Jetra so izrednega pomena za presnovo in odstranjevanje škodljivih snovi iz človeškega telesa. Sodelujejo pri sintezi hormonov in holesterola (pomemben del vsake celične membrane). Zdrava jetra imajo ključno vlogo pri uravnavanju holesterola v krvi: pomagajo namreč ohranjati ravnovesje med ‘dobrim’ (HDL) in ‘slabim’ (LDL) holesterolom. V jetrih nastane približno polovica holesterola, preostanek ga dobimo iz hrane.

Pomembno je ravnovesje med dobrim in slabim holesterolom

Pomembno je razumeti, da je holesterol, ki ga proizvajajo jetra, ključen za delovanje našega telesa. Vendar pa je ravnovesje tega holesterola v krvi ključnega pomena. Preveč “slabega” holesterola (LDL) lahko povzroči težave s srcem, medtem ko “dober” holesterol (HDL) pomaga odstranjevati odvečni holesterol iz krvi.

Zdrava jetra so čistilna naprava celotnega organizma. Razstrupljanje je tako prava izbira za tiste, ki se zavedamo, da lahko sami zelo veliko pripomoremo k ohranjanju lastnega zdravja. Vendar ne smemo hiteti. Jetra za razmastitev in obnovo dokazano potrebujejo 3 mesece. Strokovnjaki priporočajo, da se razstrupljamo enkrat na leto.

Po obdobju razstrupljanja jeter še poskrbimo, da imamo vrednost skupnega holesterola v krvi do 5,0 mmol/l. Vrednosti, ki so višje od 6.5 mmol/l, so že alarmantne in ukrepe za zniževanje holesterola bi morali začeti že preden pridemo do te točke.

Znaki, s katerimi nas telo opozarja, da so jetra preobremenjena

Za bolezni jeter je značilno, da se pokažejo zelo pozno, ko so že močno napredovala. Jetra so namreč organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, zato težav z njimi ne občutimo. Treba je torej biti pozoren na znake, s katerimi nas telo opozarja, da so jetra preobremenjena. Najpogosteje so to:

 • Srbeča koža
  Srbenje se pojavlja po celotnem telesu. Koža je lahko videti povsem normalno.
 • Otekanje nog in gležnjev
  Kadar jetra ne morejo opravljati svoje naloge, se lahko voda zadržuje v nogah, kar povzroča otekanje, potrjujejo na kliniki Mayo.
 • Rumenkaste oči ali koža, temen urin in svetlo blato
  Pri razgradnji starih krvnih celic jetra proizvajajo bilirubin – spojino rumene barve. Medtem, ko zdrava jetra nimajo težav pri odstranjevanju bilirubina iz telesa, ga obremenjena težko razgradijo, zaradi česar se začne nalagati v koži in očeh. Koža tako lahko postane rumena, prav tako oči in to prepoznamo kot zlatenico. Tudi temen urin in svetlo blato je lahko znak zlatenice.
 • Bolečine v sklepih
  V sklepih se pojavijo bolečine, podobne artritisu, te so lahko simptom bolezni jeter.

Ali ste vedeli?

Slovensko farmacevtsko društvo v e-knjižici Zdravila in jetra navaja, da sta med rastlinami, ki jih uporabljamo za zaščito in hitrejšo obnovo jeter, pomembna predvsem pegasti badelj in malo manj znana šisandra. Večina nas pozna pegasti badelj, le malo pa nas ve, da je SILIMARIN, učinkovina iz plodov te rastline, tisti, ki dokazano zdravi jetra, vendar le v primernem dnevnem odmerku in ustrezni terapiji. Slovensko farmacevtsko društvo navaja v e-knjižici, da je priporočljiv dnevni odmerek 200–400 mg silimarina, če uživamo pripravke iz rastline (vir: https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/o-pravilni-in-varni-uporabi-zdravil-zdravila-in-jetra.pdf).

Odlična kombinacija učinkovin za podporo delovanju jeter in za vzdrževanje normalne ravni holesterola v krvi

V izdelku Liverin Forte!

 • NAMEN: pegasti badelj (Silybum marianum) vsebuje silimarin, ki sodeluje pri zaščiti in zdravju jeter (hepatoprotektiv). Pomaga ohranjati delovanje jeter in prispeva k zaščiti jeter. Dodatno pospešuje prebavo in čiščenje telesa.
 • PRIPOROČENA DOLŽINA TRETMAJA: 3-mesečni tretma (1 škatlica po 240 tablet).
 • PRIMERNO: po daljših obdobjih nezdravega prehranjevanja in stresnemu načinu življenja.
 • VSEBINA: tablete, ki jih spijemo s pomočjo vode.
 • JEMANJE: svetuje se jemanje 3 tablet na dan, po eno pred vsakim glavnim obrokom (zajtrk, kosilo, večerja).
 • FORMULA: originalna formula, v kateri poleg pegastega badlja združuje izvlečke še 11 drugih aktivnih učinkovin za popolno razstrupljanje jeter in čiščenje telesa. Poleg učinkovine silimarin vsebuje tudi sladki koren, indijsko kosmuljo, vitamine B, vitamin E.
 • NARAVNE SESTAVINE V IZDELKU: pegasti badelj, golostebelni sladki koren, indijska kosmulja.