Izdelki na voljo tudi v lekarnah, specializiranih trgovinah in telefonski številki 056632440

 
 
 

Pomoč iz narave, ko zamašeni noski povzročajo preglavice

Pomoč iz narave, ko zamašeni noski povzročajo preglavice

01.03.2023

Ko naši smrkavčki, posebej tisti najmlajši, potrebujejo nekaj dodatne pomoči pri lajšanju težav zgornjih dihalnih poti, jim lahko ponudimo varne in učinkovite rešitve iz sveta narave. 

 

Se svečke pod nosom lahko razvijejo v kaj resnejšega?

Običajno se prehladno obolenje začne prav z zamašenim nosom ali s tekočim izcedkom iz nosu. Če bolezen napreduje, se stanje lahko poslabša tako, da je sluz v nosu vedno bolj gosta, kar posledično otežuje dihanje in seveda spanje. Utrujen in razdražen otrok se ne počuti dobro, kar se prenese na vso družino. Pri najmlajših otrocih se lahko pojavijo tudi težave s hranjenjem in dehidracijo, saj dojenčki še ne morejo dihati skozi usta. Zamašen nosek jim onemogoča, da bi istočasno dihali in se hranili, posebej, če se še dojijo ali pa so navajeni na dudo.

Da ne bi prišlo do resnejših zapletov, kot je vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov in okužba spodnjih dihal, je pomembno, da ustrezno ukrepamo že ob prvih znakih prehlada, pri tem pa si lahko pomagamo s fitoterapevtskimi pripomočki, ki so namenjeni otrokom.

 

Več je razlogov, zakaj se nos zamaši

Nos se zamaši zato, ker se vnamejo sluznice v nosu in sinusih. Sluznice natečejo, posledično pa se nosne votline tako zožijo, da nos postane neprehoden. Dihanje postane še bolj oteženo, ko se pojavi še nosna sluz.

Zamašen nos je skorajda obvezni spremljevalec prehlada oziroma vnetij zgornjih dihal, ki jih povzročajo rinovirusi. Slednji se zasidrajo prav v nosni sluznici, se tu razmnožijo in vnetje razširijo še na druga dihala. Zato je značilno tudi boleče grlo, kašelj in splošno slabo počutje.

Vnetje nosne sluznice lahko sprožijo tudi alergije, najpogosteje alergije na cvetni prah, hišne pršice, dlake domačih živali, in drugo. Simptomi stalnega alergijskega rinitisa ali občasnega senenega nahoda se razlikujejo od prehlada v tem, da zamašen nos spremljata predvsem kihanje in srbenje.

 

5 zlatih pravil ob prehladu in zamašenem nosku

S spodnjimi ukrepi lahko zagotovimo, da nosna sluznica ostane vlažna, kot takšna pa ima boljše pogoje, da se zoperstavi virusom, ki so se vanjo naselili.

 • Otrok naj popije čim več tekočine, najbolje tople napitke.
 • Večkrat na dan pomagamo otroku pri čiščenju nosa s fiziološko raztopino.
 • Otroku pomagamo pri izvajanju inhalacij.
 • Redno prezračujemo prostore.
 • Vlažimo zrak v prostorih.

 

Ko zamašeni noski ponoči ne morejo spati

Težave z zamašenim nosom so najbolj mučne takrat, ko se otrok uleže in bi rad zaspal. Težje zaspi, ponoči pa se večkrat prebuja. Pomagamo mu tako, da vzglavje nekoliko dvignemo, da bo med spanjem lažje dihal. Če redno izvajamo zgoraj našteta zlata pravila, bo tudi spanec boljši, otrok pa se bo zbudil bolj spočit.

 

Najmlajši otroci potrebujejo dodatno pomoč pri čiščenju noskov

Mali otroci še ne znajo in ne zmorejo sami pravilno izpihati nosu, zato potrebujejo našo pomoč, da jim očistimo nosek, da bo ta bolj prehoden. Z rednim čiščenjem, najbolje pred vsakim hranjenjem in pred spanjem, tudi preprečimo sekundarne okužbe preostalih dihal in zmanjšamo tveganja za vnetja ušes.

Otroku večkrat dnevno v obe nosnici nakapamo sterilno fiziološko raztopino in nato izločke s sluzjo izčrpamo z aspiratorjem, ki je nežen do občutljive sluznice. Številni otroci imajo strah pred čiščenjem nosu, toda pomembno je, da jim na sočuten način razložimo, zakaj to delamo, ter smo pri tem mirni in vztrajni.

 

 

Moč balzamičnih rastlin

Eterična olja rdečega bora, evkalipta, bele jelke, ciprese, mirte, popove mete in sivke imajo ugoden učinek na zgornje dihalne poti, zmanjšujejo otekline sluznic v zgornjih dihalnih poteh, odpirajo nosne poti, ter pomagajo pri oteženem dihanju. Morda niste vedeli, da eterična olja veljajo za stara razkužila za zrak in površine.

 

Prva pomoč iz narave že od prvih mesecev dalje

Naravna lekarna Fitobimbi združuje nabor naravnih izdelkov, primernih tudi za najmlajše uporabnike, od prvih mesecev dalje, ki blažijo težave povezane z zgornjimi dihalnimi poti.

 

 

Kot nepogrešljivega velja omeniti FITOBALM balzamični GEL:

 • Vsebuje visoko prečiščena eterična olja rdečega bora, mirte in bele jelke ter mandljevo in ricinusovo olje.
 • Nanesemo ga na prsni koš ali hrbet in nežno zmasiramo v kožo.
 • Ne vsebuje kafre, mentola, vazelina in smol, zato je prijazen do otroške sluznice in kože.

Ob tem priporočamo, da zrak v otroški sobi in v ostalih prostorih osvežite in prečistite s FITOBALM VAPOR kapljicami za prostor:

 • Vsebujejo visoko prečiščena eterična olja poprove mete, evkalipta, bora in navadne jelke.
 • Nekaj kapljic kanemo v vlažilec zraka, razpršilec ali v posodico, ki jo z nekaj vode položimo na radiator v otroški sobi in v drugih prostorih.

Za popoln učinek pa priporočamo, da otroku, staremu 6. mesecev in več pripravite naravni pripravek FITOBALM SUFFUMIGI kapljice za inhalacije:

 • Vsebujejo visoko prečiščena eterična olja peščenega smilja, rdečega bora, ciprese in sivke.
 • Odmerek iz navodil kanemo v pol litra vroče vode. Da balzamična para med vdihavanjem ne bi uhajala, damo otroku na glavo brisačo, ki pokrije tudi inhalator.

 

 

Otroškim noskom moramo posvetiti posebno pozornost in jim ponuditi ustrezne naravne pripravke, ki so prilagojeni občutljivi nosni sluznici, na varen način odpirajo prehodnost nosa ter hkrati lajšajo težave z zgornjimi dihalnimi potmi. Tako bodo otroci tudi bolje spali, starši pa bomo pomirjeni, da je z našimi smrkavčki vse v redu.

 

Produkti

 • Fitobimbi Fitobalm kapljice za prostor, 30 ml

  Dodaj v košarico Cena: 11,99 €

  Stanje zaloge: na voljo

  KAPLJICE ZA PROSTOR, vsebnost 30 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  Za osveževanje zraka v zaprtih in neprezračenih prostorih. Uporabljamo ga tudi v otroških sobicah za prijetnejši zrak, hkrati pa blagodejno vpliva na delovanje zgornjih dihalnih poti. Vsebuje eterično olje poprove mete, evkalipta, bora in navadne jelke.

  Izdelek je primeren za otroke od prvih dni starosti dalje.

  Več o produktu »
   
   
 • Fitobimbi Fitobalm kapljice za inhalacije, 30 ml

  Dodaj v košarico Cena: 11,99 €

  Stanje zaloge: na voljo

  KAPLJICE ZA INHALACIJE, vsebnost 30 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  Fitobalm kapljice za inhalacije so naravni pripravek na osnovi eteričnih olj peščenega smilja, rdečega bora, ciprese in sivke, ki blagodejno vplivajo na zgornje dihalne poti. Primerne za otroke od 6. meseca starosti dalje.

  Več o produktu »
   
   
 • Fitobimbi FITOBALM balzamični gel, 50 ml

  Dodaj v košarico Cena: 12,49 €

  Stanje zaloge: na voljo

  KOZMETIČNI IZDELEK, vsebnost 50 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  S svojimi naravnimi učinkovinami blagodejno deluje na zgornje dihalne poti otrok.

  • Eterična olja rdečega bora, mirte in bele jelke imajo ugoden učinek na zgornje dihalne poti.
  • Na osnovi mandljevega in ricinusovega olja.
  Več o produktu »
   
   
 • Fitobimbi ECHINAX peroralna suspenzija, 200 ml

  Dodaj v košarico Cena: 17,99 €

  Stanje zaloge: na voljo

  PREHRANSKO DOPOLNILO, vsebnost 200 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  Fitobimbi ECHINAX je naravna in učinkovita pomoč ob prehladu otrok - pomaga umiriti prehlad ter podpre naravno obrambo telesa. Primeren za otroke od 6. meseca dalje.

  Več o produktu »
   
   
 • Fitobimbi dvojček (Echinax in Bronhamil)

  Dodaj v košarico Cena: 28,49 €

  Stanje zaloge: na voljo

  PREHRANSKO DOPOLNILO, vsebnost 2 x 200 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  Predvsem v hladnejšem delu leta otroci pogosto podležejo prehladnim obolenjem, ki jih običajno spremljata izcedek iz nosu in kašelj. Kašelj otroka podnevi moti med igro in hranjenjem, še huje pa je ponoči, saj ga prebuja in moti počitek. Rešitev je Fitobimbi super dvojček, že od 6. meseca dalje!

  Super dvojček vsebuje

  • Fitobimbi ECHINAX, peroralna suspenzija 200 ml (s svojimi naravnimi učinkovinami pomaga umiriti otroški prehlad in podpre naravno obrambo telesa ob pričetku prehladnih obolenj).
  • Fitobimbi BRONHAMIL, peroralna suspenzija 200 ml (s svojimi naravnimi učinkovinami celostno blaži težave obeh vrst otroškega kašlja, suhega in mokrega z izmečkom).
  Več o produktu »
   
   
 • Fitobimbi BRONHAMIL peroralna suspenzija, 200 ml

  Dodaj v košarico Cena: 13,99 €

  Stanje zaloge: na voljo

  PREHRANSKO DOPOLNILO, vsebnost 200 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  Fitobimbi BRONHAMIL za brezskrbne dni in noči brez kašlja. Že od 6. meseca dalje.

  Več o produktu »
   
   
 • Fitobimbi GOLANIL, medicinski pripomoček, 30 ml

  Dodaj v košarico Cena: 12,49 €

  Stanje zaloge: na voljo

  MEDICINSKI PRIPOMOČEK, 30 ml

  NARAVNO. UČINKOVITO. VARNO. ŽE 15 LET.

  S svojimi naravnimi učinkovinami umili bolečino v ustih, grlu in žrelu ter ščiti sluznico otrok. Zdravi in oblaži simptome z ustvarjanjem obloge na razdraženem mestu. Primeren za otroke od 1. leta dalje. 

  Več o produktu »
   
   
 
 
 
 

 
 
 

 

  

 
 
 
ZAPRI

Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke. Spletni piškotki so samo analitski, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.