Mnogi starši se sprašujejo, kako lahko okrepijo otrokov imunski sistem, da bi se izognili pogostim prehladom in drugim boleznim, ki jih prinaša vstop v novo okolje in stik z vrstniki. Na vprašanje odgovarja dolgoletna šolska zdravnica.

Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok zdrav, poln energije za šolske in druge aktivnosti ter čim manjkrat odsoten zaradi bolezni. Ko se bliža prvi šolski dan ali ko gre otrok prvič v vrtec, se mnogi starši sprašujejo, kako lahko okrepijo otrokov imunski sistem, da bi se izognili pogostim prehladom in drugim boleznim, ki jih prinaša vstop v novo okolje in stik z vrstniki. Vendar pa nič ni nedosegljivega, če upoštevamo preproste smernice za zdrav imunski sistem. V spodnjem intervjuju z dolgoletno šolsko zdravnico bomo raziskali ključne dejavnike, ki gradijo močen in odporen imunski sistem pri otrocih. Poleg tega bomo odkrili načine, kako na naraven način podpreti otrokovo imunost ter poudarili pomembnost uravnotežene prehrane, spanja, gibanja, upravljanja s stresom in omejitve uporabe elektronskih naprav.

Naravna imunost se začne oblikovati že v maminem trebuhu


Imunski sistem je izjemno kompleksen in ključen za naše zdravje, saj nas varuje pred invazijo škodljivih mikrobov, kot so bakterije in virusi. Že stari Grki so raziskovali njegovo delovanje, a smo šele s kasnejšimi znanstvenimi odkritji, kot je Kochovo odkritje povezave med mikroorganizmi in nalezljivimi bolezni, začeli bolje razumeti, kako deluje imunski sistem in kako ga lahko podpremo.

Vzpostavitev imunskega sistema se začne že med nosečnostjo, ko se imunske celice mame prenašajo skozi posteljico, kot je povedala dr. Schweiger Nemanič: “Te drobne celice nosijo zgodbo o začetku otrokove odpornosti, ki se gradi tekom nosečnosti in nadaljuje skozi otroštvo in kasneje v odraslost.

Močan imunski sistem pri otrocih – 5 ključnih stebrov, kako ga podpreti

Vprašanje, kako okrepiti imunski sistem, je ključno. Dr. Schweiger Nemanič poudarja pet ključnih elementov: “Uravnotežena prehrana, zadostna količina spanja, redno gibanje, obvladovanje stresa ter pametna raba zaslonov in medijev.” Vsak od teh stebrov igra ključno vlogo pri podpori zdravega imunskega sistema otrok.

1. Uravnotežena prehrana

Po besedah zdravnice je “uravnotežena prehrana ključna za krepitev imunskega sistema, saj zagotavlja pomembne gradnike, ki ščitijo naše zdravje.” Primerja jo s temelji, ki jih postavljamo v prvih 1000 dneh otrokovega življenja, ki so ključni za optimalno vseživljenjsko zdravje in razvoj.

Dr. Schweiger Nemanič poudarja, da je že pred zanositvijo pomembno, da starši skrbijo za svojo prehrano, saj s tem postavijo temelje za otrokovo zdravje v prihodnosti. “Posebno pozornost namenjamo izbiri hrane za dojenčke in malčke. Materino mleko ostaja najboljše hranilo, pri uvajanju goste hrane pa priporočam pripravo obrokov brez soli, dodanega sladkorja in drugih sladkornih dodatkov,” pravi dr. Schweiger Nemanič. Dodaja, da je sadje že samo po sebi sladko zaradi naravne fruktoze, zato dodajanje sladkorjev ni potrebno. Opozarja tudi, da razvade lahko dolgoročno škodujejo otrokovemu zdravju, zato je bolje, da z njimi niti ne začnemo.

Uravnotežena prehrana ne vpliva zgolj na trenutno zdravje otrok, temveč ima ključno vlogo pri zmanjšanju tveganja za kronične in nalezljive bolezni vse do odrasle dobe,” zaključuje šolska zdravnica.

2. Dovolj kakovostnega spanja

Janja Schweiger Nemanič, specialistka za pediatrijo, izpostavlja spanje kot ključni faktor za močan imunski sistem. “Otroci do 6. leta starosti potrebujejo vsaj 12 ur spanja na dan,” poudarja. Dodaja, da je pravilna vzpostavitev spalnih navad ključnega pomena za otrokov razvoj. “V sodobnem času se veliko piše o metodah za izboljšanje spanja, med katerimi je ena izmed pomembnih tudi ‘Lahko noč telefon’ glede uporabe telefonov pri starejših otrocih,” opozarja dr. Schweiger Nemanič. “Iz spalnih prostorov je treba odstraniti vse motilce spanca, kot so telefoni in pametne naprave. Telefone je priporočljivo postaviti na določeno mesto izven dosega, da ne motijo spanja,” svetuje. Poudarja tudi, da je v današnjem času vse pogostejša težava, da so otroci ponoči aktivni na socialnih omrežjih, kar lahko negativno vpliva na njihovo kakovost spanca. “O tej temi bomo govorili pozneje,” napoveduje.

3. Zadostno gibanje

Gibanje je tretji, a nič manj pomemben steber močnega imunskega sistema. “Gibanje je ključno za krepitev zdravja,” pravi. “Predšolski otroci bi se morali gibati vsaj tri ure na dan, šolski otroci eno uro dnevno, odrasli pa 75-100 minut intenzivne rekreacije tedensko.

Z razvojem digitalnih tehnologij in podaljšanjem delovnega časa danes veliko več sedimo kot nekoč. “A veliko lahko postorimo že s tem, da vsakdanje obveznosti prilagodimo tako, da več prehodimo,” svetuje dr. Schweiger Nemanič. “Parkirajte dlje od cilja, pojdite peš ali s kolesom do službe ali po opravkih. S tem pa vzor prenesemo tudi na otroke, ki bodo vzorce izkazali v odrasli dobi.

Starši danes pogosto vpisujejo otroke v številne športne dejavnosti v želji, da bodo čim bolj uspešni. Vendar pa športni pedagogi opozarjajo, da je najbolj pomembno prosto gibanje, predvsem skozi igro, kjer ima ključno vlogo tudi socializacija. “Pomembno je, da otrok do 10. leta izvaja različne vaje in se šele potem morda usmeri v specifično športno dejavnost,” poudarja dr. Schweiger Nemanič. “Le na ta način se razvijata lokomotorni in ravnotežni sistem.

Pri kasnejši izbiri športa je treba paziti na otrokove potrebe in zmožnosti, saj zaradi forsiranja prihaja do številnih poškodb, otroci pa so posledično pod stresom za dosego rezultatov. “Vemo, da prehude obremenitve niso zdrave za organizem,” opozarja zdravnica. “Bistvo je v uravnoteženosti, kot povsod v življenju.

4. Izogibanje stresnim obremenitvam

Dr. Janja Schweiger Nemanič poudarja, kako pomembno je obvladovanje stresa za naš imunski sistem. “Izogibanje stresnim situacijam v današnjem času je skoraj nemogoče. Stres je postal naš vsakdanji spremljevalec, vendar pa zelo slabi naš imunski sistem,” pravi. “Zato je nujno, da si vsak dan vzamemo vsaj 10 minut zase. Odklopimo se od tehnologij, pojdimo v naravo, tudi v slabem vremenu.

Zdravnica izpostavlja tudi vlogo staršev. “Naloga nas staršev je, da svoje otroke pripravimo na stresne situacije. Ena od takih situacij je na primer cepljenje. Nekateri starši znajo zelo dobro pripraviti svoje otroke, tako da se z njimi pogovorijo, zakaj je cepljenje dobro zanje, jim povedo lastne izkušnje in jih s tem vsaj deloma pomirijo,” pojasnjuje.

Imam veliko pregledov otrok pred vstopom v šolo, kjer izvajamo tudi obvezno cepljenje. Pri otroku se dobro vidi, ali se je pred tem pogovoril s staršem ali ne,” dodaja in zaključuje, da je “otroke treba opolnomočiti pred stresnimi dogodki, ki jih bo v življenju vedno več«. Pomagajmo jim razumeti, da so stresne situacije del življenja, dati pa jim moramo tudi orodja za soočanje s stresom v prihodnosti.



Ali veste?

Če bi sešteli čas, ki ga povprečen otrok do svojega 7. leta starosti preživi pred zasloni, bi se ta skupni čas nabral kar na eno leto! Šokantno, kajne?¹

¹Vir: Panjeti-Madan, V.N.; Ranganathan, P. Impact of Screen Time on Children’s Development: Cognitive, Language, Physical, and Social and Emotional Domains. Multimodal Technol. Interact. 2023, 7, 52. https://doi.org/10.3390/ mti7050052

5. Pametna raba zaslonov in modernih medijev

Zdravnica tudi izpostavlja, kako pomembna je pametna uporaba modernih medijev in omejitev uporabe zaslonov, še posebej socialnih omrežij, ki lahko predstavljajo resno grožnjo za naše otroke. “Danes so socialna omrežja za otroke kot droga, kot sladkor,” opozarja.

Moramo biti pozorni in se držati starega grškega načela: ‘Uti non abuti’ – uporabi, a ne zlorabi,” pravi dr. Schweiger Nemanič. Pametna raba zaslonov pomeni, da moramo biti zmerni in premišljeni pri uporabi tehnologije.

To je zaskrbljujoče dejstvo, ki bi moralo pritegniti pozornost vseh staršev. Raziskave so pokazale, da zasloni dokazano negativno vplivajo na razvoj otrokovih možganov. Močne in prečiščene barve ter animacije na zaslonih vzburjajo živčni sistem bolj kot katera koli hrana. Zaradi tega se vse več otrok, starih komaj dve ali tri leta, ne more normalno prehranjevati ali uporabljati kahlice brez prisotnosti zaslona.

To zgodnje izpostavljanje intenzivnim vizualnim dražljajem programira njihove možgane, kar vodi do manjše kreativnosti, slabše koncentracije in pogostejšega dolgočasja. Prav tako otroci preživijo manj časa v gibanju, kar negativno vpliva na njihovo splošno zdravje.

Prvi šolski dan – obdobje, ko imunski sistem potrebuje dodatno podporo

Predpogoj za vseh 5 stebrov naravne imunosti je pozitivno domače okolje, kjer sta prisotna tako mati kot oče, otrok pa se počuti varen,” pravi dr. Janja Schweiger Nemanič. “Vendar pa so tudi obdobja, ko naš imunski sistem oslabi, predvsem v hladnejših mesecih ter v stresnih situacijah, ko gre otrok prvič v vrtec ali šolo. Takrat je treba organizmu pomagati, da lažje prebrodi težave.

Dr. Schweiger, ki dela kot šolska zdravnica že več kot 30 let, se pogosto srečuje s starši, ki jo prosijo za nasvete. “Pogosto nam starši pišejo na portal, pokličejo po telefonu ali pridejo neposredno v ambulanto, ko je njihov otrok bolan. Starši mi pogosto potožijo, da je njihov otrok velikokrat prehlajen ali pod stresom zaradi šolskih obveznosti, treningov, tekmovanj in vsakodnevnih aktivnosti.

Že avgusta, ko pridejo k nam na cepljenje, jim svetujem, naj pričnejo s krepitvijo imunskega sistema svojih otrok. Staršem vedno priporočam naravne dodatke, ki lahko okrepijo imunski sistem. Pri njihovem izboru pa je treba biti previden, predvsem glede sestave,” pravi zdravnica.

Vabljeni k ogledu videa

Fitobimbi IMUNO in Fitobimbi ECHINAX – iz naravne lekarne za krepitev imunskega sistema

Zase moram reči, da imam zelo dobre izkušnje z izdelki iz naravne linije Fitobimbi in jih tudi priporočam staršem,” pravi dr. Janja Schweiger Nemanič. “Ta linija ponuja dodatke, ki so primerni tako za preventivo kot kurativo. Dva sirupa za imunski sistem sta mi še posebej pri srcu.” “Ko otrok ni bolan, mu kot preventivo, zlasti pred sezonskimi obolenji ali ob vstopu v vrtec ali šolo, priporočam Fitobimbi IMUNO,” pojasnjuje dr. Schweiger. “Ta sirup za imunski sistem za otroke je idealen za posebna življenjska obdobja, ki prinašajo dodaten stres.” “Če pa je otrok že v fazi okužbe, kar je največkrat v zimskem času, ko je pogost prehlad pri otrocih, priporočam Fitobimbi ECHINAX,” nadaljuje pediatrinja. Staršem vedno razložim, da je pomembno, da so rastlinski izvlečki pridobljeni iz korenin, saj imajo največ hranil in delujejo kot imunostimulatorji.

V Fitobimbi IMUNO najdemo opnasti grahovec, sibirski ginseng in šipek, ki vsebuje naravni vir vitamina C ter ima 20 % več vitamina C kot agrumi. Prisotni so tudi vitamin B6, vitamin E ter nepogrešljivi minerali, kot sta cink in baker,” razlaga dr. Schweiger. “Doziranje je enostavno, priporočam pa 3-mesečno krepitev, z enomesečnim premorom.” “Če so že prisotni prvi znaki prehlada, potem priporočam Fitobimbi ECHINAX, ki vsebuje ameriški slamnik, sibirski ginseng, šipek, črni bezeg in minerale, kot sta cink in baker,” svetuje zdravnica.” Oba izdelka sta suspenziji in ne sirupa, saj ne vsebujeta dodatnih sladkorjev, zato sta primerna že za najmlajše uporabnike. Izdelek IMUNO je primeren od 1. leta starosti, ECHINAX pa že od 6. meseca starosti.

Zdravje v vrtcu in šoli – poskrbimo za preventivo, še preden se šola začne

Prihodnost naših otrok se začne z njihovim zdravjem. Ko se bliža prvi šolski dan ali vstop v vrtec, je ključno, da poskrbimo za močan imunski sistem naših otrok. Dr. med Janja Schweiger Nemanič poudarja pet ključnih stebrov, ki gradijo naravno imunost, na nas starših pa je, da otrokom zagotovimo zdrave obroke, dovolj spanja in spodbujajmo gibanje na svežem zraku. Naučimo jih obvladovanja stresnih situacij ter omejimo uporabo zaslonov. Pri tem nam lahko pomagajo tudi naravna prehranska dopolnila, kot sta Fitobimbi IMUNO in Fitobimbi ECHINAX, ki ju priporoča dr. Schweiger. Z ustvarjanjem pozitivnega domačega okolja ter upoštevanjem teh preprostih smernic lahko veliko naredimo za krepitev imunskega sistema naših otrok. Skupaj z naravnimi dodatki in celostnim pristopom zagotovimo, da bodo naši otroci pripravljeni na nove izzive, polni energije in zdravja.

Hiter dostop do izdelkov Fitobimbi