Kašelj velja za najbolj pogost simptom respiratornih bolezni. Da bi otroku pomagali pri spopadanju z motečim kašljem, je pomembno, da ga znamo pravilno in pravočasno pomiriti. Pri tem si lahko pomagamo z naravnimi pripravki, ki so primerni tudi za najmlajše otroke.

Pri kašlju gre za okužbo dihalnih organov, ki jo v 90 % povzročajo virusi in ne bakterije. Obstaja pa preko 200 različnih vrst respiratornih virusov. Zato zimski meseci poleg radosti na snegu prinašajo tudi več neprespanih noči, obiskov pri otroškem zdravniku in izostankov iz dela oziroma vrtca ali šole.

Ustrezno ukrepanje pri otroškem kašlju je pomembno iz več vidikov. Na eni strani omogočimo otroku nemoteno igro ter boljši spanec, saj je kašljanje zanj naporno in izčrpava telo. Na drugi strani pa preprečimo slabši potek bolezni in okužbe, saj je nabrana sluz v dihalih idealno gojišče za razvoj bakterij in virusov.

Posebno pozornost namenimo mlajšim otrokom, ki se še ne znajo pravilno izkašljevati. Pogosto je tako, da izmeček, ki ga proizvajajo pljuča, pogoltnejo namesto izpljunejo, s tem pa se sluz izliva v grlo in sapnik, kar stimulira nov naval kašlja in podaljšuje čas trajanja kašlja.

Kaj povzroča kašelj?

Kašelj je pomemben refleksni mehanizem, ki pomaga pri čiščenju dihalnih poti. Povzročajo ga različni dejavniki, ki dražijo dihala.

 • Vnetni dražljaji: akutne okužbe zgornjih (prehlad) in spodnjih (bronhitis) dihalnih poti, ki jih povzročajo bakterije ali virusi.
 • Mehanični dražljaji: tujki, ki zaidejo v dihalne poti (npr. prašni delci).
 • Kemični dražljaji: dražeči plini, kot je cigaretni dim, klor, itd.
 • Toplotni dražljaji: vdihovanje vročega ali mrzlega zraka.

Suh ali moker kašelj

Dobro je vedeti, da med suhim in mokrim kašljem obstajajo razlike. Suh kašelj se najpogosteje pojavi ob pričetku prehladnega ali virusnega obolenja. Gre za dražeč neproduktivni kašelj, ki se pojavlja v napadih in ga lahko spremljajo bolečine v žrelu. Otrok pokašljuje, pri tem pa ne izloča nobene sluzi. V tej fazi je pomembno, da kašelj pomirjamo. Moker kašelj se razvije z razvojem okužbe, ko otrok začne izkašljevati gosto sluz iz dihalnih poti. Produktivnega kašlja ne zaviramo, saj se s tem čistijo izločki iz spodnjih dihal. Moramo pa zmanjšati viskoznost sluzi in s tem olajšati izkašljevanje.

Včasih je težko določiti vrsto kašlja, zato smo starši v zadregi, kateri sirup naj ponudimo otroku; ali tistegaza umirjanje kašlja, ali pa takega, ki redči sluz za lažje izkašljevanje. Tej zadregi se lahko izognete z izbiro fitoterapevtskega izdelka na osnovi naravnih učinkovin, kot na primer evkalipt in timijan, ki blažita tako suh kot moker kašelj, saj olajšata izkašljevanje.

Ko otrok kašlja – kdaj k zdravniku?

Posebno pozornost moramo nameniti otrokom mlajšim od 3 mesecev. V tem primeru je nujno, da otroka odpeljemo k zdravniku. Na splošno pa velja pravilo, da pri kašlju obiščemo zdravnika vedno, ko otrok:

 • ima težave z dihanjem in/ali požiranjem,
 • ima visoko vročino, ki traja več dni,
 • zavrača tekočino in hrano,
 • ima bolečine v prsih pri globokem dihanju,
 • izkašljuje rumeno ali zeleno sluz pri mokrem kašlju, pri tem pa še bruha,
 • se zdi vidno bolan in utrujen, in/ali ko,
 • kašlja že dva tedna, pri tem pa se kašelj ni niti malo izboljšal ali pomiril.

Rešitve iz narave že od prvih mesecev starosti naprej

Otroku lahko olajšamo moteč kašelj z različnimi ukrepi.

 1. Otrok naj pije čim več tople tekočine, ki pogreje telo. Hidriranje telesa prispeva k širjenju dihalnih poti, hkrati pa redči gosto sluz.
 2. Redno prezračujte prostore, in iz okolja odstranite razne dražljaje, ki bi stanje dodatno poslabšali.
 3. Izvajajte inhalacije, ali pa uporabite osvežilce zraka. Pred spanjem kanite nekaj kapljic eteričnega olja, primernega starosti otroka, v izparilnik.
 4. Če je nos zamašen, bo otrok dihal skozi usta, s čimer se kašelj le spodbuja. Zato poskrbite za redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino.
 5. Pomagate si lahko tudi z izdelki za umirjanje kašlja. Vendar, bodite pozorni pri izbiri, saj niso vsi primerni za najmlajše uporabnike. Predvsem je pomembno to, da ne vsebujejo sestavin, kot so umetna sladila, sladkorji, umetna barvila in arome. Narava še vedno ponuja najbolj varne in učinkovite rešitve, ki jim lahko zaupate. Tudi sirupi niso vedno najboljša izbira, saj vsebujejo večje količine sladkorja.

Zmagovalna kombinacija v boju s kašljem naj bo vedno v vaši domači lekarni

V FITOBIMBI naravni lekarni boste našli kombinacijo Bronhamil peroralne suspenzije in Fitobalm balzamičnega gela, katero učinkovitost potrjujejo tudi številni pediatri in zadovoljni starši. Izdelka, ki vsebujeta visokokakovostne učinkovine v pravilnih razmerjih, delujeta tako, da celostno blažita težave zgornjih dihalnih poti in obeh vrst kašlja.

Kombinirate ju lahko tako, da podnevi otroku ponudite Bronhamil, ki blaži tako moker kot suh kašelj, pred spanjem pa namažite prsni koš s Fitobalm gelom, ki bo otroku odprl dihalne poti in omogočil miren spanec. Eterična olja bora, timijana in evkalipta redčijo sluz in lajšajo izkašljevanje, izvleček trpotca pa blagodejno deluje na zgornje dihalne poti in tako zaščiti sluznico ter pomiri dražeč kašelj.

Fitobalm gel ne vsebuje kafre, mentola, smol in vazelina, zato ga lahko uporabljate tudi pri otroku, ki je star le nekaj mesecev. Bronhamil pa je primeren za otroke od 6. meseca starosti naprej.

Z ustreznimi fitoterapevtskimi pripravki lahko učinkovito ukrepate tako pri suhem kot pri mokrem kašlju. Otroku raje ponudite suspenzijo, saj le-ta v primerjavi s sirupi ne vsebuje sladkorjev. Tradicionalne recepture na podlagi rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj predstavljajo najboljšo izbiro, ko želite otroku pomagati pri spopadanju s kašljem in pri prebolevanju bolezni.