Hujšanje je proces, ki zahteva premišljeno načrtovanje in razumevanje ključnih konceptov, kot so bazalni metabolizem, JO-JO efekt in pomembnost uravnotežene prehrane. V tem članku bomo raziskali, zakaj nekatere diete privedejo do JO-JO efekta, kako izračunati svoj bazalni metabolizem, ter zakaj je mediteranski način prehranjevanja priporočljiv za zdravo hujšanje.

Zakaj pride do JO-JO efekta?

JO-JO efekt se pojavi, ko po hitri izgubi teže s strogimi dietami hitro pridobimo nazaj izgubljene kilograme. To je posledica ekstremnih diet, ki povzročijo drastično zmanjšanje vnosa kalorij.
Ko telo zazna pomanjkanje kalorij, upočasni metabolizem, da bi varčevalo z energijo. Po končani dieti in vrnitvi na običajen način prehranjevanja telo hitro nabira maščobo, kar vodi do povratka teže in pogosto še večje telesne mase kot pred dieto.

Zakaj so nekatere diete tako neučinkovite in privedejo do JO-JO efekta?

Zdravo hujšanje je proces, ki vključuje postopno izgubo teže z uravnoteženo prehrano in redno telesno vadbo. V primerjavi s hitrimi dietami, ki se osredotočajo na takojšnje rezultate, zdravo hujšanje daje prednost trajnim spremembam življenjskega sloga. To vodi k boljšemu splošnemu zdravju in počutju.

Po podatkih raziskave, objavljene na prehrana.si, se »kar 80% tistih, ki uspe izgubiti vsaj desetino svoje teže, v enem letu povrne na staro težo, mnogi celo še z nekaj dodatnimi kilogrami.«

Kaj je bazalni metabolizem? Izračunajmo si bazalni metabolizem!

Bazalni metabolizem (BMR) predstavlja količino energije, ki jo vaše telo porabi v popolnem mirovanju, da ohrani osnovne življenjske funkcije kot so dihanje, kroženje krvi, regulacija temperature telesa in delovanje možganov. BMR je najmanjša količina energije, potrebna za ohranjanje teh vitalnih funkcij v telesu.

Zdrav bazalni metabolizem se razlikuje od osebe do osebe in je odvisen od več dejavnikov, vključno z:

 • Starostjo: BMR se s staranjem običajno zmanjšuje, saj mišična masa upada.
 • Spolom: Moški imajo običajno višji BMR kot ženske, saj imajo večji delež mišične mase.
 • Telesno maso in sestavo: Višja telesna masa in večji delež mišične mase povečata BMR.
 • Genetiko: Genetski dejavniki lahko vplivajo na hitrost metabolizma.

Izračunamo ga lahko s pomočjo različnih formul, najpogosteje uporabljena je Harris-Benedictova enačba:


IZRAČUN ZA ŽENSKE:

BMR = 447.593 + (9.247 x teža v kg) + (3.098 x višina v cm) – (4.330 x starost v letih)


IZRAČUN ZA MOŠKE:

BMR = 447.593 + (9.247 x teža v kg) + (3.098 x višina v cm) – (4.330 x starost v letih)

POMEMBNO: zelo je pomembno, da med hujšanjem ohranimo bazalni metabolizem (BMR) čim bolj stabilen. Drastičen padec BMR-a med hujšanjem lahko vodi do številnih negativnih posledic za zdravje in dobro počutje. Tu je nekaj ključnih razlogov, zakaj je to pomembno:

 • Ohranjanje energije: ko je BMR stabilen, to pomeni, da telo učinkovito porablja energijo za vzdrževanje osnovnih telesnih funkcij, kot so dihanje, prebava, in regulacija temperature. Če BMR preveč pade, se lahko počutite utrujeni in brez energije.
 • Izguba mišične mase: nizek BMR pogosto pomeni, da telo ni samo izgubilo maščobe, ampak tudi dragoceno mišično maso. Mišice so metabolično aktivne, kar pomeni, da porabljajo kalorije tudi v mirovanju. Ohranjanje mišične mase je ključno za vzdrževanje visokega metabolizma.
 • Dolgoročna vzdržnost teže: ljudje, ki hitro izgubijo veliko telesne teže, pogosto doživijo padec BMR-a, kar poveča možnost hitrega pridobivanja teže po koncu diete. Ohranjanje stabilnega BMR-a pomaga zagotoviti, da je izguba teže trajnostna.
 • Preprečevanje “yo-yo” efekta: stabilen BMR pomaga preprečiti yo-yo dieting, kjer teža nenehno niha zaradi hitrih sprememb v prehranjevalnih in telesnih aktivnostih.

Kako ohraniti BMR med hujšanjem?

Razumevanje vašega BMR vam lahko pomaga pri načrtovanju prehrane in telesne vadbe, da bi dosegli in ohranili zdravo telesno težo. Če poznate svoj BMR, lahko bolje prilagodite vnos kalorij svojim potrebam, kar vam pomaga pri učinkovitem hujšanju in preprečevanju JO-JO efekta. Pri hujšanju upoštevajmo naslednje dejavnike:

 • Uravnotežena prehrana: zagotavljanje, da vaše telo dobi dovolj kalorij in hranil, tudi če je cilj zmanjšati vnos energije. Prehrana naj bo bogata z beljakovinami, ki pomagajo ohranjati mišično maso.
 • Redna telesna aktivnost: kombinacija kardiovaskularnih vaj in treninga moči lahko pomaga ohraniti ali celo povečati mišično maso, kar posledično vzdržuje ali povečuje BMR.
 • Postopno hujšanje: namesto ekstremnih diet je bolje izgubljati težo postopoma, saj to zmanjšuje tveganje za velike padce v BMR.

Kako preprečiti JO-JO efekt?

Preprečevanje JO-JO efekta zahteva postopno izgubo teže z uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo. Priporočljivo je izgubljati približno 0,5 do 1 kg na teden, kar omogoča telesu, da se prilagodi spremembam. Pomembno je tudi, da v prehrano vključite vse skupine živil in se izogibate ekstremnim dietam.

Mediteranski način prehranjevanja za zdravo hujšanje

Mediteranska prehrana je znana po svojih koristih za zdravje in dolgoživost. Temelji na uživanju svežega sadja, zelenjave, polnovrednih žit, rib, olivnega olja in zmernih količin rdečega vina.

Raziskave so pokazale, da mediteranska prehrana zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, izboljšuje metabolizem in pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Mediteranska prehrana temelji na visoki vsebnosti vlaknin, zdravih maščob in antioksidantov, kar prispeva k boljši presnovi in trajnemu hujšanju.

Vir: Prehrana.si, Mediteranska prehrana (https://www.prehrana.si/clanek/553-mediteranska-prehrana)

Pomen športno-rekreativnih dejavnosti pri hujšanju

Redna telesna aktivnost je ključna komponenta zdravega hujšanja. Vključitev vadbe v vsakodnevno rutino pomaga pri izgorevanju kalorij, ohranjanju mišične mase in izboljšanju splošnega počutja.
Priporočljivo je kombinirati aerobne vaje, kot so hoja, tek ali plavanje, z vajami za moč, ki krepijo mišice in povečujejo presnovo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poudarja, da je redna telesna aktivnost bistvena za ohranjanje telesne teže in splošnega zdravja.


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poudarja, da je redna telesna aktivnost bistvena za ohranjanje telesne teže in splošnega zdravja.

Slika: v pomoč pri načrtovanju uravnotežene vadbe naj vam bo tudi piramida telesne dejavnosti
Vir: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/CKZ_usposabljanje/CKZ/delovni_zvezek_zdrav_zivljenski_slog.pdf

Ključ do trajne izgube teže

Zdravo hujšanje je potovanje, ki zahteva potrpežljivost in predanost. Ključ do trajne izgube teže je v vzdrževanju uravnotežene prehrane, redni telesni aktivnosti in izogibanju ekstremnim dietam. Osredotočite se na postopne spremembe, ki bodo dolgoročno izboljšale vaše zdravje in počutje. Namesto hitrih rešitev izberite trajnosten pristop, ki vam bo pomagal doseči in ohraniti zdravo telesno težo.

Viri:

1. Prehrana.si, Fenomen JO-JO učinka (https://www.prehrana.si/novica/179-hujsanje-in-fenomen-jo-jo-ucinka)

2. Harvard Health Publishing, The truth about metabolism (https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-metabolism)

3. Prehrana.si, Mediteranska prehrana (https://www.prehrana.si/clanek/553-mediteranska-prehrana)

4. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Zdrav življenjski slog za zdravo telesno težo (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/CKZ_usposabljanje/CKZ/delovni_zvezek_zdrav_zivljenski_slog.pdf)