Za jetra pravijo, da so motor našega telesa, saj vsakodnevno skrbijo za več kot 500 življenjsko pomembnih nalog. Med drugimi so zadolžena tudi za razgradnjo škodljivih snovi (cigaretni dim, zdravila, kontracepcijske tablete in druga zdravila, alkohol, kemikalije v čistilih), ki jih vsakodnevno vnašamo v organizem. Na žalost pa je tudi moderen življenjski slog zelo mačehovski do jeter: krepka hrana in premalo gibanja ter skoraj neizogibni vsakodnevni stres zamastijo naša jetra.

Zamaščenosti ne čutimo, rdeča luč se lahko prižge prepozno

Zamaščenost jeter pomeni, da se veliki delčki trigliceridnih maščob začnejo zbirati v jetrnih celicah in predstavljajo vsaj 5 odstotkov jeter. Če bolnik nič ne ukrene, se jetra lahko vnamejo, brazgotinijo, sledita lahko ciroza in odpoved jeter.

Težav pa mnogokrat sploh ne opazimo, saj jetra niso oživčeno tkivo. Ko se pojavi bolečina, so ta že zelo prizadeta. V predhodni fazi pa lahko postanemo le utrujeni, upočasni se prebava, naraste telesna teža oz. se maščoba nabira na trebuhu, pogosti so vetrovi, srbi nas koža… Šele iz temeljite krvne slike lahko neposredno ugotovimo, da so jetrne vrednosti povišane.

Jetra imajo samoobnovitveno funkcijo

In kaj lahko storimo, da poškodbe jeter saniramo? Vsekakor k njihovemu zdravju veliko prispeva zdrav način življenja, ki se začne pri gibanju in urejeni, polnovredni prehrani ter uživanju zadostnih količin vode.

Poleg zdrave prehrane in rednega gibanja pa se vsakoletno priporoča tudi trimesečni tretma razstrupljanja jeter. Bližnjice ne bodo delovale, saj ta organ dokazano potrebuje za regeneracijo tri mesece. Pri tem nas najbolje zna podpreti narava sama. Njene modrosti, so v standardizirani količini, ki zagotavlja vedno ustrezno dozo aktivne učinkovine, z znanjem vrhunske fitoterapije prelite v izdelke za podporo pri razstrupljanju.

Kateri izdelek za podporo pri razstrupljanju izbrati?

Farmacevti za čiščenje jeter najbolj priporočajo izdelek Liverin Forte*, ki deluje celostno in ga poznajo v mnogih
državah. »Zaradi učinkovitosti preparat Liverin Forte prodajamo v več kot petdesetih državah po vsem svetu,« pravi dr. Anna Crupi, vodja razvoja in raziskav iz laboratorijev Pharmalife Research, in poudarja, da je kombinacija zdravilnih zelišč v tem dopolnilu zelo skrbno izbrana. Visoka koncentracija silimarina iz pegastega badlja, najbolj raziskane snovi za razstrupljanje in obnovo jeter, sladki koren, indijska kosmulja, kompleks vitaminov B in vitamin E sestavljajo originalno formulo in jeter ne le razstrupijo, temveč jih tudi obnovijo in zaščitijo pred nadaljnjimi negativnimi vplivi.

Katarina, 31 let

Počutila sem se utrujeno, brez energije in to pripisovala spomladanski utrujenosti. Ob slabem počutju sem bolj pogosto začutila tudi glavobol. A ko se utrujenost ni in ni končala, sem vedela, da moram nekaj narediti. Prijateljica mi je svetovala tretma za jetra z Liverinom Forte, ki jo vsako leto naredi tudi sama, saj že vrsto let jemlje kontracepcijske tablete. Po treh mesecih rednega jemanja 3 tablet na dan, je utrujenost zamenjalo boljše počutje, imam več energije, čutim, da je v meni več življenja. Tako je vsakoletna 3 mesečna jetrna kura postala moja investicija v prihodnost. 

*Najbolj priporočen hepatoprotektiv po izboru slovenskih lekarnarjev 2016-17.