Kašelj je eden izmed najbolj motečih in tudi najbolj pogostih simptomov prehladnih in respiratornih obolenj, ki so trenutno v polnem razmahu. Starši včasih nismo prepričani, kako pravilno ukrepati. Skrbi nas, da morda ne gre za kaj hujšega, ali pa ne vemo, kdaj je tista točka, ko si rečemo, da moramo obiskati otroškega zdravnika. Kako lahko prepoznamo, ali gre za resnejšo težavo, ali pa je dovolj, da otroka negujemo doma in mu ponudimo varne naravne pripravke za lajšanje kašlja?

Kašelj ima pomembno funkcijo pri prebolevanju bolezni

Čeprav starši želimo otroku olajšati mučno kašljanje, ni dobro, da na kašelj gledamo kot na simptom, ki ga je nujno treba zaustaviti. Kašljanje je namreč refleksno-obrambni mehanizem, ki ga je telo razvilo zato, da se odvečna sluz in tujki lahko čim hitreje izločijo iz dihalnih poti.
Kašljanje otroku omogoča, da po naravni poti očisti zgornje dihalne poti, in s tem posledično tudi preboli okužbo. Če kašelj umetno zaviramo z zdravili, bodo patogeni kot povzročitelji okužbe še vedno prisotni, kar pa lahko povzroči resnejše zaplete. Ravno zato so zdravila za zaviranje kašlja neprimerna za otroke.
Vendar to še ne pomeni, da otroku ne moremo pomagati pri lajšanju kašljanja ter mu zagotovimo več udobja in boljše počutje, dokler le-ta ne mine. V domači lekarni je zatorej dobro imeti pripravke, ki so posebej zasnovani za lajšanje kašlja pri otrocih.

Kdaj je kašelj vzrok za skrb? 

Največkrat kašelj izzveni sam od sebe, vendar lahko vztraja precej dlje od ostalih simptomov pri prebolevanju okužbe. Ker so otroci v zimskem času bolj izpostavljeni okužbam in pogosteje obolevajo za prehladnimi obolenji, se zdi, da se obdobja kašljanja lahko vlečejo zelo dolgo.
Vendar takšen podaljšan kašelj ni vedno razlog za preplah, posebej če se otrok dobro počuti, normalno jè, nima povišane telesne temperature, je živahen in se aktivno igra. Pomembno je, da opazujemo otroka, da bi prepoznali, ali je njegovo vedenje drugačno kot običajno.

V splošnem pa velja pravilo, da obiščemo otroškega zdravnika v primeru, ko:

 • se kašlju pridružijo težave z dihanjem,
 • telesna temperatura ne pojenja po parih dneh,
 • so prisotne bolečine v prsih ali ušesih,
 • otrok zavrača hrano in tekočino,
 • je otrok zelo utrujen in zaspan ali/in, če,
 • opazimo, da otrok izkašljuje rumeno ali zeleno sluz, ki je lahko pomešana s krvjo.

Znak, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti, je tudi to, da se kašljanje po dveh tednih niti malo ne izboljša oz. pomiri. Takrat je smiselno, da se posvetujemo z zdravnikom.

Mlajši otroci potrebujejo posebno pozornost

Majhni otroci, mlajši od 6 mesecev, še ne znajo pravilno izkašljevati, saj sluzi iz dihal ne izpljunejo, ampak jo pogoltnejo ali izbruhajo. Prav tako težko povejo, če jih kaj posebej boli in kako se počutijo. Zato je najbolje, da dojenčka odpeljemo k zdravniku, saj sami ne moremo določiti resnosti težav.

Čeprav je na trgu veliko ponudbe, moramo biti posebej pozorni pri izbiri izdelkov proti kašlju, ko gre za naše najmlajše. Narava še vedno ponuja najbolj varne in učinkovite rešitve s tradicionalnimi izvlečki zelišč. Pomembno pa je, da tudi naravni pripravki ne vsebujejo umetnih snovi, kot so barvila, arome in sladila, saj le-ta dodatno obremenjujejo telo.

Naj bo suh ali moker, kašelj lahko učinkovito olajšamo s pomočjo narave

Čeprav imata tako suh kot moker kašelj nekaj svojih tipičnih značilnosti, smo starši lahko še vedno v dvomih, kateri sirup ponuditi otroku. Nekateri sirupi so namenjeni pomirjanju kašlja, spet drugi pa učinkujejo le pri izkašljevanju. Tej zadregi se lahko izognemo z izbiro fitoterapevtskega izdelka, ki učinkovito deluje pri obeh vrstah kašlja.

Fitobimbi Bronhamil svojo moč črpa iz fitoterapije

Številni pediatri in zadovoljni starši že 15 let zaupajo Bronhamilu, iz naravne lekarne FITOBIMBI, ki celostno blaži težave zgornjih dihalnih poti. Visokokakovostne učinkovine v pravih razmerjih pomagajo staršem učinkovito ukrepati tako pri suhem kot pri mokrem kašlju. Eterična olja bora, timijana in evkalipta redčijo sluz in lajšajo izkašljevanje, izvleček trpotca pa blagodejno deluje na zgornje dihalne poti, s čimer zaščiti sluznico in pomirja dražeč kašelj.

Fitobimbi Bronhamil peroralna suspenzija je primerna za otroke od 6. meseca dalje, ne vsebuje glutena, barvil in umetnih arom, za prijeten okus, pa je dodan zgoščen pomarančni sok.

Fitobimbi Bronhamil – pomoč iz narave, ki ne sme manjkati v domači lekarni

Ali ste vedeli?

 • Šoloobvezni otroci v povprečju zbolijo od sedem-do desetkrat na leto zaradi okužbe zgornjih dihalnih poti.
 • Pri 10% otrok kašelj, povezan z akutno okužbo dihal, lahko traja več kot 4 tedne.
 • Pri bakterijskih okužbah je izkašljana sluz običajno rumeno-zelena ali rjava.
 • Suspenzije v primerjavi s sirupi ne vsebujejo dodanega sladkorja.
 • Fitoterapija je veda, ki za lajšanje zdravstvenih težav ali za preventivo pred določenimi boleznimi uporablja točno določene dele rastlin oz. njihove izvlečke, v pravih razmerjih.