Jetra predstavljajo enega izmed najpomembnejših organov našega telesa, saj opravljajo več kot 500 funkcij, hkrati pa delujejo kot njegova čistilna naprava. V osnovi je njihova naloga proizvodnja žolča za prebavo hrane, presnavljajo tudi ogljikove hidrate in maščobe ter proizvajajo faktorje za strjevanje krvi, v katerih se razgrajuje hemoglobin iz rdečih krvničk ter večina strupov in zdravil. Dobro delovanje jeter je ključnega pomena za splošno dobro zdravje in počutje. A slabe prehranjevalne navade, pomanjkanje spanja ter gibanja in škodljive razvade, kot so prekomerno pitje alkohola, uživanje predelane hrane, pitje sladkih pijač, jemanje zdravil, jih lahko močno obremenijo ter vodijo v razna bolezenska stanja. Dobra novica je, da imajo jetra zelo dobro regenerativno sposobnost, a žal se ne morejo obnavljati v nedogled in pri dolgotrajnih preobremenitvah lahko pride do izčrpanja.

Kaj je največja težava?

Pri obremenjenih jetrih se težava pojavi v presnovi maščob, saj se te začnejo kopičiti znotraj samega organa, pri čemur lahko poškodujejo hepatocite in vodijo v vnetja. O zamaščenih jetrih, ki jih ima že vsak 4. Slovenec*, govorimo takrat, ko maščobe presežejo 5 % njihove teže in pričnejo ovirati njihovo delovanje. Takšno stanje jeter je alarmantno, obenem pa ga težko prepoznamo, saj poteka brez izrazitih simptomov.

Prepoznajte znake zamaščenih jeter

Najočitnejši znaki zamaščenih jeter so denimo: 

  •  kopičenje maščobe v predelu trebuha, 
  • nenehna utrujenost
  • poslabšana koncentracija, 
  • konstantni glavoboli
  • oslabljena prebava, 
  • težave s kožo, ki pa so sicer značilni tudi za mnoga druga bolezenska stanja. 

Da imamo zamaščena jetra tako največkrat odkrijemo popolnoma naključno!

Kaj je rešitev za zamaščena jetra?

Zdravila, ki bi učinkovito zdravila zamaščena jetra, na žalost ni. Najbolj učinkovita terapija je zdrav življenjski slog, ki vključuje redno, uravnoteženo in zdravo prehrano, vsakodnevno telesno aktivnost in zmernost pri pitju alkohola, kave ter sladkih napitkov, in pa seveda opustitev kajenja. Učinkovita podpora za razbremenitev jeter je tudi sezonsko razstrupljanje, ki ga priporočamo vsem, ki nezdravo živite in zlasti po praznikih ter večjih slavjih, ko so mize praviloma bogato obložene z jedačo in pijačo, jetra pa absolutno preobremenjena s presnovnimi procesi.

Vendar bodite pazljivi – v enem dnevu ali tednu telesa ne bomo očistili vseh strupov, ki so se tam nabirali skozi leta. Instant rešitve za zamaščena jetra namreč ni, zato se je treba razstrupljanja lotiti na varen in naraven način.

*Lekarniška zbornica Slovenije, 2018.