Vsak dan je ena sama borba z mojimi bolečimi sklepi. V kolenu me začne trgati že navsezgodaj. Vsako hišno opravilo, pa naj bo še tako malenkostno, mi povzroča velike preglavice.

Vam je zgodba znana? Potem bodo spodaj predstavljena nasvete, ki jih je za vas pripravil Gregor Ravnikar, dr. med.

Z bolečino v sklepih se vsaj občasno srečuje skoraj vsak. Pogosto te težave opišemo z besedo artritis. Bolj strokovno gledano, pa se za tem pojmom skriva več kot sto različnih stanj, Najpogosteje pa vendarle gre za osteoartritis ali starostno obrabo sklepov, ki prizadene dve tretjini starejših od 64 let. Pogost pa je tudi revmatoidni artritis, ki pogosteje prizadene tiste v starosti med 20. in 50. letom. Ker je tako pogosta težava tudi pomemben javnofinančni problem, je bilo o artritisu opravljenih že ogromno raziskav. Strokovnjaki so na podlagi teh raziskav izdelali smernice za obvladovanje bolečine.

1. Svojo bolezen moramo bolje spoznati, saj se tako najlažje ognemo sicer pogostemu malodušju.

2. Dobri klasični čevlji s čvrstim opetnikom so boljši kot športna obutev.

3. Prevelika telesna teža ali kajenje zanesljivo škodita.

4. Zdravila za blaženje bolečine ali umirjanje vnetja so običajno nujna pri težavah zaradi artritisa, vendar se pred njihovo uporabo zaradi možnih stranskih učinkov obvezno posvetujte z zdravnikom.

5. Pomagajo tako topli kot hladni obkladki.

6. Nekateri rastlinski ekstrakti, ki vsebujejo izvlečke vražjega kremplja in bele vrbe dokazano delujejo

7. Ob hujših bolečinah pomaga krajši počitek (do dva dni), sicer pa je pomembna redna telesna aktivnost, kot so sprehodi, tai chi, joga ali pilates.