Dobro počutje ne pomeni le fizično dobro počutje in odsotnost bolečin oziroma bolezni, temveč tudi za občutek notranjega miru, sreče in zadovoljstva. Čeprav je dobro počutje odvisno od številnih dejavnikov, lahko s preprostimi spremembami in navadami dosežemo boljše počutje. Za vas smo pripravili 5 enostavnih nasvetov, ki lahko izboljšajo vaše počutje:

1. REDNA TELESNA AKTIVNOST

Gibanje ima močan vpliv na naše fizično in duševno zdravje. Redna telesna aktivnost sprošča endorfine, hormon sreče, ki pomaga zmanjšati stres in druge težave ter izboljša razpoloženje. A ne potrebujete nujno dolgih in intenzivnih aktivnosti. Dovolj so že sprehodi v naravi, vožnja s kolesom, ples ali joga. Karkoli od naštetega je dovolj, pomembno pa je, da aktivnost vključite v svojo tedensko rutino

2. PRAVILNA PREHRANA IN HIDRACIJA

Vaša prehrana ima neposreden vpliv na vaše počutje. Poskrbite, da boste jedli raznoliko hrano, bogato z vitamini, minerali in vlakninami. Izbirajte sveže sadje in zelenjavo ter se izogibajte presežku procesirane hrane, sladkorja in preveč maščob. Prav tako je pomembna hidracija, zato pijte dovolj tekočine čez dan. Dnevna potreba po vodi se razlikuje od posameznika do posameznika in je odvisna od več dejavnikov kot so starost, spol, teža, stopnja telesne aktivnosti in podnebjem. Splošno priporočilo je, da odrasli zaužijemo vsaj 8 kozarcev/2 litra vode na dan.

3. SPANJE

Kakovosten spanec je osnova dobrega počutja čeprav se njegovo pomembnost večkrat podcenjuje. Poskrbite, da boste spali dovolj ur in, da bodo vaši spanci neprekinjeni. Izogibajte se kofeinu in elektronskim napravam pred spanjem, saj lahko to vpliva na kakovost vašega spanca. Pravilna spalna higiena bo pripomogla k boljšemu počutju čez dan. Med spanjem se namreč telo obnavlja, s tem ko obnavlja celice in mišično tkivo. Prav tako pomaga pri vzdrževanju ravnotežja hormonov, ki vplivajo na rast in obnovo tkiv, kar je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih. Med spanjem pa se zmanjšuje tudi raven kortizola, stresnega hormona, kar pomaga pri obvladovanju vsakodnevnih izzivov

4. SPROSTITEV

V današnjem hitrem tempu življenja si morate vzeti čas zase. Sprostitvene tehnike, kot je meditacija, dihalne vaje ali joga, vam lahko pomagajo izboljšati duševno počutje. Vsak posameznik je drugačen, zato je pomembno, da najdete sprostitveno tehniko, ki vam najbolj ustreza. Redna sprostitev vam bo pomagala ohraniti notranji mir. 

5. MEDSEBOJNI ODNOSI

Človek je družbeno bitje zato lahko, povezovanje z drugimi ljudmi, izmenjava izkušenj in čustvena podpora, močno prispevajo k vašemu počutju. Ne pozabite na komunikacijo, pogovarjajte se o svojih čustvih in skrbeh z zaupnimi osebami kot so družinski člani in prijatelji. Medsebojni odnosi nam omogočajo, da se počutimo povezane, sprejete in vključene v skupnost, dajejo nam občutek pripadnosti in zadovoljstva. Slednje vpliva tudi na oblikovanje naše samopodobe ter na razvijanje socialnih veščin.