13 idej Meda Bimbija za zabavo otrok, ko starši delamo od doma

13 idej Meda Bimbija za zabavo otrok, ko starši delamo od doma

14.12.2020

Žongliranje med delom od doma v kombinaciji s skrbjo za otroke je izziv; ker pa je otrokov najboljši prijatelj Medo Bimbi poln dobrih idej, je sestavil seznam 13 predlogov za aktivno preživljanje otroškega prostega časa in zabavo. Zelo uporabno, ko imajo starši svoje obveznosti. Z njimi boste poskrbeli za nove avanture in zabavo svojih otrok. Še bolj tesno pa se boste v družini med sabo povezali, če se boste med delovnimi odmori otrokom pridružite pri igri.

Preverite seznam 13 idej za zabavo otrok doma

Spodnji seznam vključuje predloge, ki jih lahko počnejo tudi že zelo mali otroci s sodelovanjem starša pri pripravi in razlagi igre:

1. Kampiranje v dnevni sobi: Naredite šotor. Pomagajte si z odejami, brisačami, stoli in preostalim pohištvom. Notranjost naj otroci udobno opremijo z ležalkami, vzglavniki ipd. Na kampiranju ne smejo manjkati tudi zdravi prigrizki in osvežitev. Nepogrešljiva oprema so kocke za izdelavo vseh potrebnih pripomočkov za kampiranje (kladiva, kuhalnika, ipd), knjigice z živalmi in daljnogled, da bodo lahko »opazovali« živali iz šotora. Kampiranje pa jim bo pričarala tudi baterijska svetilka, s pomočjo katere bodo lahko delali sence na stene šotora.

2. Otroška pisarna. V svoje delo »vključite« tudi otroke. Podarite jim aktovko polno pisarniškega materiala (ta naj ustreza njihovi starosti in varnosti) in jih prosite, da tudi oni »tiho« delajo v vaši bližini. Priporočamo zvezek, post-it listke, otrokom prijazne škarje, nalepke, kalkulator, ravnilo ter seveda skodelico za belo kavo (beri mleko) s piškotkom ipd.

3. Rom-pom-pom kladivo. Prelaganje in igranje s kuhinjsko posodo je klasična starševska poteza, če več »ne vžge«, jo nadgradite. Otroku priskrbite otroško, leseno kladivce poleg pa bučo oz. kakšno drugo podobno zelenjavo in mu pustite, da si do mile volje da duška. Se bojite umazanije? Zaščitite prostor s časopisnim papirjem, razrezano vrečko za smeti največje velikosti ali polivinilom. Vam je škoda zelenjave? Malčki ne morejo na njej narediti take škode, da je tudi, ko končajo z igro, ne bi mogli porabiti za juho ali enolončnico.

4. Pralnica igrač: Večjo posodo napolnite z vodo (in če imate kopalniško kad ali tuš kabino, vse skupaj vstavite vanjo). Priskrbite si brisače in škatlo igrač, ki se lahko omočijo, da jih bodo otroci lahko oprali. Vrzite v vodo nekaj majhnih avtomobilov, plastičnih živali, plastičnih žogic itd., in pustite svojim otrokom, da jih očistijo. Priložite še lončke, zajemalke in otroška igra bo v polnem teku.

5. Igra preoblačenja. V eno škatlo dajte stara oblačila, čevlje, nogavice, torbice, očala, bižuterijo, ogledalce, krtačo, star mobilni telefon, ključe ipd. Igra vlog in sestavljanje različnih kombinacij bo razvnela otroško domišljijo. Naj izdelajo in poimenujejo svojega novega člana družine ter ga opišejo v svojem značaju.

6. Čajanka s plišastimi prijatelji. Vnaprej pripravite nekaj sendvičev, piškotov in drugih posebnih priboljškov ter pustite otroku, da povabi vse svoje plišaste prijatelje na čajanko. Uporabi naj plastičen pribor, čajanka pa se lahko odvija za mizo ali pa na piknik dekici na tleh. Spodbudite otroka, da svoji klapi pove čisto svojo posebno pravljico.

7. Visoki stolp. Postavite preprost gradbeni izziv. Otrok naj iz različnih materialov (škatle za čevlje, kocke, papirnate rolice ipd.) postaviti stolp. Čigav stolp je najvišji? Čigav je najbolj zanimiv?

8. Pajkova mreža. Na hodniku med dvema stenama napnite »pajkovo mrežo« s pomočjo volne. Niti se morajo zelo prepletati, da bo labirint čim bolj zanimiv! Otroci naj se poskušajo skozenj prebiti na različne načine s plazenjem, skakanjem, prestopanjem ipd.

9. Očistite okna. Da, čiščenje oken je za otroke lahko igra. Vzemite v zakup kakšno liso, ki bo nastala po tej dejavnosti na steklu, in otroku dajte pršilko s čisto vodo in krpo, da očisti okna z notranje strani. Popoldne, ko vam čas dopušča, pa še skupaj zaključita na zunanji strani.

10. Ciljanje tarč. Pripravite mehke žogice ali vrečke napolnjene z rižem ali peskom ter pripravite tarče. Košare za perilo, obroče ipd. Za večje otroke lahko uvedete tudi sistem točkovanja, kjer je tarča vredna 1-3 točke v odvisnosti od njene daljave in velikosti.

11. Tuneli iz rolic toaletnega papirja. Zberite jih več in naredite čim daljše tunele, tako da rolice zalepite med sabo. Otroci uživajo, da skozi mečejo manjše stvari – žogice, makarončke, avtomobilčke ipd. in opazujejo, kako padajo ven na drugi strani.

12. Tiha igra: Vizualno prikažite čas, najlažje s peščeno uro, ki naj ga otrok izkoristi za t.i. tiho igro – kocke, puzzle, knjigice, plastelin ipd.. Ne pričakujte preveč, časovno obdobje naj ne bo predolgo.

13. Pobarvanka Medo Bimbi: Medo Bimbi vam na koncu pošilja še darilce, da si boste lahko z vašimi otroci še dodatno popestrili dneve doma. Brezplačno prenesite pobarvanko Medota Bimbija in jo natisnite ter pobarvajte. Za prenos pobarvanke izpolnite spodnji obrazec. 

Izkoristimo pozitivne strani novih okoliščin

Včasih je kakšen dan res težji, nič noče iti prav. Malček bo na sredini ravno očiščene dnevne sobe razdrobil piškote v 1001 prafaktor. Ali z metlico za stranišče »očistil« celo kopalnico. Ali pa ga bodo matrali zobki in ga mu ne bo nič prav. Toda sedaj, ko ste vsi doma, si boste lažje odzvali tovrstnim otrokovim klicem po vaši bližini, saj je časa izključno za družino sedaj več. Izkoristite ga in si privoščite nekaj časa samo s svojim otrokom. Za trenutke, ko pa res ne gre drugače; ali lahko mogoče kdo drug priskoči na pomoč kot »elektronska varuška«? Med tem, ko vi delate najnujnejše, lahko otroka opazuje in vodi skozi igro preko video klica.

Sreča se začne doma

...In dom je tam, kjer je otroški direndaj. Predanost otroku, aktivno starševstvo in izbiranje naravnih poti so večni smerokazi, če želimo dati otroku najboljše ne glede na situacijo – krila, da lahko letijo in korenine, da se lahko vrnejo. Z Medom Bimbijem smo veseli, da vas lahko podpiramo tudi v teh časih.

 

Pobarvanka Fitobimbi

Izpolnite obrazec in poslali vam bomo pobarvanko Fitobimbi.

    1. Sanofarm d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 

 

  

 
 
 
ZAPRI

Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.