Piškotki

POJASNILA GLEDE UPORABE SPLETNIH PIŠKOTKOV

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku, tablici ali mobilni napravi uporabnika. Piškotni niso nič novega, zakon je posegel zgolj v način obveščanja in soglasja uporabnikov spletne strani glede njihove uporabe.

Kot večina spletnih strani in portalov, tudi sanofarm.si uporablja t.i. piškotke (ang. Cookies) za anonimno beleženje obiska, povezovanje s socialnimi omrežji (Facebook, Instagram …) in izboljšanje uporabniške izkušnje obiskovalcev spletnega mesta. Zbrani podatki ne omogočajo identifikacije uporabnika in ne vsebujejo nobenega osebnega podatka o uporabniku.

Piškotke uporabljamo za vodenje statistike obiska (Google Analytics), povezovanje s socialnimi omrežji (Facebook, Instagram,...), občasno pa tudi za pomoč pri oglaševanju in pa za zagotavljanje varnosti naših obiskovalcev v primeru poskusa zlorabe sistema.

Kaj je piškotek?

Naša spletna stran lahko v brskalnik vašega računalnika odloži tako imenovani »piškotek«. Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki nam dajejo podatke o tem, kolikokrat posameznik obišče našo stran in kaj ga zanima v teh obiskih. Piškotki sami ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa nam te podatke posredujete sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku.

Zakaj so piškotki potrebni?  

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Naša spletna stran uporablja piškotke zato, da lahko izključno za lastne potrebe, razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. V ta namen uporabljamo najbolj razširjeno orodje Google Analytics. Več o Google Analytics piškotkih si lahko preberete s klikom na to povezavo.

Naša spletna stran uporablja tudi piškotke, ki vam zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo s tem, da si zapomnijo vašo prijavo ali registracijo na spletni strani, vnesene podatke v spletne obrazce, dodane izdelke v košarico, zadnje ogledane izdelke in vaše strinjanje z uporabo piškotkov.

Sanofarm na spletnem mestu sanofarm.si uporablja naslednje vrste piškotkov za namene in čas trajanja, kot to izhaja iz spodnje tabele:

Vrsta

Ime

Namen/funkcija

Trajanje

 

     

lastni

PHPSESSID

Sistemski piškotek, ki ohranja stanje seje uporabnika za zahteve strani. Je bistven za delovanje spletnega mesta in ne zbira indentifkacijskih ali sledilnih podatkov.

Trajanje seje

 lastni

Cookies_confirm

Obvestilo za piškotke, je sistemski piškotek, ki je potreben za pravilno delovanje sistema in ne potrebuje potrditve za uporabo.

 1 leto

 lastni

User_hash

Identifikacija uporabnika je sistemski piškotek, ki je potreben za pravilno delovanje sistema in ne potrebuje potrditve za uporabo. 

 6 mesecev

Google Analytics

_gid

Uporablja se za razlikovanje uporabnikov.

24 ur

Google Analytics

_gat

Uporablja se za uravnavanje števila poslanih zahtevkov in ne vsebuje informacij o uporabniku.

1 minuto

Google Analytics

_ga

Uporablja se za razlikovanje uporabnikov.

1 leto

Google AdSense

_glc_au

Uporablja se za namene eksperimentiranja, pri čemer se ugotavlja učinkovitost njihovih oglasov na več spletnih mestih.

3 mesece

Facebook.com

_fbp

Uporablja se za spremljanje Facebook oglaševanja.

3 mesece

 Google DoubleClick

IDE

Meri učinkovitost oglasa in zagotavlja pravilno ciljanje oglasov glede na uporabnika.

1 leto

Outbrain

outbrain_cid_fetch

Merjenje učinkovitosti oglaševanja.

5 minut

Analitika

Storitve v tem razdelku omogočajo lastniku spremljanje in analiziranje spletnega prometa in lahko se uporabljajo za spremljanje vedenja uporabnikov.

Google Analytics (Google Ireland Limited)
Google Analytics je storitev spletne analize, ki jo omogoča Google Ireland Limited ("Google"). Google zbrane podatke uporablja za sledenje in preverjanje uporabe te aplikacije, za pripravo poročil o njenih dejavnostih in njihovo skupno rabo z drugimi Googlovimi storitvami. Google lahko zbrane podatke uporabi za "kontekstualizacijo" in personalizacijo oglasov lastnega oglaševalskega omrežja.

Zbrani osebni podatki: piškotki in podatki o uporabi podatkov.
Kraj obdelave: Irska – Pravilnik zasebnosti – Odjava. Udeleženec v zasebnostnem ščitu ("Privacy Shield").

Prikaz vsebine iz drugih zunanjih platform

Storitev omogoča ogled in interakcijo z vsebinami, ki jih obiskujete na zunanjih platformah, neposredno s strani te aplikacije. Storitev lahko zbira podatke o spletnem prometu za strani, na katerih je storitev nameščena, tudi ko uporabniki tega ne uporabljajo več.

Pripomoček Google Maps (Google Ireland Limited)

Google Maps je storitev za vizualizacijo zemljevidov, ki jo ponuja Google Ireland Limited in omogoča tej aplikaciji na svoje strani vključiti tovrstno vsebino.

Zbrani osebni podatki: piškotki in podatki o uporabi podatkov.
Kraj obdelave: Irska – Pravilnik zasebnosti – Odjava. Udeleženec v zasebnostnem ščitu ("Privacy Shield").

Onemogočenje piškotkov

Vi lahko sami odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Spodaj so našteti najpogosteje uporabljeni spletni brskalniki in povezave, na katerih boste našli navodila za nastavitve upravljanja piškotkov posameznega brskalnika. Za informacije o nastavitvah za piškotke kliknite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Selektivno onemogočenje Google Analytics in Iprom piškotkov

Posamezne piškotke, ki jih uporabljamo tudi mi, kot so Google Analytics in Iprom oglasi je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki so na voljo preko spodnjih povezav:

Želim izbrisati vse piškotke, ki mi jih je shranila ta spletna stran.

 

 
 
 

 
 
 

 

  

 
 
 
ZAPRI

Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke. Spletni piškotki so samo analitski, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.