

Naj se zimska pravljica prične zdaj!

Ali že poznaš Fitobimbi prvaka?
Čez Bronhamil ga ni junaka!

Kašelj hitro olajša ter nam veliko muk prikrajša.
Da bodo božični prazniki veseli in nasmejani, z družino in prijatelji obdani.