Ko naši smrkavčki, posebej tisti najmlajši, potrebujejo nekaj dodatne pomoči pri lajšanju težav zgornjih dihalnih poti, jim lahko ponudimo varne in učinkovite rešitve iz sveta narave.

Se svečke pod nosom lahko razvijejo v kaj resnejšega?

Običajno se prehladno obolenje začne prav z zamašenim nosom ali s tekočim izcedkom iz nosu. Če bolezen napreduje, se stanje lahko poslabša tako, da je sluz v nosu vedno bolj gosta, kar posledično otežuje dihanje in seveda spanje. Utrujen in razdražen otrok se ne počuti dobro, kar se prenese na vso družino. Pri najmlajših otrocih se lahko pojavijo tudi težave s hranjenjem in dehidracijo, saj dojenčki še ne morejo dihati skozi usta. Zamašen nosek jim onemogoča, da bi istočasno dihali in se hranili, posebej, če se še dojijo ali pa so navajeni na dudo.

Da ne bi prišlo do resnejših zapletov, kot je vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov in okužba spodnjih dihal, je pomembno, da ustrezno ukrepamo že ob prvih znakih prehlada, pri tem pa si lahko pomagamo s fitoterapevtskimi pripomočki, ki so namenjeni otrokom.

Več je razlogov, zakaj se nos zamaši

Nos se zamaši zato, ker se vnamejo sluznice v nosu in sinusih. Sluznice natečejo, posledično pa se nosne votline tako zožijo, da nos postane neprehoden. Dihanje postane še bolj oteženo, ko se pojavi še nosna sluz.

Zamašen nos je skorajda obvezni spremljevalec prehlada oziroma vnetij zgornjih dihal, ki jih povzročajo rinovirusi. Slednji se zasidrajo prav v nosni sluznici, se tu razmnožijo in vnetje razširijo še na druga dihala. Zato je značilno tudi boleče grlo, kašelj in splošno slabo počutje.

Vnetje nosne sluznice lahko sprožijo tudi alergije, najpogosteje alergije na cvetni prah, hišne pršice, dlake domačih živali, in drugo. Simptomi stalnega alergijskega rinitisa ali občasnega senenega nahoda se razlikujejo od prehlada v tem, da zamašen nos spremljata predvsem kihanje in srbenje.

5 zlatih pravil ob prehladu in zamašenem nosku

S spodnjimi ukrepi lahko zagotovimo, da nosna sluznica ostane vlažna, kot takšna pa ima boljše pogoje, da se zoperstavi virusom, ki so se vanjo naselili.

 • Otrok naj popije čim več tekočine, najbolje tople napitke.
 • Večkrat na dan pomagamo otroku pri čiščenju nosa s fiziološko raztopino.
 • Otroku pomagamo pri izvajanju inhalacij.
 • Redno prezračujemo prostore.
 • Vlažimo zrak v prostorih.

Ko zamašeni noski ponoči ne morejo spati

Težave z zamašenim nosom so najbolj mučne takrat, ko se otrok uleže in bi rad zaspal. Težje zaspi, ponoči pa se večkrat prebuja. Pomagamo mu tako, da vzglavje nekoliko dvignemo, da bo med spanjem lažje dihal. Če redno izvajamo zgoraj našteta zlata pravila, bo tudi spanec boljši, otrok pa se bo zbudil bolj spočit.

Prva pomoč iz narave že od prvih mesecev dalje

Naravna lekarna Fitobimbi združuje nabor naravnih izdelkov, primernih tudi za najmlajše uporabnike, od prvih mesecev dalje, ki blažijo težave povezane z zgornjimi dihalnimi poti.

Kot nepogrešljivega velja omeniti FITOBALM balzamični GEL:

 • Vsebuje visoko prečiščena eterična olja rdečega bora, mirte in bele jelke ter mandljevo in ricinusovo olje.
 • Nanesemo ga na prsni koš ali hrbet in nežno zmasiramo v kožo.
 • Ne vsebuje kafre, mentola, vazelina in smol, zato je prijazen do otroške sluznice in kože.

Ob tem priporočamo, da zrak v otroški sobi in v ostalih prostorih osvežite in prečistite s FITOBALM VAPOR kapljicami za prostor:

 • Vsebujejo visoko prečiščena eterična olja poprove mete, evkalipta, bora in navadne jelke.
 • Nekaj kapljic kanemo v vlažilec zraka, razpršilec ali v posodico, ki jo z nekaj vode položimo na radiator v otroški sobi in v drugih prostorih.

Za popoln učinek pa priporočamo, da otroku, staremu 6. mesecev in več pripravite naravni pripravek FITOBALM SUFFUMIGI kapljice za inhalacije:

 • Vsebujejo visoko prečiščena eterična olja peščenega smilja, rdečega bora, ciprese in sivke.
 • Odmerek iz navodil kanemo v pol litra vroče vode. Da balzamična para med vdihavanjem ne bi uhajala, damo otroku na glavo brisačo, ki pokrije tudi inhalator.

Otroškim noskom moramo posvetiti posebno pozornost in jim ponuditi ustrezne naravne pripravke, ki so prilagojeni občutljivi nosni sluznici, na varen način odpirajo prehodnost nosa ter hkrati lajšajo težave z zgornjimi dihalnimi potmi. Tako bodo otroci tudi bolje spali, starši pa bomo pomirjeni, da je z našimi smrkavčki vse v redu.