Kaj je Monakolin K in zakaj se tej spojini reče tudi ‘naravni statin’? Kako vpliva na vrednosti holesterola v krvi? Kakšne vrednosti Monakolina K učinkovito znižujejo ravni LDL holesterola v krvi? Kaj pravijo klinične študije? Odkrijte odgovore na vprašanja v tem članku, ki sta ga za vas pripravila Isabel Petronio, mag. farm. ter Tadej Kavalič, mag. ind. farm.

Hiperholesterolemija je znan dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja ter koronarne bolezni srca. Epidemiološke študije so pokazale neposredno povezavo med lipoproteinskim holesterolom nizke gostote (LDL-C) ter tveganjem za aterosklerozo in miokardni infarkt. Zmanjševanje ravni skupnega holesterola in LDL-C v plazmi je uveljavljena in učinkovita strategija za preprečevanje koronarnih dogodkov. Kako se temu zoperstaviti po naravni poti?

Spremembe življenjskega sloga, zlasti sprememba prehrane (večje uživanje nenasičenih maščobnih kislin in prehranskih vlaknin), in redne telesne dejavnosti so glavni pristop k zdravljenju. Poleg tega se kot dodatni ukrep priporočajo obogatena živila in prehranska dopolnila (t.j. ki vsebujejo fitosterole).

Fermentiran rdeči riž z aktivno sestavino Monakolin K

Fermentirani rdeči riž je v tradicionalni kitajski medicini že stoletja poznan kot naravno zdravilo. Njegova aktivna sestavina, monakolin K, je v znanstvenih krogih pridobil pozornost zaradi svojih pozitivnih učinkov na zdravje srca in ožilja. V nadaljevanju bomo raziskali, kaj je monakolin K, kako deluje, in zakaj ga je pomembno vključiti v vsakodnevno skrb za zdravje.

! Fermentirani rdeči riž je edino prehransko dopolnilo, za katerega je bila izvedena kontrolirana klinična raziskava s trdnimi kliničnimi končnimi točkami. Študija je potrdila znižanje LDL holesterola za približno 20% in dokumentirala, med spremljanjem, znižanje skupnega števila kardiovaskularnih dogodkov za 37% in smrti zaradi koronarne bolezni za 31%.

Vir: https://academic.oup.com/eurheartjsupp/article/21/Supplement_B/B71/5422925

Kaj je Monakolin K?

Monakolin K je naravno prisoten statin, ki se nahaja v fermentiranem rdečem rižu. Njegova struktura je enaka učinkovini-statinu lovastatin. Ta spojina zavira encim HMG-CoA reduktazo, ki igra ključno vlogo pri sintezi holesterola v jetrih. Z zmanjšanjem ravni tega encima, monakolin K pomaga zmanjšati skupni holesterol in LDL (“slabi” holesterol) v krvi, kar prispeva k zdravju srca in ožilja.

Monakolin K je naravno pridobljena učinkovina, ki posnema farmacevtski statin

Monakolin K je naravno pridobljena učinkovina, ki posnema delovanje farmacevtskega statina in je idealna rešitev za tiste, ki imate rahlo do zmerno povišan holesterol (ko še ne govorimo o bolezenskem stanju). Fermentirani rdeči riž z monakolinom K je pogosto bolje prenašan, z manj stranskimi učinki, kot so bolečine v mišicah ali težave z jetri, ki jih lahko povzročajo farmacevtski statini. Zaradi tega je idealna izbira za ljudi, ki želijo izboljšati svoje zdravje na naraven način.

Povzetki nemške študije o jemanju 3 mg monakolina K na dan

Študija je preučevala učinek nizkega dnevnega odmerka 3 mg monakolina K, pridobljenega iz rdečega kvasa, na znižanje ravni LDL-holesterola (LDL-C) v krvi. Študija je bila izvedena kot randomizirana, dvojno slepa in s placebom nadzorovana intervencijska raziskava. To pomeni, da je bila izvedena raziskava, kjer so udeleženci naključno prejeli bodisi pravo bodisi neaktivno snov (placebo), pri čemer nihče, niti udeleženci in niti raziskovalci niso vedeli kdo prejema pravo in kdo placebo dozo. Sekundarni cilj študije je bil tudi raziskati učinek folne kisline na znižanje homocisteina v krvi.

V študiji je sodelovalo 142 prostovoljcev, starih med 18 in 70 let, ki niso bili na zdravljenju s statini, vendar so imeli povišane vrednosti LDL-C (med 4.14 in 5.69 mmol/L).

Rezultati: Po 12 tednih jemanja dodatka z monakolinom K so udeleženci dosegli znatno znižanje ravni LDL-C za 14,8 %, skupnega holesterola za 11,2 % in homocisteina za 12,5 %. V placebo skupini niso opazili bistvenih sprememb. 51 % udeležencev v skupini, ki so jemali rdeči fermentiran riž je doseglo LDL-C vrednosti pod 4.14 mmol/L, kar je priporočeni mejni cilj za znižanje tveganja za kardiovaskularne bolezni.

Študija je pokazala, da že nizka koncentracija monakolina K (3 mg dnevno) učinkovito znižuje ravni LDL holesterola v krvi, kar predstavlja pomemben dejavnik pri zmanjšanju tveganja za kardiovaskularne bolezni. To poudarja potencialno korist rdečega kvasa kot prehranskega dodatka za nadzor holesterola, še posebej pri osebah, ki ne uporabljajo statinov.