Prehladna obolenja se pojavljajo vse leto, v hladnejšem delu leta pa so virusne in bakterijske okužbe še pogostejše. Otroci se več časa zadržujejo v zaprtih prostorih, uživajo bolj enolično prehrano in se manj gibajo. Če so poleg tega nedosledni pri umivanju rok, je njihov imunski sistem še bolj na udaru. Prehlad tako spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihal, ki jo otroci mlajši od 3 let prebolijo v povprečju 6 do 8-krat letno, otroci vključeni v kolektivno varstvo pa 8 do 10-krat letno.

Eden izmed prvih simptomov prehlada je tekoč izcedek iz nosu, ki bo napredovanju bolezni preide v gostejšo obliko, ki otežuje dihanje. Pri manjših otrocih, sploh tistih, ki se še dojijo ali imajo dudo, je zamašen nos lahko tudi pogost razlog za zbujanje ponoči.

S prehladom se najbolj učinkovito spopademo ob pojavu prvih simptomu. Ob pravočasnem in ustreznem ukrepanju, se je mogoče izogniti stanju, ko je potrebno poseči po zdravilih. Čeprav je prehlad običajno blago obolenje, lahko pride do zapletov kot so vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov in okužba spodnjih dihal.

6 priporočil za naravno blaženje nahoda:

1. V boju proti nahodu so že babice svetovale uporabo šipka, ki je izredno bogat naravni vir vitamina C in je ključen pri podpori organizma v času prehladnih obolenj. Poleg šipka pa poznamo še druge aktivne učinkovine iz rastlin, kot so ameriški slamnik, sibirski ginseng in črni bezeg, ki so znane po svoji podpori obrambi telesa in kot učinkovita pomoč v času prehlada in okrevanja. Vse so združene v naravni pomoči za pomiritev prehlada Fitobimbi ECHINAX peroralni suspenziji. Echinaxu je dodan še velik odmerek cinka, ki je nujno potreben za pravilno delovanje imunskega sistema. Ta naravne učinkovine v sinergiji med sabo delujejo zelo učinkovito in na varen način pomagajo pomirit prehlad. Če pa se prehlad razvije v kašelj, priporočamo dodajanje še Fitobimbi BRONHAMILA. Ta vsebuje trpotec, ki ima ugoden učinek na zgornje dihalne poti, saj zaščiti sluznico in pomiri dražeč kašelj. Vsebuje tudi eterično olje bora, timijana in evkalipta, ki redčijo sluz in zato lajšajo izkašljevanje.

2. Prehlajene otroke težave z zamašenim nosom pogosto najbolj mučijo, ko se uležejo in bi radi zaspali. Dihanje jim lahko olajšamo z nanosom Fitobimbi FITOBALM BALZAMIČNEGA GELA na predel prsnega koša in hrbta, lahkot tudi na stopalca. Eterična olja rdečega bora, mirte in bele jelke otroka pomirijo, blagodejno delujejo na dihalne poti in opazno lajšajo dihanje. 

3. Otrok mora počivati. Prostor v katerem se zadržuje, morate redno zračiti. Priporoča pa se tudi vlaženje zraka. Suh zrak namreč še dodatno draži nosno in žrelno sluznico. V posodice za vlaženje zraka lahko kanete Fitobimbi FITOBALM KAPLJICE ZA PROSTOR.

4. Otrokom, ki imajo zamašen nosek ali jih muči kašelj lahko pripravite tudi zanje prilagojene inhalacije. Kopalnica je običajno najprimernejši prostor v stanovanju, ki ga lahko hitro spremenite v »parno savno«. Odprite vse pipe in za par minut pustite teči vročo vodo, da bo navlažila in segrela prostor. V posodo z vrelo vodo pa kanite nežne Fitobimbi FITOBALM KAPLJICE ZA INHALACIJE. Po inhalacijah, ko vstopite v drug, hladnejši prostor, ne pozabite otroka dobro zaviti. 

5. Predvsem pri malih otrocih, ki še ne znajo pihniti in tako sami očistiti nos, je pomembno, da njihov zamašen nosek nežno in redno očistite vi, saj lahko tako preprečite sekundarno okužbo preostalih dihal. Otroku večkrat dnevno v nos vpihajte sterilno fiziološko raztopino in neto izločke »posesajte« z aspiratorjem. Številni otroci se tega opravila bojijo, toda pomembno je, da jim na sočuten način razložite njegov pomen ter ste pri tem mirni in vztrajni. Včasih pomaga že, če otroku pokažete filmček iz spleta, kako drugi otroci brez težav dovolijo čiščenje.

6. Pomembno je, da otroci uživa dovolj tekočine. S hrano pa ga ni potrebno preveč siliti, še posebno, če ima vročino. Ne skrbite, ko bo ozdravel, se mu bo povrnil tudi apetit in bo nadoknadil zamujeno, za povrnitev apetita si v času okrevanja po bolezni lahko pomagate s naravno rešitvijo za spodbuditev teka, Fitobimbi APETITO.