Končno smo dočakali poletje, čas sončnih dni in sproščenih trenutkov na prostem. Žal pa s poletjem pridejo na plano tudi nadležni obiskovalci – komarji. Ti mali krvosesi vsako leto postajajo vse bolj vztrajni in nadležni. Ravno zato je trg preplavljen z izdelki, ki obljubljajo zaščito pred temi vsiljivci, vendar je pomembno vedeti, da niso vsi izdelki enako varni za uporabo.

Otroška koža je posebej občutljiva, saj je nežna in zahteva posebno skrb. Zato je izbira prave zaščite ključna. Obstajajo tudi naravne sestavine, ki so znane po svojih repelentnih lastnostih. Te sestavine, ki so jih tradicionalno uporabljale že naše babice, so se skozi stoletja izkazale za učinkovite in varne.


Posebej občutljiva je otroška koža, ki je nežna in zahteva posebno skrb. Zato je izbira prave zaščite ključna. Obstajajo tudi naravne sestavine, ki so znane po svojih repelentnih lastnostih. Te sestavine, ki so jih tradicionalno uporabljale že naše babice, so se skozi stoletja izkazale za učinkovite in varne.Pogovarjali smo se z mag. farm. Isabel Petronio, strokovnjakinjo za fitoterapijo, o tem, kako lahko poskrbimo, da je zaščita proti komarjem in klopom varna in hkrati učinkovita. Isabel nam je razkrila, zakaj so sestavine iz sveta narave boljša izbira in kako lahko z njimi zaščitimo svojo družino brez, da nas skrbi o škodljivih učinkih, ki jih izkazujejo komercialni DEET repelenti proti komarjem.

Katere izdelke izbrati, da bo zaščita proti komarjem in klopom varna in učinkovita?

Poletje je čas, ko veliko časa preživimo na prostem, zato je zaščita proti komarjem in klopom ključnega pomena. Klopi so še posebej agresivni in lahko prenašajo nevarne bolezni, zato je nujna previdnost pri zaščiti. V tem članku izpostavljamo pomembno primerjavo med naravnimi sestavinami in sintetično spojino DEET, ki se pogosto uporablja v repelentih za zaščito pred komarji in klopi.

Repelenti proti komarjem z DEET spojino – ali predstavljajo tveganje?

DEET (dietiltoluamid) je kemična, sintetična spojina, ki deluje kot repelent za klope in druge insekte. Razvit je bil v 1940-ih letih za uporabo v ameriški vojski, danes pa je sestavina številnih komercialnih repelentov. DEET deluje tako, da blokira receptorje za vonj pri insektih, kar jim onemogoča, da bi zaznali človekov vonj in se približali.

Kljub svoji učinkovitosti ima DEET potencialne toksične učinke, še posebej pri dolgotrajni in pogosti uporabi. DEET je pravzaprav nevrotoksična spojina, zato so med neželenimi učinki pogosto nespečnost, nihanje razpoloženja in motnje kognitivnih sposobnosti, kar je posebej skrb vzbujajoče pri otrocih, katerih razvojni procesi so še vedno v teku. Poleg tega lahko DEET draži kožo, sluznico in oči, kar predstavlja tveganje za otroke.

Naravna alternativa za varno zaščito

Mnogi naravni repelenti, kot so eterična olja (npr. olje citronele, limonskega evkaliptusa, sivke), oddajajo močne vonjave, ki prekrivajo vonj človekovega telesa, kateri privablja komarje. Komarji se orientirajo z vonjem in ko ne morejo zaznati človeškega vonja, se izogibajo območju, kjer so uporabljeni repelenti.

Te naravne sestavine manj verjetno povzročijo škodljive učinke ter so bolj nežne do otrokove kože v primerjavi s sintetičnimi kemikalijami. To je še posebej pomembno za občutljivo otroško kožo, ki lahko hitro reagira na agresivne snovi.

Odkrijte učinkovito naravno zaščito pred nadležnimi obiskovalci – tu so izdelki iz družine Fitobimbi ZANZI

Poletni meseci prinašajo številne užitke na prostem, vendar tudi neprijetne obiske nezaželenih gostov. Brez skrbi, tukaj je družina izdelkov Fitobimbi ZANZI, ki vam nudi naravno in učinkovito zaščito.

Fitobimbi ZANZI BABY 0+

Za najmlajše člane vaše družine je tukaj Fitobimbi ZANZI BABY 0+, ki je rezultat dolgoletnih raziskav in tradicionalne uporabe rastlinskih izvlečkov, ki jih je narava podarila že našim babicam. Vsebuje rastlinske izvlečke sivke, citronele, melise in cedre, ter olja andirobe in neemovo olje. Pršilo je posebej zasnovano za zaščito občutljive kože novorojenčkov in dojenčkov.

Fitobimbi ZANZI FAMILY 3+

Za otroke od 3. leta starosti ter odrasle je idealen Fitobimbi ZANZI FAMILY 3+. To pršilo vsebuje eterična olja sivke, citronele, geranije, verbene, melise in evkalipta ter neemovo olje. ZANZI FAMILY 3+ nudi celovito zaščito za vso družino, pri tem pa uporablja le naravne sestavine, ki so prijetnega vonja in nežne do kože.

Naravna nega in pomiritev kože po pikih

Kaj storiti, če nas kljub zaščiti doleti neprijeten pik? Tudi tukaj se lahko zanesemo na moč narave. Fitobimbi ZANZI AFTER BITE je v priročni roll-on obliki in je obogaten s 100 % naravnimi sestavinami, posebej izbranimi za nego pordele kože po pikih žuželk in mrčesa.

Ta izdelek vsebuje ognjič, brahmi, korindo, aloe vero in eterično olje mete, ki pomagajo ohranjati kožo navlaženo in jo pomirjajo. Zmanjšujejo rdečico in srbenje ter spodbujajo naravni proces celjenja ran. Dodano eterično olje čajevca deluje kot naravni antiseptik, saj ima močne antibakterijske in protivirusne lastnosti.

Ste vedeli, da so stare civilizacije uporabljale aloe vero za celjenje ran in zmanjševanje vnetij? S Fitobimbi ZANZI AFTER BITE lahko tudi vi izkoristite te naravne zdravilne moči.

Hiter dostop do izdelkov Fitobimbi Zanzi

Varno in naravno v poletje

Izbira pravega izdelka je ključna za zaščito pred nepovabljenimi gosti, še posebej ko gre za zaščito naših najmlajših. Fitobimbi ZANZI predstavlja varno in naravno alternativo sintetičnim izdelkom, kot so repelenti proti komarjem z DEET spojino. Z naravnimi sestavinami lahko učinkovito zaščitimo svoje otroke in sebe, ne da bi pri tem ogrozili zdravje ali naše okolje.

Z družino izdelkov Fitobimbi ZANZI lahko poskrbite za celovito zaščito. Od nežne nege za najmlajše do celovite zaščite za vso družino in pomirjujoče nege po pikih – Fitobimbi ZANZI je vaša naravna izbira. Preizkusite te izdelke in uživajte v brezskrbnih poletnih dneh na prostem!

Mag. farm. Isabel Petronio je zaposlena v podjetju Sanofarm, kjer kot vodja kakovosti in svetovalka fitoterapije prispeva k izboljšanju kakovosti življenja otrok, mladostnikov in odraslih. Njena strast do naravne medicine in skrb za dobro počutje so gonilna sila njenega dela. Isabel je svojo akademsko pot pričela na prestižni Fakulteti za farmacijo na Univerzi v Trstu, ki velja za zibelko moderne fitoterapije. Njeno znanje in izkušnje so nepogrešljivi na strokovnih srečanjih za farmacevte, pediatre in druge zdravstvene delavce, kjer redno predava in deli svoje bogate izkušnje. Kot avtorica številnih člankov v ugledni reviji “5 minut za zdravje” Isabel širi svoje znanje o naravni medicini širši javnosti. Njena predanost življenju v sožitju z naravo je navdihujoča, kar se odraža tudi v njenem osebnem življenju. Isabel je predana mama, žena in športnica, ki ji moto »Nikoli ne obupaj!« pomaga premagovati vsakodnevne izzive.