Povišan holesterol je eden ključnih dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Čeprav je medicinska intervencija pogosto nujna, lahko posamezniki sami z življenjskimi spremembami bistveno izboljšajo svoje stanje. Prvi korak je zagotovo skrb za preventivo, še preden holesterol doseže vrednosti, ki lahko ogrozijo zdravje.

V nadaljevanju predstavljamo ključne informacije o LDL in HDL holesterolu, trigliceridih ter o vlogi biostatinov pri zniževanju holesterola. Prav tako navajamo nasvete strokovnjakov za obvladovanje povišanega holesterola, ki temeljijo na znanstvenih in medicinskih priporočilih.

LDL in HDL holesterol: Kaj moramo vedeti?

Holesterol je maščobna snov, ki jo telo potrebuje za normalno delovanje, vendar previsoke vrednosti, predvsem LDL holesterola (“slabega” holesterola), povečujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja, da so povišane vrednosti LDL holesterola eden ključnih dejavnikov tveganja za bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap in ateroskleroza.

LDL holesterol prispeva k nalaganju maščob na stene arterij, kar vodi do zoženja in otrdelosti žil. Po drugi strani je HDL holesterol (“dober” holesterol) koristen, saj pomaga odstranjevati presežni holesterol iz tkiv nazaj v jetra, kjer se ta razgradi in izloči. Višje ravni HDL holesterola lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca, saj delujejo zaščitno na ožilje.

Prvi korak za obvladovanje ravni holesterola v krvi je zagotovo skrb za preventivo, še preden holesterol doseže vrednosti, ki lahko ogrozijo naše zdravje.

Holesterol – meja in mejne vrednosti

Za odrasle je priporočljivo, da redno preverjajo svoje vrednosti holesterola, pri čemer meja holesterola za LDL znaša okoli 3 mmol/L, medtem ko je idealna vrednost HDL pri ženskah nad 1,2 mmol/L, pri moških pa nad 1 mmol/L.

Poleg samih vrednosti holesterola je čas za ukrepanje odvisen tudi od tega, v katero skupino ogroženosti za srčno-žilne bolezni spadate. To lahko ugotovite s posvetom z zdravnikom ali obiskom diplomirane medicinske sestre v referenčni ambulanti. Tam vas bodo na podlagi izvidov in vprašalnikov uvrstili v določeno skupino ogroženosti. Če spadate v skupino z visoko ali zelo visoko ogroženostjo je že rahlo povišan holesterol težaven in je potrebno ukrepati. Če pa spadate v skupino z majhno do zmerno visoko ogroženostjo za srčno-žilne bolezni, rahlo povišan holesterol še ni znak za paniko. Je pa to znak, da morate postati na vrednosti holesterola pozorni in začeti spreminjati življenjski slog.

Trigliceridi: Kaj jih povzroča in kako jih nadzirati?

Poleg holesterola so za zdravje srca pomembni tudi trigliceridi, oblika maščobe v krvi, ki se uporablja kot energijski vir. Stroka iz Zveze za srce opozarja, da so povišane vrednosti trigliceridov povezane s prekomerno telesno težo, nezdravo prehrano in telesno neaktivnostjo, kar povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Optimalna vrednost trigliceridov je pod 1,7 mmol/L, višje vrednosti pa lahko povzročijo aterosklerozo.


Za zmanjšanje trigliceridov strokovnjaki priporočajo omejevanje vnosa sladkorjev, nasičenih maščob in alkohola, ter povečanje vnosa živil, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so ribe, lanena semena in oreščki.

Strokovnjaki so si enotni, da so za ohranjanje uravnoteženega holesterola v krvi ključni trije temelji: uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost in učinkovito obvladovanje stresa.

Prehrana: Ključni dejavnik, ko gre za povišan holesterol

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja, da je zdrava prehrana temeljni dejavnik pri obvladovanju povišanega holesterola. Priporočljivo je uživanje hrane, bogate z vlakninami (npr. polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava), nenasičenimi maščobami (npr. oljčno olje, oreščki) in antioksidanti, ki ščitijo celice pred poškodbami.

Strokovnjaki Centra medicine dela, prometa in športa priporočajo zmanjšanje vnosa nasičenih maščob in transmaščob, ki jih najdemo v predelani hrani, rdečem mesu in polnomastnih mlečnih izdelkih. Prav tako je pomembno omejiti vnos enostavnih sladkorjev in soli. V dnevno prehrano je priporočljivo vključiti več zelenolistne zelenjave, polnozrnatih izdelkov in stročnic, ki so bogati viri vlaknin in pomagajo pri zniževanju LDL holesterola.

  • Polnozrnate žitarice
  • Stročnice
  • Sadje
  • (Zelenolistna) zelenjava
  • Oljčno olje
  • Oreščki
  • Predelana hrana (npr. salame in drugi suho-mesni izdelki)
  • Rdeče meso
  • Polnomastni mlečni izdelki
  • Sladkorji
  • Soli

Vloga telesne aktivnosti

Redna telesna vadba pomaga ne samo pri zniževanju LDL holesterola, ampak tudi pri poviševanju HDL holesterola. ZVD – Center za preventivo poudarja, da zmerna telesna dejavnost, kot je hoja, plavanje ali kolesarjenje, vsaj 30 minut na dan, pozitivno vpliva na zdravje srca in ožilja. S tem zmanjšujemo tudi vrednosti trigliceridov in nadzorujemo telesno težo, kar dodatno prispeva k znižanju povišanega holesterola.

Prenehanje kajenja in obvladovanje stresa

Zveza za srce izpostavlja, da kajenje znižuje raven HDL holesterola in poškoduje stene arterij, kar vodi v nastanek ateroskleroze. Prenehanje kajenja ne le izboljša raven holesterola, ampak tudi zmanjša tveganje za številne druge zdravstvene težave, vključno z rakom in kroničnimi pljučnimi boleznimi.


Dolgotrajna izpostavljenost stresu lahko poveča tveganje za povišan holesterol. Strokovnjaki iz Centra medicine dela, prometa in športa priporočajo sprostitvene tehnike, kot so joga, meditacija in dihalne vaje, ki dokazano zmanjšujejo raven stresa in izboljšujejo splošno zdravje.

Biostatine: Naravna podpora pri nadzoru holesterola


Ko spremembe življenjskega sloga niso dovolj za zniževanje holesterola, se lahko uporabijo Biostatine – naravno prehransko dopolnilo, ki vsebuje obogateno sestavo naravnih učinkovin – fermentiran rdeči riž, rastlinski steroli iz soje, suhi izvleček listov artičoke, bioflavonoidi iz citrusov. Dodatno pa Biostatine vsebuje še vitamine B1 in B2. Rastlinski steroli so spojine, ki so podobne holesterolu, vendar delujejo tako, da zmanjšujejo absorpcijo holesterola v črevesju.

Prehransko dopolnilo Biostatine priporočamo:

  1. Osebam z rahlo do zmerno povišanimi vrednostmi skupnega holesterola v krvi (med 5-8 mml/L).
  2. Vsem, ki si želijo po naravni poti vzdrževati normalne ravni holesterola v krvi.
  3. Vsem, ki skrbijo za svoje srce in ožilje.
  4. Vsem, ki dajejo prednost naravi.

Dopolnilo Biostatine je posebej zasnovano za naravno uravnavanje holesterola in je primerno za tiste, ki imate rahlo do zmerno povišan holesterol (ko še ne govorimo o bolezenskem stanju). 

Učinkovitost rastlinskih sterolov je klinično dokazana, zato so biostatini koristni predvsem za osebe, ki imajo povišano tveganje za srčno-žilne bolezni (vrednosti celokupnega holesterola so med 5 in 8 mml/L).

Rastlinski steroli v črevesju tekmujejo s holesterolom za absorpcijo, s čimer zmanjšujejo njegovo vsrkavanje v kri. To pomeni, da se v telesu kopiči manj LDL holesterola, izboljša se lipidni profil in zmanjša se tveganje za nastanek ateroskleroze in s tem za srčno-žilne zaplete. Priporočljivo je, da osebe s povišanim holesterolom dnevno zaužijejo okoli 0,8 g rastlinskih sterolov, kar ustreza vnosu dveh Biostatine tablet na dan.


Strokovnjaki, kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, priporočajo kombinacijo prehranskih dopolnil in zdravih življenjskih navad za učinkovito upravljanje povišanega holesterola, pri čemer lahko naravna prehranska dopolnila, kot so Biostatine, igrajo pomembno vlogo pri naravnem zniževanju LDL holesterola.

Kako pogosto preverjati holesterol v krvi?

Po podatkih NIJZ je priporočljivo redno preverjanje vrednosti holesterola. Odrasli naj bi holesterol preverili vsaj vsakih pet let, pri povišanih vrednostih ali dejavnikih tveganja pa je priporočljivo bolj redno spremljanje, tudi vsakih šest mesecev.

Povišan holesterol v krvi – celosten pristop za obvladovanje holesterola

Povišan holesterol je resno stanje, ki povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Spremembe življenjskega sloga, vključno z zdravo prehrano, redno telesno dejavnostjo, prenehanjem kajenja in obvladovanjem stresa, lahko bistveno prispevajo k znižanju vrednosti holesterola in izboljšanju zdravja srca.

Pri nekaterih osebah je lahko prava izbira tudi uporaba biostatinov, ki učinkovito znižujejo raven LDL holesterola. Redni zdravstveni pregledi in posveti z zdravnikom so ključni za dolgoročno obvladovanje povišanega holesterola.

Sanofarmov Celostni program za uravnotežen holesterol v krvi po naravni poti nudi podporo z bogato sestavo naravnih učinkovin, kot so rastlinski steroli, ki zmanjšujejo absorpcijo holesterola v prebavilih, izvlečki artičoke, bioflavonoidi iz citrusov. Tej obogateni formuli sta dodana še vitamina B1 in B2.

Poleg tega vključuje tudi prehranski načrt, ki je prilagojen posameznikovim potrebam.

Pristop k uravnavanju holesterola vključuje tudi vodenje zdravega življenjskega sloga z nasveti za telesno aktivnost in strategije za zmanjševanje stresa.

Ta program je namenjen vsem, ki se zavedajo pomena vzdrževanja normalnih ravni holesterola v krvi ter si želijo celovitega pristopa k zdravju srca in ožilja.

Viri:


• Skupaj za zdravje – “Zvišane maščobe v krvi in vpliv na moje zdravje” https://www.skupajzazdravje.si/zdrava-prehrana/zvisane-mascobe-v-krvi-in-vpliv-na-moje-zdravje/
• ZVD – “Nasveti in vaje za izboljšanje zdravja”
https://www.zvd.si/medicina-dela-prometa-in-sporta/nasveti-in-vaje-zvd/#vsebina-01
• Zveza za srce – “Preprečevanje bolezni srca in ožilja”
https://zasrce.si/
• Sanofarm – “Biostatini: naravna podpora za uravnavanje holesterola”
https://sanofarm.si/izdelek/biostatine/