Izdelki na voljo tudi v lekarnah, specializiranih trgovinah in telefonski številki 056632440

 
 
 

Oksidativni stres - tihi ubijalec

Oksidativni stres - tihi ubijalec

17.06.2013

Holesterol, diabetes, srčni infarkt, možganska kap oziroma z enim pojmom srčno žilne bolezni so v razvitem svetu postale glavni razlog prezgodnjim smrtim. Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da se te težave ne zmanjšujejo ampak vsako leto povečujejo. Eden glavnih krivcev za tako veliko težave so prosti radikali oziroma oksidativni stres.

Prosti radikali v človekovem telesu nastaja nepretrgoma. So stranski produkti celičnega dihanja, kar pomeni, da so del normalnih fizioloških procesov. Ob teh popolnoma normalnih procesih pa nastajajo tudi zaradi drugih dejavnikov. Mednje sodijo predvsem okoljski vplivi kot so onesnažen zrak, sevanje, UV svetloba, vnos škodljivih snovi v telo (konzervansi, pesticidi, različne druge kemikalije, alkohol, katran pri cigaretih,…), vplivi stresa in vplivi staranja. Žal je teh negativnih dejavnikov v našem okolju vse več.

Posledice oksidativnega stresa

Blage oblike oksidativnega stresa so pospešeno staranje kože, slabšanje imunskega sistema, zmanjšanje telesnih sposobnosti in vplivi na živčni sistem. Hujše oblike povečane količine prostih radikalov in s tem oksidativnega stresa pa lahko vodijo v povečanje tveganja za razvoj rakastih obolenj, bolezni srca in ožilja, ateroskleroze in podobnih težjih obolenj. Pri vsem tem pa je najhujše, da na kratek rok kakšnih bistvenih sprememb sami ne opazimo. Celice začnejo počasi »rjaveti« in odmirati. Šele ko nastopijo resne težave pa jih opazimo tudi sami, velikokrat prepozno. Ko celica enkrat ni sposobna sama popraviti škode, ki nastane zaradi delovanja prostih radikalov, se degenerira oziroma propade. Škodljivo delovanje oksidativnega stresa lepo opazimo tudi v naravi kot je rja na železu ali pri potemnjenem ogriženem jabolku. Enako rjavijo naše celice, ne da bi to opazili.

Kako v boj s tihim ubijalcem

Zdrav organizem se pred pretiranim nastajanjem prostih radikalov in njihovih škodljivih posledic brani s svojim lastnim sistemom, a z leti ta obramba pred odvečnimi radikali peša. Poleg starosti so ostali dejavniki, ki zmanjšujejo uravnavanje prekomerne aktivnosti prostih radikalov tudi povečana fizična aktivnost (športniki), stres, nezdrave prehranjevalne navade, nezdrav način življenja (tobak, alkohol, zdravila…) in dedna zasnova organizma.

Da upočasnimo nastajanje prostih radikalov je potrebno v telo vnesti veliko količino antioksidantov.

 
 
 

 
 
 

 

  

 
 
 
ZAPRI

Spletna stran za pravilno delovanje in z namenom zagotavljanja kakovosti storitve in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje uporablja spletne piškotke. Spletni piškotki so samo analitski, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Več informacij in pravilnik o piškotkih.