Kako lahko gibanje in podpora iz sveta narave otroku pomagata pri učenju, koncentraciji in boljšem počutju? Odkrijte kako odgovarja ambasador zdravega gibanja Samo Masleša v današnjem članku!

Sodobni otroci in skrita težava: Kje se je zataknilo?

Ste že opazili, da je vaš otrok nenehno utrujen, težko zbere pozornost ali pa ima težave pri učenju? Sodobni čas prinaša veliko izzivov za naše najmlajše – od zaslonov, ki zasenčijo igrišča, do stresnih urnikov, ki otrokom puščajo malo časa za sproščeno igro. Preobremenjeni so z visokimi pričakovanji in pogosto pomanjkanjem svobode za tisto, kar je za njihov razvoj najpomembnejše – gibanje.

“Otroci se ne gibajo dovolj. Pomanjkanje gibanja neposredno vpliva na njihov razvoj možganov in posledično na njihove kognitivne sposobnosti,” pravi Samo Masleša, doktor kinezioloških znanosti in ambasador zdravega gibanja. Ali se zavedamo, kako resne posledice ima ta sodobni trend na naše otroke?

Samo Masleša: ”Otroci se ne gibajo dovolj. Pomanjkanje gibanja neposredno vpliva na njihov razvoj možganov in posledično na njihove kognitivne sposobnosti.”

Gibanje: Več kot le tek po igrišču

Ko pomislimo na gibanje, pogosto pomislimo na telesno aktivnost. A gibanje je mnogo več kot to – je ključni element za razvoj možganov. “Vsako gibanje, od preprostega teka do zapletenih športnih dejavnosti, je v resnici 3-dimenzionalno reševanje ugank,” pojasnjuje Masleša. Gibanje spodbuja razvoj nevronskih povezav v možganih, kar vpliva na številne kognitivne funkcije, kot so pozornost, pomnjenje, kreativnost in celo samozavest.

Razvoj možganov v gibanju: Zakaj je tako pomembno?

Ali ste vedeli, da ima vaš otrok v tretjem letu največji potencial za razvoj možganov? Med tretjim in desetim letom se število nevronov v otrokovih možganih razpolovi – in to zgolj zaradi njihove neuporabe. Kaj to pomeni? Če otrok v tem ključnem obdobju ne uporablja svojih možganov z različnimi vajami, jih dobesedno “izgublja”. Gibanje je tisto, kar možganom omogoča, da rastejo in se razvijajo.



Masleša poudarja: “Vse, kar otrok počne – govor, pisanje, celo razmišljanje – je povezano z gibanjem. Ko premaknemo prst, ko se učimo hoditi ali ko igramo nogomet, naši možgani delajo na polno.” Zato je ključno, da otroci čim več časa preživijo v aktivnostih, ki spodbujajo različne vrste gibanja. To ni samo koristno za njihovo telo, ampak tudi za njihov intelektualni in čustveni razvoj.

Kako gibanje izboljšuje otrokovo zbranost in učenje?

Ste opazili, da ima vaš otrok težave s koncentracijo? Ali da postane nejevoljen in utrujen, ko sedi za mizo pred knjigami ali računalnikom? To ni naključje, saj je pomanjkanje gibanja eden glavnih vzrokov za sodobne težave z zbranostjo pri otrocih.

Po vsaki telesni aktivnosti se v možganih poveča število nevrotransmitorjev, kot so dopamin, serotonin in noradrenalin – ključni hormoni za izboljšanje razpoloženja, povečanje motivacije in zbranosti. “Po gibanju se možgani dobesedno prebudijo. Otroci so bolj osredotočeni in pripravljeni na učenje,” pravi Masleša. Gibanje torej ni zgolj telesna aktivnost, temveč ključna spodbuda za mentalne procese, ki otroku omogočajo, da se bolje uči in si zapomni informacije.

Fotografija iz arhiva Sama Masleše. Avtor fotografije: Tomaž Primožič.

Kreativnost v gibanju: Zakaj otroci najbolje razmišljajo med skakanjem?

Se spomnite, kako ste se kot otroci počutili po divji igri na dvorišču ali v gozdu? Gibanje odpira vrata kreativnosti, saj otroci skozi telesno dejavnost raziskujejo svet okoli sebe. Ko se otrok giblje, se v možganih ustvarjajo nove nevronske poti, kar spodbuja ustvarjalno mišljenje.

Masleša, ki je zasnoval program GSMP (Genial safe motor program ali Genialni varni gibalni program) poudarja: “Gibanje je pravzaprav vadba za možgane. Vsakič, ko se otrok premakne, njegove misli prehajajo skozi nova področja možganov, kar jim omogoča, da postanejo bolj domiselni in prilagodljivi pri reševanju težav.” Otroci, ki imajo več prostega časa za igro in gibanje, pogosto izkazujejo večjo ustvarjalnost in lažje rešujejo kompleksne probleme.

Povezanost telesa in uma: Kaj vse pridobi vaš otrok s telesno dejavnostjo?

Gibanje ima tudi druge prednosti, ki jih pogosto spregledamo. Tukaj je nekaj ključnih koristi, ki jih gibanje prinaša otrokovemu razvoju:

  1. Boljša samopodoba in samozavest – Otroci, ki so fizično aktivni, se boljše počutijo v svojem telesu. To izboljšuje njihovo samopodobo in samozavest.
  2. Izboljšana socialna interakcija – Gibanje spodbuja socializacijo. Igranje s sovrstniki ali sodelovanje v skupinskih športih razvija socialne veščine in krepi empatijo.
  3. Zmanjšanje stresa in tesnobe – Telesna aktivnost spodbuja izločanje endorfinov, ki delujejo kot naravni antidepresivi. Otroci so po igri bolj sproščeni in srečni.

Nova težava: Digitalni svet in premalo gibanja

Danes živimo v dobi, kjer je tehnologija prevzela skoraj vse vidike našega življenja. Pametni telefoni, tablice in računalniki so postali del vsakdana tudi pri najmlajših. Prekomerna uporaba teh naprav vodi v zmanjšanje telesne dejavnosti, kar ima lahko dolgoročne negativne posledice na zdravje in razvoj možganov.

Masleša opozarja: “Preveč časa pred zasloni ne pomeni le pomanjkanja gibanja, ampak tudi slabše socialne veščine in manjšo sposobnost koncentracije.” Čeprav tehnologija prinaša tudi pozitivne vidike, je pomembno, da starši vzpostavijo ravnotežje in otroku omogočijo dovolj časa za prosto gibanje.

Fitobimbi Genius: Naravna podpora za male možgane

Poleg gibanja lahko otrokom pri razvoju kognitivnih sposobnosti pomagamo tudi z naravnimi prehranskimi dopolnili.

Genius, najnovejši junak Fitobimbi linije, je prehransko dopolnilo, oblikovano posebej za podporo kognitivnim funkcijam otrok, da bodo lažje kos izzivom sodobnega sveta.

Priporoča se v primerih, ko je otrok izpostavljen stresnim situacijam, ima težave s slabo koncentracijo in izgubo pozornosti ter v obdobjih intenzivnega učenja.

Kako Fitobimbi Genius pomaga otrokom?

Fitobimbi Genius vsebuje rastlinske izvlečke, kot sta brahmi in rožni koren, ter vitamine in minerale, ki so posebej izbrani zaradi njihovega pozitivnega učinka na delovanje živčnega sistema ter zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti.

  1. Železo in vitamini skupine B imajo vlogo pri kognitivnih funkcijah, zmanjšujejo utrujenost in skrbijo za ohranjanje normalnega delovanja živčnega sistema, kar je pomembno za splošno vitalnost in energijo.
  2. Brahmi je ajurvedska rastlina, znana po svojih nootropnih lastnostih, saj pomaga pri ohranjanju dobre kognitivne funkcije, vključno s koncentracijo, spominom in drugimi miselnimi aktivnostmi. 
  3. Navadni rožni koren je adaptogen, ki povečuje odpornost na stres in utrujenost. Blagodejno vpliva na upad delovne uspešnosti, pomaga stimulirati zaznavanje ter izboljšuje stanje uma.

Fitobimbi Genius je zasnovan tako, da izboljša otrokovo sposobnost pomnjenja, učenja in koncentracije ter zmanjša utrujenost in stres, ki se pogosto pojavljata zaradi šolskih obveznosti in izpostavljenosti digitalnim napravam.

Zakaj izbrati Fitobimbi Genius?

  1. Naravne sestavine brez umetnih dodatkov – Starši se lahko zanesejo na varnost izdelka, saj ne vsebuje umetnih barvil, sladil ali konzervansov.
  2. Dokazani učinki – Kombinacija sestavin temelji na stoletjih tradicionalne uporabe in sodobnih znanstvenih raziskavah, ki potrjujejo njihov pozitiven vpliv na kognitivne sposobnosti in splošno počutje.

Povežite gibanje in naravno podporo za najboljši učinek


Gibanje in prehranska podpora sta ključ do uspeha vašega otroka. Ne podcenjujte vpliva redne telesne aktivnosti na razvoj možganov in splošno počutje. Spodbujajte otroka k igri na prostem, omejite čas pred zasloni in mu zagotovite ustrezno prehransko dopolnitev, kot je Fitobimbi Genius. S tem boste poskrbeli, da bo vaš otrok razvijal vse svoje potenciale – telesne, umske in čustvene. Zdaj je pravi čas, da otroku omogočite zdrav in srečen razvoj!