Za jetra pravijo, da so motor našega telesa, saj vsakodnevno skrbijo za več kot 500 življenjsko pomembnih nalog. Med drugimi so zadolžena tudi za razgradnjo škodljivih snovi (cigaretni dim, zdravila, kontracepcijske tablete in druga zdravila, alkohol, kemikalije v čistilih), ki jih vsakodnevno vnašamo v organizem. Na žalost pa je tudi moderen življenjski slog zelo mačehovski do jeter: krepka hrana in premalo gibanja ter skoraj neizogibni vsakodnevni stres zamastijo naša jetra.

0.11.2020

Med vsemi možnostmi je težko izbrati tisti izdelek, ki je kakovosten, varen in hkrati učinkovit. Pripravili smo tri hitra dejstva, ki jih moramo vedeti pred nakupom, da bo odločitev prava.

1) Katera oblika vitamin D je najbolj učinkovita?
Vitamin D obstaja v dveh oblikah, in sicer kot vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol). Oblika D3 je edina aktivna oblika, ki jo naše telo tvori in le to naravno potrebujemo. Ugotovili so tudi, da je D2 oblika 2-4 krat manj učinkovita kot D3. Veliko znanstvenih študij dokazuje superiornost oblike D3, saj deluje močneje in dalj časa.

2) Naravni ali sintetični vitamin D3?
Na trgu obstajajo tako naravne kot sintetične oblike vitamina D3. Pri kemični sintezi (oziroma sintetičnih oblikah vitamina D3) moramo biti pozorni na sestavo, saj taki izdelki pogosto vsebujejo tudi škodljive snovi za človeško delo. Najbolj pogoste so metilparahidroksibenzoat , ki lahko povzroča alergijske reakcije (včasih zapoznele) ali makrogolglicerol hidroksistearat, ki lahko povzroči želodčne motnje in drisko, ter škodljivi butilhidroksitoluen (E321), ki lahko povzroči kožne reakcije ali draženje oči in sluznic. Pri naravnih vitaminih D se najpogosteje uporablja maščoba mastnih rib in lanolin (maščoba v ovčji volni), sodobni izdelki pa vse bolj vsebujejo vitamin D iz rastlinskih virov kot so npr. lišaji, saj se tudi prehranjevalne navade in prepričanja spreminjajo (npr. za vegane in vegetarijance je rastlinski izvor vsekakor sprejemljivejši). Izbira naravnega vira vitamina D, kot je na primer jelenov lišaj, je zato veliko varnejša izbira.

3) Kapljice, tablete ali pršila?
Vitamin D lahko dobimo v obliki kapljic, tablet in razpršil. Prednosti prehranskega dopolnila v kapljicah je natančno odmerjanje, ob tem pa tudi lažje požiranje, kar je še posebej pomembno pri starejših. Hkrati lahko pri izdelkih v obliki kaplji veliko lažje prilagajamo sam odmerek glede na potrebe posameznika. Lahko ga zmanjšamo (npr. otroci) ali povečamo (rizične skupine, kronični bolniki, starejši, oboleli itd.). Prav tako pa je vitamin D v olju običajno brez dodatkov in zagotavlja večjo absorpcijo, saj je D vitamin lipotopen (t.j. topen v maščobi).

Peroralna prehranska dopolnila z vitaminom D zmanjšajo tveganje za akutne okužbe dihal . Tekom študije so bili učinki izraziti pri tistih, ki so vitamin D jemali dnevno (400-4000 i. e.). Zaščitni učinek vitamina D pa je bil najbolj izražen pri skupini s hujšim začetnim pomanjkanjem tega vitamina*. Zato zase izberite najkakovostnejšo obliko vitamina D3. V priporočilih Evropske agencije za varno hrano naj bi človeško telo potrebovalo 20 µg vitamina D na dan, kar znaša 800 i. e. Zato Evropska agencija za varnost hrane zagotavlja, da so odmerki do 100 µg/dan ali 4000 i. e. varne doze, ki jih človeški organizem potrebuje. Ne pozabimo namreč, da je v zimskem času in v času epidemij potreba našega telesa po vitaminu D večja.

Pravočasno poskrbite, da bo naravni Vitamin D3 v vaši domači lekarni. Prva pošiljka je bila razprodana v rekordnih sedmih dneh.

– Najučinkovitejša oblika D vitamina.
– 100% rastlinskega, naravnega izvora.
– V obliki kapljic, za lažje uživanje in točno doziranje.
– Primeren za vegane in vegetarijance.
– Uporaba za 40 dni.

*vir: M. Lunder, T. Bratkovič, B. Štrukelj; Podporno zdravljenje covid-19 in preprečevanje okužbe s SARS-CoV-2; Farmacevtski vestnik 2020; 71: 141-147.