Menu
Zapri
26.08.2016
Svetovna poraba sladkorja se je v zadnjih petdesetih letih potrojila. Raziskave kažejo, da je v 75 odstotkov vseh predelanih živil dodan sladkor. Samo zmanjšanje vnosa namiznega sladkorja ni dovolj, če želimo zdravo živeti, obstaja namreč veliko živil s skritim sladkorjem.
Seznam živil s katerimi nezavedno povečamo vnos sladkorja v telo je dolg. V nadaljevanju preverite katera so.
Sadni sokovi
Pitje sveže iztisnjenih sokov je popolnoma drugačno od uživanja svežega sadja, kozarec sadnega soka vsebuje bistveno več sladkorja kot kos sadja. Čeprav sadni sok vsebuje nekaj hranila, sta to večinoma voda in sladkor, brez vlaknin. Ker sadni sokovi ne vsebujejo beljakovin in vlaknin, se absorbirajo hitro in prav tako hitro dvignejo krvni sladkor Ko uživamo celo sadje, vlaknine preprečujejo telesu, da bi v črevesje prehitro absorbiralo sladkor.
Pripravljene omake in prelivi
Presenečeni boste nad količino sladkorja v omakah in prelivih. V dveh žlicah pripravljene omake je približno 24 gramov (6 žličk) sladkorja. Sladkor se dodaja skoraj vsem pripravljenim paradižnikovim in zelenjavnim omakam, ragujem, kečapu in paradižniku v pločevinki, da se prikrije njihov kiselkast okus. Poleg tega vsebujejo še veliko število kalorij. V pripravljenih solatnih prelivih je lahko zelo veliko sladkorja, saj proizvajalci z njim nadomestijo maščobe in tako izboljšajo okus. Najbrž zato ni treba posebej poudarjati, da je najbolj zdrav solatni preliv tak, ki ga pripravite sami iz mešanice oljčnega olja, limone in poljubnih zelišč.
Beljakovinske ploščice
Beljakovinske in energijske ploščice običajno vsebujejo sladila, kot so koruzni sirup, med, rjavi sladkor, dekstroza in fruktoza. Kljub temu, da vsebujejo veliko beljakovin in dodanih hranil, vsebnost sladkorja v njih lahko naredi veliko škode. Najbolje bi bilo, če bi si sami doma pripravili energijske ploščice; imeli bomo popoln nadzor nad dodano količino sladkorja.
Kruh
Skoraj vsak kruh vsebuje sladkor, saj ga za vzhajanje potrebuje že kvas. Rženi, sadni in koruzni kruh imajo veliko vsebnost sladkorja, pa tudi sicer je v večini vrst kruha veliko sladkorja. Samo ena rezina kruha po navadi vsebuje približno štiri oziroma pet gramov sladkorja, kar je enako kot vrečka sladkorja za kavo. Bodite pozorni na oznake na embalaži in izberite kruh brez sladkorja.
Pripravljeni obroki
Hitro pripravljena hrana je predelana in vsebuje velike količine ogljikovih hidratov, nezdravih maščob, soli in dodanih sladkorjev. Če jemo veliko hitre hrane, postanemo od nje odvisni, krivec za to pa je sladkor. Najdemo ga povsod, celo tam, kjer mislimo, da ga ni. Presenečeni boste nad dejstvom, da nekatera zamrznjena hrana vsebuje do 8 žlic sladkorja na porcijo.Veliko proizvajalcev dodaja v vloženo hrano sladkor, da bi izdelku podaljšal rok trajanja. Tudi živila z nizko vsebnostjo maščob niso zdrava. Ko odstranimo maščobo iz hrane, postane okus hrane manj močan. Proizvajalci dodajajo več sladkorja, da bi hrani z nizko vsebnostjo maščob prekrili in izboljšali okus izdelka.
Sadni jogurti
Čeprav so jogurti bogati z beljakovinami in kalcijem, že samo lonček vsebuje 7 žličk sladkorja (približno 35g). Če nismo dovolj pazljivi, lahko že z enim sadnim jogurtom prekoračimo priporočljive meje dnevnega vnosa sladkorja. Največkrat je sladkor dodan otroškim sadnim jogurtom in jogurtom s sadjem in dodanimi okusi. Najboljša alternativna je navadni ali grški jogurt. Navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 g sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v 100 g.
Vir: naturalnews.com
Sanofarm d.o.o., avtorske pravice pridržane
Izdelava spletnih strani - Spletna postajaIzdelava spletnih strani:
Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.