Oksidativni stres – tihi ubijalec naših celic

Oksidativni stres – tihi ubijalec naših celic

26.09.2014

Oksidativni stres nastane zaradi delovanja prostih radikalov na naše celice. Povečano delovanje prostih radikalov oziroma povečanje oksidativnega stresa v našem telesu je skupek različnih dejavnikov. Med glavnimi so onesnaženje okolja, pesticidi in umetno pridelana hrana, stres, alkohol ter kajenje, prekomerno izpostavljanje sevanju. Zato vsi strokovnjaki tako poudarjajo pomen zdravih življenjskih navad in domače, lokalno pridelane hrane.

Verjetno ste že kdaj videli rjo, ko napade železo. Enako kot rja na železo deluje tudi oksidativno stres na naše celce. Povzroči, da se celice veliko hitreje starajo. Žal se posledic oksidativnega stresa premalo zavedamo. Je tihi ubijalec v celicah. Ste se kdaj vprašali kaj je razlog da ste pogosto brez volje in energije, pa odgovora nikakor niste uspeli najti. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili kar naenkrat pogosto bolani, čeprav svojih navad niste spreminjali? Tu je zgolj nekaj posledic oksidativnega stresa: tistih blažjih kot so utrujenost, migrena, angina, depresija do zelo hudih kot so možganska kap, srčni infarkt, sladkorna bolezen, povišan holesterol, prezgodnje staranje. Žal nimamo vpogleda v svoje celice in tako ne opazimo kdaj začnejo rjaveti, se kvariti. Čutimo samo posledice. In antioksidanti so tisti, ki branijo naše celice pred prostimi radikali in oksidativnem stresu. 

 
 
 

 
 
 

 

  

 
 
 
ZAPRI

Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.