Hujšanje v obdobju menopavze lahko postane izziv, saj se naš metabolizem upočasni, pridemo pa tudi v obdobje hormonskih sprememb. V tem članku bomo raziskali, kako hujšanje v tem obdobju vpliva na telo, kako pripraviti prehranski načrt in prilagoditi vadbo, ter kako je zdravo hujšanje povezano s preprečevanjem kroničnih bolezni, povezanih s starostjo.

Menopavza in fiziološke spremembe

Prekomerna teža v obdobju menopavze je pogosta težava, s katero se soočajo številne ženske. Potreben je celosten pristop. Od razumevanja hormonskih in presnovnih sprememb do prilagajanja življenjskega sloga ter strokovne podpore, kot so nasveti dietetika, nutricionista, osebnega trenerja ter podpora družinskih članov. Menopavza prinaša številne fiziološke spremembe, ki vplivajo na telesno težo in sestavo telesa. Ključni dejavniki, ki vplivajo na počutje v obdobju menopavze so:

 • Hormonske spremembe

Med menopavzo se raven estrogena v telesu zmanjšuje, kar lahko vpliva na porazdelitev maščobe v telesu. Predvsem se prične maščoba nabirati okoli trebuha, kar lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen tipa 2.

 • Presnovne spremembe

Manjše vrednosti estrogena vplivajo na bazalno presnovo, kar pomeni, da telo porabi manj kalorij v mirovanju. Posledično lahko ženske v menopavzi hitreje pridobijo odvečne kilograme, če ne prilagodijo svoje prehrane in telesne aktivnosti.

 • Psihološki vplivi

Menopavza lahko prinese tudi psihološke spremembe, kot so nihanja razpoloženja, depresija in tesnoba. Te spremembe lahko vplivajo tudi na prehranjevalne navade, saj iščejo nekatere ženske uteho v hrani. To lahko vodi do prenajedanja in posledično povečanje telesne teže.

 • Spremembe v načinu življenja

Z leti se pogosto zmanjša tudi telesna aktivnost. Ženske v menopavzi se pogosto soočajo z bolečinami v sklepih in utrujenostjo, kar lahko zmanjša željo po vadbi. Pomanjkanje telesne aktivnosti pa dodatno prispeva k povečanju telesne aktivnosti.

 • Prehrana in telesna aktivnost

Za obvladovanje telesne teže med menopavzo je pomembno, da ženske prilagodijo svoj življenjski slog. Priporočljivo je, da se osredotočijo na uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami, beljakovinami, zdravimi maščobami ter vitamini in minerali. Ključno je tudi to, da ostanejo telesno aktivne. Redna telesna vadba, kot so hoja, plavanje, kolesarjenje in vadba za moč, lahko pomaga pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Prehranski načrt – zdrava hrana za hujšanje

Za zdravo hujšanje je ključno, da si pripravite uravnotežen prehranski načrt. Prehrana naj vključuje veliko zelenjave, sadja, polnovrednih žit, pustih beljakovin in zdravih maščob. Pomembno je zmanjšati vnos predelanih živil, sladkorja in nasičenih maščob. Tukaj je primer zdravih obrokov:

Zajtrk:

Polnozrnati kosmiči s svežim sadjem in jogurtom.
Kosilo:

Solata z avokadom, piščancem na žaru in olivnim oljem.
Večerja:

Pečena riba z zelenjavno prilogo in kvinojo.

Prigrizki:

Oreščki, semena ali sveže sadje.

Beljakovine so ključne za ohranjanje mišične mase, kar lahko pomaga pri hitrejšem metabolizmu. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja tudi pomen rednih obrokov in zadostnega vnosa tekočin za ohranjanje ravnovesja v telesu.

Vadba za hujšanje v obdobju menopavze

Vadba je ključna za zdravo hujšanje in ohranjanje telesne kondicije. Kombinirajte aerobno vadbo, kot so hoja, kolesarjenje ali plavanje, z vajami za moč, ki pomagajo ohranjati mišično maso. Vadbo prilagodite svojim potrebam in fizični pripravljenosti:

 • Aerobna vadba: 30 minut zmerne intenzivne vadbe vsaj pet dni v tednu.
 • Vaje za moč: Dvakrat do trikrat tedensko, vključujejo vaje za vse večje mišične skupine.
 • Raztezanje in fleksibilnost: Joga ali pilates za izboljšanje gibljivosti in preprečevanje poškodb.
Slika: v pomoč pri načrtovanju uravnotežene vadbe naj vam bo tudi piramida telesne dejavnosti
Vir: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/CKZ_usposabljanje/CKZ/delovni_zvezek_zdrav_zivljenski_slog.pdf

Preprečevanje in obvladovanje kroničnih bolezni

Zdravo hujšanje ima številne koristi za zdravje, zlasti po 40. letu. Pomaga preprečevati in obvladovati kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, visok krvni tlak in nekatere vrste raka. Hujšanje izboljša raven sladkorja v krvi, znižuje krvni tlak in zmanjšuje vnetja v telesu. Poleg tega izboljšuje raven energije, kakovost spanja in splošno počutje.


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja na številne zdravstvene posledice prekomerne telesne teže in debelosti, vključno s povečanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, nekaterih vrst raka in težav z dihanjem. Pravilno in postopno hujšanje lahko te zdravstvene težave omili ali celo prepreči.

V skladu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) je priporočljivo hujšati postopoma, s ciljem izgube teže približno 0,5 do 1 kg na teden. Prehitro hujšanje lahko vodi do izgube mišične mase in drugih zdravstvenih težav.

Nasveti za uspešno hujšanje

Za uspešno hujšanje po 40. letu upoštevajte naslednje nasvete:

 • Postavite si realne cilje: Osredotočite se na postopno izgubo teže in ne pričakujte hitrih rezultatov.
 • Bodite dosledni: Redno se prehranjujte in vadite, da ohranjate metabolizem čim bolj aktiven.
 • Poiščite podporo: Pridružite se skupinam za podporo pri hujšanju ali se posvetujte s strokovnjakom za prehrano in telesno vadbo.

Ohranite zdravo telesno težo in izboljšajte svoje zdravje

Hujšanje v obdobju menopavze je lahko izziv, vendar je s pravilnim pristopom mogoče doseči in vzdrževati zdravo telesno težo. Prilagodite prehrano in vadbo svojim potrebam, pri tem pa bodite dosledni in potrpežljivi. Zdrav življenjski slog ne prinaša le izgube kilogramov, temveč tudi boljše zdravje in počutje v prihodnjih letih.

Viri

1. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Zdrav življenjski slog za zdravo telesno težo (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/CKZ_usposabljanje/CKZ/delovni_zvezek_zdrav_zivljenski_slog.pdf)

2. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Health consequences of being overweight (https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/obesity-health-consequences-of-being-overweight)