Ker je vneto in boleče grlo eden prvih znanilcev bližajočega se prehladnega obolenja, je pomembno, da te znake čimprej prepoznamo in otroku ponudimo učinkovite in varne rešitve iz narave.

Pozimi, ko se otroci več zadržujejo v notranjih prostorih in so pogosteje v stiku s patogeni in mikrobi, so tudi virusne in bakterijske okužbe v polnem razmahu. Le-te pa povzročajo različna obolenja, ki jih spremljajo kašljanje, smrkanje in tudi vnetja grla, natančneje žrela.

Vnetje grla samo po sebi ne velja za resno bolezen, vendar je zelo neprijetno, ker ga spremljajo bolečine skupaj s praskanjem in draženjem v grlu, oteženim požiranjem in hripavim glasom. Ker mlajši otroci še ne znajo opisati bolečine, jo starši lahko prepoznamo po tem, da otrok zavrača hrano in pijačo, ker ga pri požiranju boli.

V vsakem primeru pa je ključnega pomena, da ukrepamo že ob prvih znakih prehlada, saj z omejevanjem okužbe tudi preprečimo nadaljnji razvoj bolezni. V ta namen so na voljo pripravki, posebej zasnovani za otroke, ki temeljijo na rastlinskih izvlečkih, ki umirjajo vnetje, ščitijo ustno sluznico, in hkrati lajšajo simptome prehlada.

Kako vemo, kdaj gre za bakterijsko in kdaj za virusno okužbo?

Neprijetni simptomi vnetega grla so si zelo podobni pri obeh vrstah okužb. Sluznica, ki pokriva žrelo, je vneta, le da so pri bakterijski okužbi lahko opazne tudi bele obloge na žrelu in mandljih. Pri gnojnih anginah (streptokoki) se v žrelu lahko pojavi tudi gnojni izcedek.

Obstajajo še drugi simptomi, po katerih lahko razločimo vrsto okužbe. Pri virusni okužbi je značilno, da bolezen spremlja še izcedek iz nosu in kašelj, medtem ko pri bakterijski okužbi to ni izraženo.

Druga razlika je v vročini. Rahlo povišana in konstantna temperatura nakazuje na viruse, medtem ko se vročina pri bakterijskih obolenjih pojavi nenadoma in je lahko zelo visoka. Tudi bezgavke so na otip nekoliko povečane.

V splošnem pa velja, da simptome vnetega grla pri otrocih najpogosteje povzročajo virusne okužbe, ki se razvijejo v prehlad ali gripo ter prizadenejo zgornja dihala.

Kdaj obiskati zdravnika?

V boju z virusi, antibiotiki ne bodo nič pomagali. Če pa gre za bakterijsko okužbo, boste morali obiskati pediatra, ki bo predpisal antibiotike. Le laboratorijski testi lahko potrdijo, ali gre za bakterijsko obolenje. Obisk zdravnika je tudi nujen, če ima otrok visoko vročino, ki traja več kot 3 dni, težave z dihanjem in, če ne more požirati hrane ali piti tekočine.

Ne glede na vrsto okužbe, pa že na začetku bolezni lahko otroku pomagamo z naravnimi sestavinami, ki omilijo bolečine in vnetja v žrelu. To so lahko medicinski pripomočki, ki vsebujejo sestavine z antiseptičnim delovanjem in sestavine, ki podpirajo delovanje imunskega sistema.

Kako otroka negovati za hitrejše okrevanje?

Da bo bolezen čim prej minila, lahko otroku pomagamo na več načinov:

  • Naj popije večje količine toplih (ne vročih) in nesladkanih zeliščnih napitkov z medom in limono.
  • Otroku starejšemu od 4 let pomagamo pri grgranju toplih napitkov iz žajblja, slane raztopine ali jabolčnega kisa; najbolje 1 do 2-krat na dan.
  • Zlasti v kurilni sezoni, ko je notri zelo suh zrak, ki draži grlo in izsušuje sluznico, je pomembno, da prezračujemo prostore, lahko uporabimo tudi vlažilec zraka.
  • Izogiba naj se živilom, ki dražijo ustno sluznico; preveč slana in pekoča hrana, kisli sokovi in živila z ostrimi robovi, ki lahko praskajo grlo.

Naravna moč čebel in zelišč

Propolis je sad dela čebel, ki ga proizvajajo iz naravnih smol. Njegova zdravilna moč, ki so jo poznali že v ljudskem zdravilstvu, izvira iz bioflavonoidov, vitaminov in encimov. Ima več kot 200 različnih snovi, ki blagodejno vplivajo na telo.

Propolisu rečemo tudi naravni antibiotik, saj deluje protimikrobno in protivnetno, ter stimulira imunske celice. Na naraven način zaščiti in obnavlja ustno sluznico ter skrajša in lajša simptome prehlada. V pripravkih za otroke pa je pomembno, da je propolis na vodni osnovi in ne v obliki alkoholne tinkture. Bolj kot je propolis prečiščen, manj je možnosti za pojav alergij pri otroku.

Sinergija naravnih sestavin ne bi bila popolna brez rastlinskih izvlečkov črnega ribeza, žajblja in timijana. Eterična olja zelišč in koncentrirani suhi izvlečki obložijo razdraženo sluznico grla, mehčajo sapnično sluz in delujejo kot naravni antiseptiki, ki lajšajo vnetja v žrelu.
Izvleček iz plodov acerole pa je bogat vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Močan imunski sistem se lahko uspešno bori proti patogenom.

Prva pomoč iz narave že od prvega leta naprej

Fitobimbi Golanil, medicinski pripomoček v pršilu, je primeren za otroke od enega leta dalje, saj vsebuje le naravne aktivne sestavine, kot je visoko prečiščen propolis (brez alergenov, diterpenov in voskov) na vodni osnovi (brez alkohola), ter rastlinski izvlečki acerole, črnega ribeza, žajblja, timijana. Je zelo dobrega okusa, ki mu ga dajejo naravne učinkovine.

To je vsekakor izdelek, ki ne sme manjkati v vaši domači lekarni, posebej v tem času, ko razsajajo prehladna obolenja. Lahko ga uporabljate kot pomoč tako v primeru bakterijskih kot virusnih okužb. Otrokom nudi varno in učinkovito podporo pri blaženju bolečine v grlu in razdraženem žrelu, priporoča pa se tudi za blaženje težav pri izraščanju zobkov, ter pri aftah na ustni sluznici.

Naravno, učinkovito in varno – to je tisto, kar naj odloči, ko boste izbirali otroško pršilo za grlo.