Hujšanje je pogosta tema med ljudmi, ki si želijo izboljšati svoje zdravje in počutje. Vendar pa ni vse hujšanje enako. Zdravo hujšanje je ključ do dolgoročnega uspeha in splošnega zdravja. V tem članku bomo raziskali, zakaj je bolje, da se izognemo hitrim dietam in zakaj je zdravo hujšanje najboljša izbira.

Zakaj ni dobro, da se zatekamo k hitrim dietam?

Hitre diete največkrat obljubljajo hitro izgubo teže v kratkem času. Vendar pa takšne diete pogosto vključujejo drastično zmanjšanje kalorij, kar lahko vodi do izgube mišične mase, pomanjkanja hranil in celo do težav z metabolizmom. Poleg tega se večina ljudi po končani hitri dieti sooča s povratkom teže, čemur pravimo tudi JO-JO efekt. Tovrstne diete so lahko psihično obremenjujoče, saj zahtevajo stroge omejitve, ki jih je težko vzdrževati.

Uravnoteženo hujšanje VS hitro hujšanje

Uravnoteženo hujšanje je proces, ki vključuje postopno izgubo teže z uravnoteženo prehrano in redno telesno vadbo. V primerjavi s hitrimi dietami, ki se osredotočajo na takojšnje rezultate, uravnoteženo hujšanje daje prednost trajnim spremembam življenjskega sloga. To vodi k boljšemu splošnemu zdravju in počutju.

V skladu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje je priporočljivo hujšati postopoma in počasi. Prehitro hujšanje lahko vodi do izgube mišične mase in drugih zdravstvenih težav.

Koraki do zdravega prehranjevanja po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

Za zagotovitev zdravega življenjskega sloga Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča uživanje veliko sadja in zelenjave, zmanjšanje vnosa maščob, sladkorja in soli ter redno telesno aktivnost. Na podlagi višine in teže lahko ljudje preverijo svoj indeks telesne mase (ITM), da ugotovijo, ali imajo prekomerno težo.

 • Jejte hranljivo prehrano, ki temelji na raznolikosti živil, predvsem rastlinskega izvora, ne živalskega.
 • Jejte kruh, polnozrnate izdelke, testenine, riž ali krompir večkrat na dan.
 • Jejte raznoliko zelenjavo in sadje, najbolje sveže in lokalno, večkrat na dan (vsaj 400g na dan).
 • Ohranite telesno težo znotraj priporočenih mej (ITM od 18,5 do 25) z zmernimi do intenzivnimi telesnimi aktivnostmi, po možnosti vsak dan.
 • Nadzorujte vnos maščob (ne več kot 30% dnevne energije) in večino nasičenih maščob nadomestite z nenasičenimi.
 • Mastno meso in mesne izdelke nadomestite s fižolom, stročnicami, lečo, ribami, perutnino ali pustim mesom.
 • Uporabljajte mleko in mlečne izdelke (kefir, kislo mleko, jogurt in sir), ki so z nizko vsebnostjo maščob in soli.
 • Izberite živila z nizko vsebnostjo sladkorja in zaužijte proste sladkorje zmerno, omejite pogostost uživanja sladkih pijač in sladic.
 • Izberite prehrano z nizko vsebnostjo soli. Skupni vnos soli ne bi smel presegati ene čajne žličke (5g) na dan, vključno s soljo v kruhu in predelanih, suhomesnatih in konzerviranih živilih. (Jodiranje soli naj bo univerzalno tam, kjer je pomanjkanje joda problem.)
 • WHO ne določa posebnih omejitev za uživanje alkohola, ker dokazi kažejo, da je za zdravje idealno, da sploh ne pijemo, zato je manj bolje.
 • Pripravite hrano na varen in higienski način. Hrano kuhajte na pari, pecite, kuhajte ali mikrovalovno segrevajte, da zmanjšate količino dodane maščobe.
 • Spodbujajte izključno dojenje do 6. meseca starosti in uvedbo varne in ustrezne dopolnilne hrane približno od 6. meseca dalje. Spodbujajte nadaljevanje dojenja v prvih dveh letih življenja.

Vir: A healthy lifestyle – WHO recommendations (https://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/a-healthy-lifestyle—who-recommendations)

Razlogi za uravnoteženo hujšanje

1. Doseganje dolgoročnih rezultatov

Uravnoteženo hujšanje temelji na postopni in trajni izgubi teže, kar pomeni, da boste lažje ohranili doseženo težo na dolgi rok. Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost pomagata pri vzdrževanju zdrave telesne teže.

2. Izogibanje JO-JO efektu

JO-JO efekt se pojavi, ko po končani dieti hitro pridobimo nazaj izgubljeno težo, pogosto celo več kot smo je izgubili. JO-JO efekt se pojavlja pri hitrih dietah zaradi drastičnih omejitev, ki jih je težko vzdrževati na dolgi rok. Te ekstremne diete tudi povzročijo upočasnitev metabolizma in izgubo mišične mase. Po vrnitvi na prehrano, ki smo jo jedli pred dieto, telo hitro začne nabirati maščobe.

3. Ohranjanje čvrste kožev

Hitro hujšanje lahko povzroči povešanje kože in strije zaradi nenadne izgube telesne mase. Uravnoteženo hujšanje pa omogoča koži, da se postopoma prilagodi na spremembe, kar zmanjša tveganje za nastanek strij in povešene kože.

4. Izboljšanje psihičnega počutja

Redna telesna aktivnost in uravnotežena prehrana imata pozitiven vpliv na duševno zdravje. Uravnoteženo hujšanje lahko zmanjša simptome depresije in anksioznosti ter poveča samozavest in splošno zadovoljstvo z življenjem.

5. Povečanje ravni energije

Ko se prehranjujemo zdravo in redno telovadimo, se izboljša tudi naša raven energije. Zdrava prehrana zagotavlja telesu potrebna hranila, medtem ko vadba izboljšuje kardiovaskularno zdravje in vzdržljivost.

6. Boljša kakovost spanja

Študije kažejo, da redna telesna aktivnost in zdrava prehrana pozitivno vplivata na kakovost spanja. Ljudje, ki se držijo zdravega življenjskega sloga, pogosto poročajo o boljšem in globljem spancu.

7. Temelji na uravnoteženi prehrani in redni telesni aktivnosti

Uravnoteženo hujšanje vključuje uravnoteženo prehrano, ki je bogata s sadjem, zelenjavo, polnovrednimi žiti, beljakovinami in zdravimi maščobami. Poleg tega vključuje redno telesno aktivnost, ki dokazano izboljšuje splošno zdravje in zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano in redno vadbo za izboljšanje splošnega zdravja in preprečevanje bolezni. Raziskava, izvedena na Univerzi v Københavnu, je pokazala, da redna telesna aktivnost in zdrava prehrana bistveno pripomoreta k dolgoročnemu vzdrževanju zdrave telesne teže.

Ključ do uspeha pri zdravem hujšanju

Uravnoteženo hujšanje ni le o izgubi kilogramov, temveč o izboljšanju celotnega življenjskega sloga. Postopno in trajno hujšanje vodi k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju ter dolgoročnim zdravstvenim koristim. Izogibanje hitrim dietam in sprejemanje zdravih navad je najboljša pot do trajnega uspeha in boljšega zdravja.

Viri

1. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Zdrav življenjski slog za zdravo telesno težo (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/CKZ_usposabljanje/CKZ/delovni_zvezek_zdrav_zivljenski_slog.pdf)

2. Prehrana.si, Fenomen JO-JO učinka (https://www.prehrana.si/novica/179-hujsanje-in-fenomen-jo-jo-ucinka)

3. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Healthy lifestyle recommendations (https://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/a-healthy-lifestyle—who-recommendations)
Københavns Universitet, “Researchers find the secret behind maintaining a healthy weight loss” (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2028198)