Ali opažate, da se vaš otrok težko osredotoča in uči? Je nenehno utrujen in izčrpan? Pomanjkanje pozornosti in zbranosti sta postali stalnica v življenju sodobnih otrok. Kako starši lahko pomagamo? Fitobimbi naravna lekarna ponuja rešitev – naravno podporo kognitivnim funkcijam otrok, ki sedijo za šolskimi klopmi.

Prvi šolski zvonci navdajajo otroke s posebnim veseljem in pričakovanji. A s tem, ko otroci stopajo skozi šolska vrata, se odpre tudi vrsta novih izzivov, tako zanje kot za nas, starše.


Medtem ko se vsakodnevne obveznosti kar množijo, otroci postajajo vedno bolj obremenjeni. Nekdaj preprosti šolski dnevi so zdaj poleg vseh šolskih obveznosti preplavljeni tudi z dodatnimi dejavnostmi, vse v želji, da bi naši otroci dosegali kar najboljše rezultate pri vsem, kar počnejo.


Za piko na i pa se s tehnološkim razvojem dviguje tudi stopnja digitalizacije. Pametni telefoni, tablice in druge elektronske naprave postajajo nepogrešljivi del našega vsakdana, a kaj to pomeni za naše otroke?
Nič čudnega, da zmes obeh dejavnikov vodi do tega, da so otroci preobremenjeni, se težko osredotočijo, težko sedijo pri miru za mizo in se učijo, ter so nejevoljni, utrujeni in izčrpani.

Nič čudnega, da zmes obeh dejavnikov vodi do tega, da so otroci preobremenjeni, se težko osredotočijo, težko sedijo pri miru za mizo in se učijo, ter so nejevoljni, utrujeni in izčrpani.

Preveč časa za zasloni ima negativen vpliv na razvoj možganov

Z vzponom digitalnih tehnologij so informacije na dosegu roke, dražljaji (zvoki, barve, količina informacij) postajajo vse bolj intenzivni, in vsi cilji so dosegljivi na preprost klik.
Naši otroci srkajo informacije hitreje kot kdaj koli prej, vendar to ni vedno dobra novica. Vse te močne dražljaje spremlja tudi negativni vpliv na razvoj možganov. Otroci postajajo manj kreativni, bolj osredotočeni le na končni cilj, ne pa na pot do njega. In ko se usedejo v šolske klopi, se zdi, da so učitelji in šolske naloge postali dolgočasni.

Obstajajo priporočila strokovnjakov iz strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da otroci v prvi triadi osnovne šole naj ne bi preživeli pred zasloni več kot uro na dan, tisti med 10 in 12 letom starosti pa ne več kot uro in pol.i To je čas, ko je otrok varno izpostavljen zaslonom. Vemo pa, da otroci zares preživijo pred zasloni precej več časa.

Posledično se naši otroci znajdejo v spirali preobremenjenosti – fizično in psihično. Toda ali obstaja rešitev za to nenehno naporno stanje? Zagotovo! In kot so to poznali že v tradicionalni medicini, se odgovor skriva v naravi.

Brahmi in rožni koren – preverjeni zelišči za podporo kognitivnim funkcijam

Raziskave so pokazale, da je rožni koren (Rhodiola rosea) prava zakladnica koristi, ne le za odrasle, temveč tudi za otroke. Ta adaptogena rastlina je znana po svoji sposobnosti, da lahko izboljša osredotočenost in poveča koncentracijo. ii


Tudi brahmi (Bacopa monnieri) je dragocen naravni pomočnik, ki podpira delovanje možganov, povečuje koncentracijo ter blagodejno deluje na spomin in miselne aktivnosti. Študije kažejo, da je standardiziran izvleček brahmija učinkovit pri lajšanju simptomov ADHD (motnja pozornosti s hiperaktivnostjo) in, da ga otroci dobro prenašajo.

Študija iii na 31 otrocih, starih od 6 do 12 let, je pokazala, da je 6-mesečno jemanje 225 mg izvlečka brahmija na dan zmanjšalo simptome ADHD v naslednjih odstotkih:

 • Nemir (93%)
 • Slaba samokontrola (89%)
 • Pomanjkanje pozornosti (85%)
 • Impulzivnost (67%)
 • Učne težave (78%)
 • Psihiatrične težave (52%)

Novejša študija iv , ki je zajela 112 otrok, starih od 6 do 14 let, pa je odkrila še več koristi pri tistih, ki so jemali izvleček brahmija. Izboljšale so se njihove kognitivne sposobnosti, razpoloženje in spanje.

Nasvet pediatra glede uporabe brahmija

Pogovarjali smo se z Lidijo Krstevsko, dr. med, spec. ped., ki nam je zaupala svojo pozitivno izkušnjo z uporabo brahmija pri starejših osebah kot tudi pri otrocih, pri katerem so jo navdušile njegove aktivne sestavine kot so alkaloidi (brahmin in herpestin ), saponini (D-manitol, hersaponin, monierin) in kot najbolj pomembni – steroidni saponini ter bakozidi A in B .

»Da bi opisala v kakšen namen bi svetovala uporabo brahmija, kralja zelišč, rabim dobro uro naštevanja in veliko pisanja. Brahmi lajša stres, izboljša kognitivne sposobnosti, zdravi kognitivne motnje, lahko preprečuje in ublaži demenco, pomaga pri nespečnosti, lajša anksioznost in stres ter pomirja.«

Dr. Lidija nam je zaupala svojo pozitivno izkušnjo z uporabo brahmija pri njeni babici: »Najprej sem ga začela dajati moji babici, ki je imela 85 let in upad kognitivnih sposobnosti . Že po šestih mesecih uporabe je imela izboljšan dolgoročni in kratkoročni spomin, mlajši obraz, temnejše lase, bila je dinamična, vesela in ostala je samooskrbna  do zadnjega dneva življenja. Čudoviti prah, kot ga je klicala, ji je podaril 10 kvalitetnih let življenja.«

Fotografija je simbolična. Oseba na fotografiji ne odraža osebe v intervjuju oz članku.

Pozneje ga je svetovala osebam, ki so verjeli alternativni medicini, pri čemer so ji bili »najbolj hvaležni prav starši, ki so imeli bolj živahne otroke z motnjo pozornosti in so se težje učili. Do konca šolskega leta je bil njihov uspeh v šoli veliko boljši, imeli so boljšo koncentracijo in spomin ter se posledično lažje učili.« Kot najboljši primer uporabe brahmija navaja primer hčerke svojih prijateljev, ki je zbolela od revmatoidnega artritisa in se slabo odzivala na razpoloživa uradna medicinska zdravila. »Z uporabo brahmija v prahu in dieto brez rdečega mesa in suhomesnatih izdelkov se je po 4 mesecih jemanja njeno stanje precej izboljšalo, bila je bolj umirjena in delovno sposobna.«


Ko smo jo vprašali, ali bi ga komu posebej odsvetovala, nam je odgovorila da: »osebam, ki imajo počasen srčni utrip ali druge srčne bolezni; osebam, ki imajo razjede na želodcu, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB); vsem, ki imajo težave s ščitnico (brahmi lahko poveča raven ščitnih hormonov); diabetikom (razen ko so v hipoglikemiji); osebam , ki imajo blokado sečil; vsem, ki jemljejo zdravila za redčenje kri; nosečnicam in nenazadnje vsem osebam, ki so imeli alergijsko reakcijo v obliki izpuščaja, otekanja ali težave z dihanjem po prvem zaužitju. V tem primeru morajo biti previdni in se posvetovati z zdravnikom, ki dobro pozna lastnosti brahmija.«


Povzetu po intervjuju z Lidijo Krstevsko, dr. med., spec. ped.

GENIUS – najnovejši junak Fitobimbi linije, za podporo kognitivnim funkcijam otrok md šolanjem

V Fitobimbi lekarni najdemo različne naravne rešitve za najpogostejše težave otrok. Liniji izdelkov se je pridružil najnovejši junak Fitobimbi GENIUS, prehransko dopolnilo v obliki peroralne suspenzije, ki združuje kombinacijo standardiziranih rastlinskih izvlečkov, vitaminov in mineralov. Posebej je bil zasnovan za:

 • podporo kognitivnim funkcijam, ki so ključne za učenje, razumevanje in pomnjenje informacij,
 • krepitev spomina in koncentracije, kar otrokom pomaga bolje slediti pouku in obvladovati šolske naloge,
 • normalno delovanje živčnega sistema, kar je ključno za celostno dobro počutje in optimalno delovanje možganov, in
 • pri utrujenosti in izčrpanosti otrok, kar jim omogoča, da ohranijo energijo in osredotočenost čez ves dan.

Fitobimbi GENIUS ponuja celovito podporo otroku v obdobjih večjih šolskih obremenitev, kot so intenzivno učenje ali pogosti testi, v stresnih situacijah, ko je ključno ohraniti zbranost in koncentracijo, ter ob večjih naporih, ko se otrok počuti utrujen in izčrpan. Pri vsem tem ga podprejo ključne sestavine v izdelku:

 • Brahmi pomaga pri ohranjanju dobre kognitivne funkcije, vključno s koncentracijo, spominom in drugimi miselnimi aktivnostmi.
 • Navadni rožni koren blagodejno vpliva na upad delovne uspešnosti, pomaga stimulirati zaznavanje, izboljšuje stanje uma, in izboljšuje težave s spanjem.
 • Železo ima vlogo pri kognitivnih funkcijah.
 • Folna kislina (vitamin B9) prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
 • Vitamin B2 (riboflavin) in vitamin B12 prispevata k delovanju živčnega sistema.

Medtem ko smo raziskovali različne naravne rešitve za težave s koncentracijo in utrujenostjo, ne smemo pozabiti, da imamo pri tem ključno vlogo tudi mi starši. S pravilno vzgojo in podporo lahko otrokom pomagamo premagati ovire ter razviti trdne temelje za uspeh v šoli in življenju. S pravim vzorom lahko vplivamo na to, da se bodo naši otroci razvijali v samozavestne, osredotočene in uspešne posameznike.

i https://online.pubhtml5.com/agha/giyr/#p=13
ii Akhondzadeh, Shahin. (2018). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Herbal Medicine: An Evidenced Based Approach. Journal of Medicinal Plants. 17. 1-6.
iii Dave UP, Dingankar SR, Saxena VS, Joseph JA, Bethapudi B, Agarwal A, Kudiganti V. An open-label study to elucidate the effects of standardized Bacopa monnieri extract in the management of symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder in children. Adv Mind Body Med. 2014 Spring;28(2):10-5. PMID: 24682000.
iv Kean JD, Downey LA, Sarris J, Kaufman J, Zangara A, Stough C. Effects of Bacopa monnieri (CDRI 08®) in a population of males exhibiting inattention and hyperactivity aged 6 to 14 years: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2022 Feb;36(2):996-1012. doi: 10.1002/ptr.7372. Epub 2022 Jan 18. PMID: 35041248.