Menu
Zapri
Izdelki na voljo tudi v lekarnah, specializiranih trgovinah in telefonski številki 056632440. |
Človeško telo lahko proizvede večino vrst maščob, ki jih potrebuje, iz drugih maščob ali drugih surovin. To ne velja za omega-3 maščobne kisline (Ω-3) in omega-6 maščobne kisline (Ω-6). To so esencialne maščobe – človeško telo jih ne more proizvesti. Telesu je potrebno zagotoviti zadosten vir obeh zato jih je treba pridobiti s hrano. Razmerje (zaužitih) omega 3 in omega 6 maščobnih kislin je zelo pomembno za našo prehrano. Živila z visoko vsebnostjo omega-3 vključujejo ribe, rastlinska olja, oreščke (predvsem orehi), lanena semena, laneno olje in listnato zelenjavo.
Kaj dela omega-3 maščobe tako posebne? So sestavni del celičnih membran po vsem telesu in vplivajo na delovanje celičnih receptorjev v teh membranah. Zagotavljajo izhodišče za tvorbo hormonov, ki uravnavajo strjevanje krvi, krčenje in sproščanje sten arterij ter vnetja. Vežejo se tudi na receptorje v celicah, ki uravnavajo genetsko funkcijo.
Omega-3 maščobe so ključna družina večkrat nenasičenih maščob. Obstajajo tri glavne omega-3: Eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA) prihajata predvsem iz rib, zato ju včasih imenujemo morske omega-3. EPA in DHA sta pomembni v vseh življenjskih obdobjih.
Alfa-linolenska kislina (ALA), najpogostejša omega-3 maščobna kislina v večini zahodnih diet, najdemo jo v živilih rastlinskega izvora, se nahaja v rastlinskih oljih in oreščkih, lanenih semenih in lanenem olju, listnati zelenjavi. Človeško telo na splošno uporablja ALA za energijo, nekaj ALA pretvori v EPA in nato v DHA vendar v zelo majhnih količinah.
Ker sodobni populaciji globalno primanjkujejo maščobe omega 3, so te primerne prav za vse ljudi. Evropska agencija za varnost hrane priporoča dnevno uživanje 250 mg EPA in DHA. Najmočnejši dokazi za ugoden učinek omega-3 maščob so povezani z boleznimi srca. (1) Že leta 1944 je Sinclair opisal redkost koronarne bolezni srca med grenlandskimi Eskimi, ki so uživali prehrano, bogato z ribami, tjulnji in kiti. Ta in druga podobna opažanja so sprožila zanimanje za morebitne koristi povečanega vnosa rib s hrano, zlasti koristi poli nenasičenih maščobnih kislin omega-3 (Ω-3), za zdravje srca in ožilja.
Izjemno pomembno je, da ribje olje v obliki prehranskih dopolnil kupujemo pri preverjenih proizvajalcih, v lekarnah in specializiranih trgovinah, katerih odlikujejo številni certifikati in je kakovost postavljena na prvo mesto.
(1) Elagizi A, Lavie CJ, O'Keefe E, Marshall K, O'Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204. doi: 10.3390/nu13010204. PMID: 33445534; PMCID: PMC7827286.
Sanofarm d.o.o., avtorske pravice pridržane
Izdelava spletnih strani - Spletna postajaIzdelava spletnih strani:
Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke. Spletni piškotki so samo analitski, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.