Prepoznajte znake stresa in ukrepajte!

Prepoznajte znake stresa in ukrepajte!

18.09.2014

Bolj kot kadarkoli prej, predstavlja stres resno grožnjo človeškemu zdravju. Poglejte si, kateri so najpogostejši dejavniki stresa in kaj povzročajo. Se z njimi srečujete tudi vi?

Po zadnjih podatkih naj bi 70 do 80 odstotkov bolnikov obiskalo zdravnika, zaradi bolezni, ki so povezane s stresom. Vse več je opozoril na zdravstvene posledice stresa, kljub temu, pa si večina življenja brez njega skorajda ne predstavlja. Stres močno ovira delovanje imunskega sistema in povzroča vnetja v telesu, iz katerih se razvijejo resnejša obolenja.

Prepoznajte znake stresa in ukrepajte pravočasno. Znaki, da smo pod hudim stresom in moramo nujno ukrepati se kažejo na fizični, čustveni in vedenjski ravni.

Fizični znaki:

- Pogosta utrujenost in izčrpanost

- Počutite se brez energije

- Imate glavobole

- Imate težave z želodcem

- Se bolj znojite

- Problemi s kožo

Čustveni znaki:

- Ste pogosto nervozni in napeti

- Ste pogosto jezni in prepirljivi

- Ste tesnobni, razdražljivi in potrti

- Ste zaskrbljeni

- Počutje se vam spreminja

- Ste zelo občutljivi

Vedenjski znaki:

- Ne morete se zbrati in jasno misliti

- Ste pozabljivi

- Težko zaspite ali bi kar samo spali

- Ni vam do družbe

- Ne morete se organizirati

- Za obvladovanje stanja se zgodi, da uporabite alkohol ali droge

V kolikor se prepoznate v vsaj 3 opisanih znakih ste vsekakor pod stresom in čas je, da ukrepate.

NE ODLAŠAJTE, NAJ VAS STRES NE PODRE!

Stres predstavlja veliko obremenitev in pritisk za telo, izčrpava imunski sistem in v primeru, da se posameznik nanj ne odzove ustrezno in pravočasno, povzroča razna vnetja in nato razvoj resnejših obolenj, kot so rak, srčno-žilne bolezni, kapi, povišan holesterol itd. Odgovor zakaj pride do tega je zelo preprost. Stres močno slabi našo odpornost, ruši delovanje imunskega sistema in povzroča vnetja. Pomembno je, da se znamo v trenutkih stresa sprostiti do te mere, da le-ta izgine. Iz vsakodnevnih izkušenj s stresom vemo, da to ni tako preprosto. V kolikor se ne znamo učinkovito sprostiti in izogniti stresu, pa pomoč poiščemo v tradicionalni medicini.

 
 
 

 
 
 

 

  

 
 
 
ZAPRI

Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.