Še nikoli nismo tako intenzivno, pogosto in temeljito prali naše roke, kakor to počnemo sedaj. Odgovorno do nas in drugih je, da to redno in skrbno počnemo. Roke so najbolj izpostavljeni del našega telesa: uporabljamo jih za vse gibe, doma, na prostem, za delo, kuhanje, božanje. A koža naših rok je občutljiva, zato je pomembno, da ji priskrbimo čistilna sredstva, ki so nežna in naravna. Če pa nam ni omogočeno, da si roke umijemo z vodo, potem je potrebno poseči po razkužilu. Občasno razkuževanje uniči škodljive mikrobe, nam pa omogoča, da smo varni in odgovorni do sebe in drugih. Tudi tukaj lahko prisežemo na naravno. Izdelava lastnega naravnega čistilnega gela za roke je pa povsem enostavno.

ČISTILNO SREDSTVO ZA ROKE

Za nežne roke priporočamo hitri recept za blažjo naravno čistilno sredstvo, ki predstavlja dragocen zaveznik za temeljito čiščenje rok in nohtov zunaj doma. Za pripravo potrebujete:

• 10 žlic gela Aloe vere
• 5 kapljic eteričnega olja čajevca
ali razmerje:
• 99 ml gela Aloe vere
• 1 ml eteričnega olja čajevca (to je cca. 20 kapljic)

POSTOPEK: preštejte 20 kapljic eteričnega olja čajevca in jih dodajte v gel Aloe vere. Vse dobro premešajte in shranite v sterilne stekleničke. Gel se ohranja tudi brez konzervansov, saj so prisotne le antibakterijske sestavine.

Gel bo nežen tudi do tanjše otrokove kože in tako primeren za vse družinske člane. Gel ne bo izsušil kože. V kolikor je gel pregost, dodajte nekaj kapljic destilirane vode. Pri uporabi gela ne pozabite na predel med prsti. Pri pripravi morate paziti tudi na to, da so orodja, ki jih uporabljate za mešanje, pravilno očiščena; sicer bi lahko okužili vso pripravljeno zmes.

• Zakaj Aloe vera gel?

Aloe vera gel je odličen vlažilec, ki hkrati deluje tudi protivnetno in regenerativno. Preprečuje izsuševanje kože in jo pomirja.


• Zakaj eterično olje čajevca?

Eterična olja so zelo močna, zato je potrebno eterična olja vedno razredčiti. Imajo odlično protimikrobno delovanje. Predvsem eterično olje čajevca je znano, da deluje antibakterijsko, protivirusno in antiseptično, pa tudi protivnetno.

ČISTILNO SREDSTVO Z VSEBNOSTJO ALKOHOLA

Za bolj temeljito čiščenje rok priporočamo čistilno sredstvo z vsebnostjo alkohola, ki je nepogrešljiv za temeljito razkuževanje. Za pripravo potrebujete:

• 86 ml 70-odstotnega alkohola
• 10 ml gel Aloe vere
• 2 ml eteričnega olja čajevca
• 2 ml eteričnega olja sivke (za prijetnejši vonj)

POSTOPEK: najprej v posodi z žlico zmešajte alkohol in aloe vero. Alkohol in aloe vero mešajte tako dolgo, dokler se sestavini popolnoma ne zmešata med sabo. Za prijetnejši vonj dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke, nato pa zmes prelijte v stekleničko. Pri doziranju bodite pozorni, da v mešanico, ko ste odmerili alkohol, ne dodajate preveč drugih sestavin, saj bi s povečevanjem volumna zmanjšali delež čistega alkohola, ki mora predstavljati vsaj 60 odstotkov.
Na tem mestu je potrebno poudariti še enkrat, da bo sredstvo delovalo kot razkužilo le v primeru, če bo v njem najmanj 60 odstotkov volumskih delov alkohola (se pravi čistega alkohola), torej mora vsebovati med 60-ali 70-odstotne raztopine alkohola. Aloe vera bo poskrbela za nekoliko bolj gelno teksturo, hkrati pa bo tudi pomirila kožo.

Pomembno je, da sestavine dobro premešamo in jih vstavimo v čisto stekleničko z razpršilom. Razkužilo uporabimo vsakič, ko smo mi ali naš družinski član izpostavljen pogojem, ki ne omogočajo umivanje rok. Če to naredimo še z naravnimi izdelki, nam bo koža hvaležna. Primanjkovanje razkužil v lekarnah in specializiranih trgovinah nam tako daje priložnost, da na naraven način sami poskrbimo za nego kože rok nas in naših družinskih članov.

Nasveti za umivanje rok (vir NJZ)